Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că România negociază un acord bilateral de securitate cu Ucraina care este „un acord pentru colaborarea viitoare, care cuprinde şi reconstrucţia Ucrainei, dar şi dezvoltarea legăturilor care unele sunt tradiţionale, unele au apărut în aceşti ani complicaţi de război”. „Cred că nu exagerez dacă spun că, dacă n-ar fi fost acest export prin România, ar fi fost probleme imense nu doar în Ucraina, ci şi acolo unde se exportă aceste produse agricole”, a mai subliniat şeful statului.

Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, în timpul vizitei preşedintelui Ucrainei în România (10 octombrie 2023)Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

„Aceste acorduri de securitate sunt de fapt acorduri de colaborare şi e foarte bine că se încheie astfel de acorduri. Şi noi negociem un astfel de acord şi este bine de ştiut că acordul nu se referă la situaţia de ieri sau de astăzi, ci este un acord pentru colaborarea viitoare, care cuprinde şi reconstrucţia Ucrainei, dar şi dezvoltarea legăturilor care unele sunt tradiţionale, unele au apărut în aceşti ani complicaţi de război. Noi vrem să folosim oportunităţile care au fost create pentru a înlesni în continuare colaborarea. Ştiţi bine că noi ajutăm Ucraina în toate felurile posibil. Poate cel mai vizibil este exportul de produse agricole din Ucraina prin România.”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat despre acordul bilateral de securitate cu Ucraina, în contextul întrevederii pe care a avut cu preşedintele Volodimir Zelenski, joi, la Vilnius, relatează News.ro.

Şeful statului a adăugat că nu crede că exagerează dacă spune că dacă „n-ar fi fost acest export prin România, ar fi fost probleme imense, nu doar în Ucraina, ci şi acolo unde se exportă aceste produse agricole”.

„Pe de altă parte, sigur, ajutorul umanitar este foarte important în continuare, dar şi ajutorul militar este relevant pentru Ucraina. Noi vom continua pe toate palierele atâta timp cât este nevoie, şi acest acord va crea un cadru mai bun pentru această colaborare”, a completat Iohannis.

Întrebat dacă are vreo o estimare când ar putea fi semnat, şeful statului a răspuns: „Asta vom anunţa când este gata”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis anterior, într-o postare pe X, că a avut o discuţie substanţială, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări la Vilnius, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina.

Volodimir Zelenski: „În condițiile agresiunii rusești, tandemul Ucraina-România are o contribuție semnificativă”

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat, tot într-o postare pe X, discuția avută la summitul de joi de la Vilnius cu șeful statului român.

Zelenski a menționat că a vorbit cu Iohannis, printre altele, despre funcționarea coridorului de export între Ucraina, România și Republica Moldova.

„Apreciem poziția României cu privire la tranzitul produselor agricole ucrainene. În condițiile agresiunii rusești, tandemul Ucraina-România are o contribuție semnificativă la asigurarea securității alimentare globale”, a scris liderul de la Kiev.