22 decembrie a inceput la Radio Bucuresti cu anuntul "sinuciderii generalului tradator Milea" si cu decretul semnat de Nicolae Ceausescu prin care se instituia starea de necesitate in tara.Peste doar cateva ore, de la microfonul radioului, Mircea Dinescu anunta "Dictatorul a fugit!".

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 22 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 22 Decembrie 1989

ANKARA - Prim vice-premierul Gheorghe Oprea a anuntat astazi ca isi intrerupe vizita in Turcia si se intoarce imediat in Romania. El urmeaza sa plece pe calea aerului de la Istambul, deoarece aeroportul de la Ankara este inchis din cauza cetii.

Inainte de a parasi Ankara, Oprea a afirmat ca nu a fost pe deplin informat despre evenimentele din Romania. Intrebat ieri la Ankara despre represiunea de la Timisoara, Oprea a afirmat ca numarul mortilor ar fi de pina la zece. Fiind informat de corespondenti despre rasturnarea lui Ceausescu, Oprea a raspuns ca e roman, ca se va intoarce in patrie si ca regimul sau nu va cadea niciodata. "Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a contribui la dezvoltarea socialismului in Romania" - a mai spus el.

Asculta un fragment din programul Europa Libera din 26 decembrie 1989

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 22 Decembrie 1989

BUCURESTI (ora 09:55) - Decret prezidential cu privire la instituirea starii de necesitate pe intreg teritoriul tarii. Avand in vedere incalcarea grava a ordinei publice prin acte teroriste, de vandalism si distrugere a unor bunuri obstesti, in temeiul art.75, punctul 14 din constitutia RSR presedintele RSR decreteaza:

Art. 1 - Se instituie starea de necesitate pe intreg teritoriul tarii. Toate unitatile armate, ministerul de interne si formatiunile garzilor patriotice sunt puse in stare de alarma.

Art. 2 - Pe timpul starii de necsitate se interzice orice intruniri publice precum si circulatia in gruprui mai mari de 5 persoane. Se interzice circulatia pe timpul noptii incepand cu ora 23, cu exceptia personaleor care lucreaa in schimburi de noapte.

Art. 3 - Toate unitatile socialiste sunt obligate sa ia masuri imediate pentru desfasurarea normala a proceselor de productie, pentru paza bunurilor obstesti, pentru respectarea stricta a ordinei si disciplinei si programului de lucru.

Art. 4 - Consiliile populare municipale orasenesti si comunale suntobligate sa asigure respectarea stricta a ordinei publice, paza bunurilor proprietate scialista, de stat si cooperatista si aprovizionarea in bune conditii a populatiei, desfasurarea normala a transporturilor, organizarea si desfasurarea in bune conditii a intregii activitati economice si sociale.

Art. 5 - Intreaga populatie a tarii este obligata sa respecte cu strictete legile tarii ordinea si linistea publica, sa apere bunurilor obsesti, sa participe activ la infaptuirea normala a activitatii economico sociale.

Decretul este semnat de tov. Nicolae Ceausescu, pres. RSR

BUCURESTI (ora 10:00) - In Bucuresti si in intreaga tara, muncitorii sa apere tot ceea ce s-a realizat sl viitorul, independenta si integritatea tarii. Informam ca ministrul fortelor armate a actionat ca un tradator impotriva independentei si suveranitatii Romaniei si dandusi seama ca este descoperit s-a sinucis. Facem apel la toti cei care isi iubesc tara si poporul sa actioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oraciror tradatori.

Toate zvonurile si minciunile au fost dirijate in stransa legatura cu tradatorii din tara si cu cercurile imperialiste de tradatorul MILEA, care a organizat aceste provocari si a spus minciuni si a informat fals in legatura cu situatia din tara. Apelam la clasa muncitoare, taranime si intelectualitate ca intregul popor de a actiona cu intreaga raspundere pentru a introduce ordinea si linistea. Problemele noastre sa le rezolvam in stransa unitate, fara nici un amestec dinafara. Sa facem totul pentru a apara suveranitatea, independenta si integritatea ROMaNIEI!

BUCURESTI (ora 11:55) - Fratilor! Multumita lui Dumnezeu, ne aflam in studiourile telviziunii. Am reusit sa ajungem aici, in spatele tancurilor, cu armata si studentime si cu oamenii pe care ii vedeti si cu mii si mii de romani si de alte nationalitati care ne-au condus. In fata d-voastra se afla eroul nostru, MIRCEA DINESCU, poetul. Va rog sa-l priviti. El lucreaza. Va va spune despre ce este vorba.

Suntem emotionati, obositi si dorim ca tot poporul roman de orice nationalitate care a lupta cu arma in mana, in sensul ca au avut in suflet acea suflare divina, a lui Dumnezeu, si a rabdarii poporului roman, care in sfarsit s-a rupt. Sa putem asculta cuvintele lui Mireea DINESCU, care vor fi purtatoarea geniului romanesc peste timp. Noi lucram, iata-l in cabinet. Spune ce faci?

Mircea DINESCU: Peste 10 minute vom da un apel catre populatie. Va rog sa va pastrati calmul. Sunt momente in care Dumnezeu si-a intors fata catre Romani. Sa ne uitam catre Dumnezeu. Cateva minute, inainte de a va vorbi. inainte de a apela la toate fortele ale armatei noastre. Armata in Bucuresti e cu noi! Dictatorul a fugit!

Facem un apel catre ministerul fortelor de interne sa depuna armele, sa intre in cazanme. Poporul e cu noi. Peste 5 minute vom face un apel catre toata suflarea Romaniei, catre eroicul popor roman.

Voci: Am invins! Am invins! Am invins, suntem aici!

BUCURESTI (ora 19:25) - Aici radio Bucuresti. Stimati ascultatori, care poate nu ati urmarit transmisia in direct impresionanta din Piata Palatului, unde au avut loc acum citeva minute lupte crincene, va informam ca bandele de teroristi s-au predat.

Se face un apel la basculante, la utilaje grele, care sa se indrepte spre Baneasa pentru a impiedica patrunderea altor bande de teroristi care vor sa innabuse revolutia noastra. De asemenea facem un apel la populatie, la toate fortele noastre armate care se afla in apropierea radioului, din strada Nuferilor, sa vina de urgenta pentru a pune capat altor incercari de innabusire a revolutiei noastre. Postul de radio trebuie aparat cu viata, aceasta este inima care va informeaza stimati ascultatori. Radioul, aparati-l cu pretul vietii voastre.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

Proiect realizat in cooperare cu: