Ucrainenii au aruncat miercuri în aer un tren în cel mai lung tunel din Rusia, iar după ce rușii au început să folosească o rută ocolitoare, mai multe încărcături au explodat pe un pod feroviar când pe el trecea o garnitură încărcată cu combustibili.

Lovituri ucrainene devastatoare asupra infrastructurii feroviare din SiberiaFoto: Captura Twitter

Aceste sabotaje de mare amploare ar fi opera Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit surselor Ukrainska Pravda și Reuters.

Realizarea e cu atât mai impresionantă cu cât a avut loc la 4.000 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina.

SBU a detonat miercuri explozibili în acest tunel feroviar din Siberia, lung de peste 15 kilometri, deoarece Rusia folosește ruta pentru livrări militare.

Ancheta preliminară a arătat că sub un tren de marfă au fost plasați explozibili ce s-au detonat când granitura trecea prin tunelul Severomuysky din regiunea Bureatia.

Nu s-au înregistrat victime în urma incidentului, iar autoritățile ruse au spus că trenul care a luat foc miercuri în cel mai lung tunel din Rusia a fost aruncat în aer în urma unui „act terorist" comis de persoane neidentificate.

Ca urmare a unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei, un alt tren cu combustibil a explodat pe calea ferată Baikal-Amur din Rusia.

Potrivit unei surse a Ukrainska Pravda, această explozie a fost a doua etapă a operațiunii speciale a SBU pentru a dezactiva această importantă linie de cale ferată folosită de ruși, printre altele, pentru logistica militară.

După explozia de miercuri, rușii au început să folosească o rută ocolitoare peste Podul Diavolului pentru a-și continua călătoria.

Exact pe acest lucru conta SBU: în timp ce trenul trecea peste acest pod înalt de 35 de metri, dispozitivele explozive amplasate în el au explodat, a declarat sursa citată.

Potrivit canalelor rusești de Telegram, explozia a dus la incendierea a șase vagoane cisternă, fiind adus inclusiv un tren de pompieri pentru a stinge flăcările.