In ajunul Craciunului, Radio Bucuresti relata despre arestarea membrilor familiei Ceausescu. Crainicul povesteste despre retinerea Zoei Ceausescu: "Fosta Principesa, arestata si bagata in duba, ce credeti ca a intrebat fiind dusa spre inchisoare: "N-au loc sa vina cu mine si catelutele mele ?" Da este loc intr-o duba pentru toti catei care compun clanul Ceausescu."

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 24 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 24 Decembrie 1989

TIMISOARA - Corespondentul nostru la Timisoara relateaza ca incidentele armate par sa fi scazut in intensitate in cursul noptii, dupa ce ieri s-au purtat lupte pentru preluarea controlului asupra pietelor Operei si Traian din centrul orasului. S-a făcut cunoscut ca Opera este in continuare inconjurata de tancuri. Comitetul cetatenesc de la Timisoara a avertizat populatia ca luptele pot oricind izbucni din nou.

CLUJ - Azi dimineata, Radio Cluj a transmis o declaratie din partea intelectualilor maghiari care isi exprimă sprijinul pentru fortele anti-ceausiste. Mesajul a fost transmis in limba maghiara.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 24 Decembrie 1989

BUCURESTI - Stimati ascultatori, dupa cum v-am mai informat de mai multe ori in ultimele ore, tirania in tara noastra a luat sfirsit prin arestarea clicii Ceausescu in frunte cu Nicolae si Elena Ceausescu. Dupa cum ati vazut ieri noapte in imaginile document transmise de Televiziunea Romana si Nicu Ceausescu a fost, de asemenea arestat. Alaturi de ei, sub paza militara, se mai afla Ilie Ceausescu, Ion Dinca, Emil Bobu, Tudor Postelnicu si alte, alte slugi aservite fostului regim totalitar, odios, abject, urit de poporul roman.

Asa cum am mai anuntat mai inainte la timpul cuvenit si in direct de colegii nostri de la Televiziune, in urma cu cateva minute au prezentat arestarea altui membru al criminalei familii Ceausescu, este vorba de fiica cuplului dictatorial, ZOE CEAUSESCU, arestata astazi la ora 12.10. Televiziunea a prezentat imagini incredibile ale traiului de huzur dus si de acest membru al odiosului clan. Printre obiectele gasite s-a gasit o mare cantitate de valuta, bijuterii de mare valoare, tablouri originale furate din patrimoniul national si incredibil, dar adevarat, tacamuri din aur si chiar un cantar in marime naturala tot din aur.

Noi dovezi acuzatoare, dar nu singure ale traiului de huzur dus pe seama muncii cinstite si grele a unui intreg popor, pe seama saracirii si spolierii intregei natiuni. Tiranul vorbea mereu de prosperitate, bunastare, dar probabil ca se gandea la prosperitatea si bunastarea din sanul propriei familii.

Fosta Principesa, arestata si bagata in duba, ce credeti ca a intrebat fiind dusa spre inchisoare: - "N-au loc sa vina cu mine si catelutele mele ?" Da este loc intr-o duba pentru toti catei care compun clanul Ceausescu.

BUCURESTI (STUDIO) - Un exemplu trist. Intr-un imobil in care se aflau tragatori ai bandelor de ucigasi au incercat sa patrunda doua persoane locatare ale imobilului, care aveau asupra lor cartuse. Exista deci si colaborationisti, tradatori de patrie. Sa facem astfel fiecare dintre noi incat sa contribuim la lichidare acestor bande. Asadar era vorba de doua batrane, doua batrane care purtau cartuse la ele. De necrezut, dar adevarul este foarte trist. Asadar asigurati paza si controlul intrarii si iesirii din fiecare bloc. Fiecare imobil, fiecare casa.

Am intalnit in aceasta dimineata... pe strazile Bucurestiului, la punctele de control al autoturismelor, in aceasta dimineata cand veneam cu greu spre radio, baraje de cuie destinate opririi masinilor care refuza sa fie controlate. Este credem o initiativa care trebuie extinsa. Cetateni ai capitalei suntem chemati acum, toti, absolut toti sa contribuim la consolidarea cuceririlor revolutionare,la izolarea, distrugerea cat mai grabnica a acelor indivizi care inca, in incercari sinucigase, spera in rasturnarea a aceea ce poporul a realizat in aceste zile.

BUCURESTI (REPORTAJ DIN STRADA) - 14:50. Dupa cum puteti auzi, in preajma cladirii Comitetului Central se trage inca. Suntem culcati la pamant stimati ascultatori. Poporul nu va pleca. Vom invinge! (se aud impuscaturi distincte si rafale de mitraliera). Cetateni de la intreprinderi, din diverse judete, Vrancea, Bihor, aflati de fata striga la microfon "Vom invinge!". 14:55 - In acest moment se aud impuscaturi. Ataca in continuare fiinta patriei. Oamenii acestia minunati fauritori ai istoriei - stau ca un zid. Sa-i ascultam pe ei - va rugam sa va apropiati de microfon, lucrurile se vor lamuri. Armata noastra, sunt baietii nostri care de zile si nopti n-au dormit, care ne asigura linistea, veniti, veniti mai aproape. La adapost, va rugam. S-ar putea ca si din blocul de vis-a-vis sa se traga. Sa ramanem aici? Nu, nu, nu. Ramanem aici pe scari.

