Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fost KGB) a declarat luni că a destructurat o reţea de agenţi ucraineni din Crimeea care a fost implicată în tentative de asasinare a unor oficiali pro-ruşi, relatează Reuters și Agerpres.

ofiteri FSBFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

FSB a precizat că printre persoanele vizate de reţea se numără Serghei Aksionov, numit de Moscova guvernator al Crimeei, precum şi un fost membru pro-rus al parlamentului ucrainean, Oleg Ţariov. Ţariov a supravieţuit deşi a fost împuşcat de două ori într-un atac în octombrie în Crimeea, peninsulă anexată ilegal de Rusia în 2014.

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat la acea vreme pentru Reuters că tentativa de asasinat a fost o operaţiune a SBU.

FSB a afirmat că reţeaua ucraineană a vizat şi infrastructura feroviară şi energetică din peninsulă. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a spus că a găsit depozite de arme şi explozibili şi a reţinut 18 „agenţi şi complici ai serviciilor speciale ucrainene”.

Anunțul făcut luni de Serviciul Federal de Securitate de la Moscova vine după ce joia trecută acesta a declarat că a arestat un cetăţean bielorus pe care îl acuză că, în colaborare cu serviciile secrete ucrainene, a efectuat la sfârşitul lunii noiembrie două operaţiuni, inclusiv una care a dus la explozia unui tren în cel mai lung tunel din Rusia.

FSB anunță arestări după actele de sabotaj care au produs deranj la Moscova

Primul atac a fost efectuat în noaptea de 29 spre 30 noiembrie în tunelul Bessolov din republica Bureatia, unde au fost detonate patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant, apoi a fost executat un al doilea sabotaj asupra unui alt tren care circula pe o cale ferată alternativă pe unde a fost deviat traficul după primul sabotaj, a declarat duminică o sursă ucraineană.

Obiectivul operaţiunii a fost de a scoate din funcţiune respectiva linie de cale ferată ce face legătura cu China şi Mongolia şi care trece prin tunelul Baikal-Amur din provincia Bureatia, tunel cu o lungime de 15,3 kilometri, a explicat aceeaşi sursă.

Suspectul a „mărturisit” că a plasat „opt dispozitive explozive” pe vagoanele-cisternă ale celor două trenuri şi că a acţionat la ordinul „serviciilor de securitate ucrainene”, a declarat FSB în comunicatul de joia trecută în care a anunțat arestarea bărbatului.

Kievul a revendicat mai multe atacuri asupra teritoriului rus de la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, dar actul respectiv de sabotaj a reprezentat prima ocazie în care serviciile secrete ucrainene au executat astfel de operaţiuni la mii de kilometri de linia frontului.

Urmărește ultimele evoluții din a 656-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.