O delegatie a Bancii Mondiale va sosi marti sau miercuri la Bucuresti pentru a evalua stadiul implementarii masurilor convenite cu autoritatile romane, a declarat marti Catalin Pauna, senior economist la biroul din Romania al institutiei. Totodata, reprezentantii Bancii Mondiale se vor intalni si cu delegatiile Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) aflate in aceste zile la Bucuresti.

"Vor veni cativa reprezentanti de la Washington ca sa evalueze stadiul implementarii masurilor convenite cu autoritatile romane. Avem o serie de programe stabilite cu autoritatile romane si, in functie de evolutia acestora, board-ul Bancii Mondiale decide eliberarea transelor", a spus Catalin Pauna.

O delegatie a FMI formata din experti tehnici a sosit luni la Bucuresti pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului de Finante cu privire la bugetul de stat pe 2010. Vizita reprezentantilor Fondului vine in ciuda faptului ca FMI anuntase, anterior, ca nu va mai discuta cu autoritatile romane decat dupa instalarea unui nou Guvern.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara luni ca Executivul incearca sa ii convinga pe reprezentantii Fondului sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by cu Romania, insa aceasta s-a incheiat fara ca institutia sa decida livrarea celei de-a treia transe, in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro. La acel moment, reprezentantii FMI au anuntat ca o noua misiune va veni la Bucuresti dupa instalarea unui nou guvern.

Ulterior, reprezentul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat ca exista posibilitatea ca ce-a de-a treia si a patra transa din imprumut sa fie acordate Romaniei in acelasi timp. El a mai spus ca misiunea de evaluare a FMI pentru acordarea celei de-a patra transe este programata sa vina in tara la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.

Pana in prezent, FMI a virat Romaniei primele doua transe din imprumut, in valoare de aproximativ 6,9 miliarde de euro. A treia transa, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de peste 800 milioane de euro, pentru luna martie 2010.

Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).