EXTERN - Dupa lunga noapte a dictaturii, poporul roman si-a redobandit libertatea si demnitatea. Inima Europei alaturi de inima poporului roman. Inima lumii intregi alaturi de poporul roman. Stimati ascultatori, v-am prezentat in tot acest interval de timp numeroase informatii transmise din lume, in care este remarcat ecoul acestui mare act istoric al poporului roman.

Colectivele ambasadelor Romaniei la Amman, Ankara,Kuweit, Badgad si Alger si-au exprimat atatsamentul total la programul Frontului Salvarii Nationale instituit in tara. Condamnand clica de tirani si ucigasi si cinstind memoria eroilor si martirilor de la 22 Decembrie, colectivele diplomatice ale reprezentantelor comerciale, ale consulatelor, precum si personalul cooperant roman din aceste tari sunt gata sa puna intreaga lor pricepere si energie in slujba intereselor Romaniei libere si democrate.

Din Varsovia, agentia PAP transmite ca presedintele Rep. Populare Polone, Wojciech Jaruzelski, a facut urmatoarea declaratie la posturile poloneze de radio: "Tragedia poporului roman provoaca printre polonezi sentimente de ingrijorare profunda, de indignare si de condamnare a tuturor vinovatilor. Sprijin deplin miscarea care nazueste spre renasterea Romaniei fratesti. Ma solidarizez cu masurile umanitare si cu actiunile care sprijina ajutorul ce se va acorda poporului roman incercat de atatea suferinte tragice"

Statele Unite sustin guvernul nou constituit in Romania si angajarea sa de a intreprinde reforme economice - a anuntat Departamentul de Stat, citat de agentia France Press. Washingtonul considera Consiliul Frontului Salvarii Nationale ca expresia vointei democratice a poporului roman si cheama toti Romanii sa sustina acest guvern, (se arata in comunicat).

Statele Unite isi consulta aliatii si alte state, inclusiv Uniunea Sovietica cu privire la situatia din Romania, a mentionat State Department. Washingtonul adreseaza totodata comunitatii internationale apelul de a oferi sprijinul sau moral si politic cauzei democratiei in Romania. Washingtonul a propus deja Romaniei un ajutor umanitar - spune State Dept. si cauta modalitatile de a-i furniza un ajutor medical suplimentar de urgenta.

Mii de cetateni din orasul Bratislava, capitala Slovaciei, au participat la meetingul de solidaritate cu poporul roman (informeaza CeTK). Jan Ciarnogurski, presedinte al guvernului, a subliniat ca evenimentele din Romania demonstreaza cat de mare de riscanta este trecerea de la dictatura la democratie."Se formeaza un nou tip de internationalism". Baza lui: calitatile general umane si drepturile omului. Si-a exprimat solidaritatea cu greu incercatul popor roman.

La Berlin: demonstratie organizata sub egida grupurilor de initiativa din Rep. Democrata Germana, solidaritatea cu Romania si veghe in fata ambasadei romane, care initial fusese lansata ca actiune de protest impotriva dictatorului Ceausescu. Pe pancartele lor: "Indignarea este buna, dar ajutorul concret este si mai bun! Nu lasati copiii Romaniei sa flamanzeasca!". S-a adresat un apel la donatii de sange.

Partidul Socialist din Japonia a salutat caderea lui Nicolae Ceusescu si instaurarea unui guvern care se pronunta pentru democratie in Romania, transmite Agentia Kiodo. Schimbarea puterii demonstreaza clar vointa poporului roman de a proceda la reforme, la democratie, a declarat secretarul general al partidului.

Regina Margarethe a II-a a Danemarcei, a decis sa returneze decoratiile inmanate perechii regale daneze cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceausescu in Danemarca in Noiembrie 1980. Totodata ea a luat hotarirea sa considere nevalabile inaltele distinctii daneze inmanate lui Ceausescu si sotiei sale.

PIATA PRESEI LIBERE - Colegii nostri din presa, de la vechiul ziar Scanteia, Scanteia, in atatia ani de slujire a dictaturii Ceausescu, devenit interimar "Scanteia poporului", de cateva zile, au considerat ca acest cuvant, titlul publicatiei lor, Scanteia, in atatia ani de slujire a dictaturii Ceausescu, si s-au gandit la un titlu care sa exprime mai direct, mai esential functia pe care ei au stabilit-o pentru acest ziar care ramane un ziar al poporului, si anume "ADEVARUL", adevarul cuvantului, adevarul gandului, transmis catre toti cititorii din Romania.

BUCURESTI - Si o ultima stire, sintem informati ca un grup de teroristi aflati in biserica Cretulescu din Bucuresti au fost anihilati.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

Proiect realizat in cooperare cu: