Pretul petrolului a depasit, joi seara, pragul de 96 de dolari pe baril la bursele electronice din Asia, atingand un nivel-record de 96,24 de dolari pe baril, dupa decizia Federal Reserve de a reduce dobanda cheie si anuntul legat de scaderea peste asteptari a stocurilor americane, anunta AFP.

Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in luna decembrie, a crescut cu 1,49 dolari, pana la nivelul de 96,02 dolari pe baril, dupa ce a atins un maxim istoric de 96,24 dolari barilul, depasind cu mult cotatia de miercuri, de 94,53 dolari, inregistrata la bursa din New York.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in luna decembrie, a depasit, de asemenea, vechiul record, crescand cu 99 de centi pana la 91,62 dolari pe baril, potrivit AFP.

Cresterea brusca a pretului petrolului se datoreaza anuntului de miercuri, privind o scadere drastica a rezervelor de petrol ale Statelor Unite.

Potrivit Departamentului American al Energiei, stocurile de petrol s-au diminuat cu 3,9 milioane barili, pana la 312,7 milioane barili, pentru saptamana ce a luat sfarsit la data de 26 octombrie.

Vestea a luat prin surprindere pietele, avand in vedere ca analistii mizau pe o crestere a stocurilor cu 400.000 de barili.

Piata petrolului a primit un stimul suplimentar dupa de Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a decis reducerea cu un sfert de punct a dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%, presiunea asupra dolarului fiind astfel in crestere.

De altfel, si moneda americana s-a depreciat considerabil, depasind, joi, pentru prima data in istorie, pragul de 1,45 dolari/euro.

La diminuarea stocurilor americane si la problema deprecierii dolarului se adauga tensiunile politice, legate de faptul ca autoritatile americane au decis, in urma cu o saptamana, sa impuna sanctiuni impotriva Iranului, al patrulea exportator de petrol pe plan mondial.

Mai exact, Washington-ul a decis sa impuna sanctiuni pentru trei banci detinute de statul iranian, acuzate ca ar sprijini activitati teroriste.

In plus, tensiunile turco-irakiene se accentueaza, o ofensiva militara turca de anvergura in Kurdistanul irakian fiind tot mai aproape.

In anul 2003, pretul unui baril de petrol nu depasea 30 de dolari. El a ajuns la 50 de dolari in 2004, la 70 de dolari in 2005 si la 80 de dolari in septembrie anul acesta.

Analistii financiari au avertizat recent ca pretul barilului de petrol ar putea atinge pragul de 100 de dolari in anul 2008.

Cresterea are un impact direct asupra pretului combustibilului in benzinarii, asupra pretului biletelor de avion si asupra facturii la energia electrica a tarilor consumatoare. Exista insa si un avantaj pentru cei care achita factura pentru petrol in dolari - faptul ca bancnota americana continua sa se deprecieze.

Site-ul Bloomberg.com nota, zilele trecute, ca reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) spuneau, atunci, ca nu se impune cresterea productiei, deoarece pe piata ar exista suficient petrol.