Ucrainenii spun că Moscova pare să trimită mai puține trupe și mai puține echipamente în bătălia pentru orașul Avdiivka considerat o poartă de acces către capitala regiunii Donețk. Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că au avut loc mai puține atacuri terestre și mai puține lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraș cu o populație de aproximativ 32.000 de locuitori dinainte de război, care se află sub atac rusesc de mai bine de o lună. În Avdiivka au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori.

Soldat ucrainean într-un tun autopropulsat, pe frontul din HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:30Noul articol LIVE, eu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 637, LIVETEXT:

01:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Coridorul nostru de export din Marea Neagră continuă să funcționeze și să ofere rezultate excelente. Aproape 5,5 milioane de tone de mărfuri au fost deja trimise în Africa, Asia și Europa. Le mulțumesc tuturor celor care apără securitatea Mării Negre și lucrează în porturile noastre”.

23:51Viktor Orban vrea să forţeze o dezbatere în UE cu privire la politica faţă de Ucraina

22:33Maria Zaharova denunţă „strâmtorarea limbii ruse” în Republica Moldova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat miercuri o aşa-zisă „strâmtorare a limbii ruse” pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida faptului că moldovenii ar avea o atitudine „grijulie şi iubitoare” faţă de cultura rusă. Ea a declarat că 80% dintre moldoveni „ştiu limba rusă şi o folosesc în viaţa de zi cu zi”, iar guvernarea de la Chişinău încearcă să-i priveze „de această moştenire”, relatează ZiarulNational.md.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a mai declarat că autorităţile de la Chişinău ar fi redenumit ilegal „limba moldovenească” în „limba română”. Aceasta afirmă că Republica Moldova s-ar „învecina” cu Rusia şi că ar avea „relaţii economice bune” şi o „istorie comună”.

21:27Un adolescent rus, în vârstă de 17 ani, a fost condamnat miercuri la șase ani de închisoare într-o colonie penală pentru minori, pentru că a aruncat cu cocktailuri Molotov în centre de recrutare al armatei ruse, informează The Guardian.

Yegor Balazeikin, elev la un prestigios liceu din Sankt Petersburg, specializat în științe sociale, a aruncat cu aceste cocktailuri Molotov, dar ele nu s-au aprins.

Tănărul „nu regretă” acțiunile sale, a afirmat mama lui, dar, potrivit susținătorilor săi, starea sa de sănătate s-a agravat în timpul detenției, el suferind de hepatită autoimună și fibroză hepatică.

Un reporter AFP prezent la tribunalul din Sankt Petersburg a relatat:

  • Yegor Balazeikin a declarat că a vizat birourile de înrolare din Sankt Petersburg și din orașul său natal Kirovsk (30 de kilometri est de Sankt Petersburg), în semn de protest față de ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Unchiul său a fost ucis la câteva luni după ce s-a înrolat voluntar să lupte în Ucraina, la începutul conflictului.

AFP amintește că Moscova a adoptat o linie dură împotriva manifestărilor publice de disidență și opoziție față de acțiunile sale în Ucraina. Instanțele rusești au condamnat mai multe persoane la ani grei de închisoare - tot pentru acuzații de „terorism” - pentru tentative de atacuri asupra unor clădiri militare și guvernamentale.

Finlanda ia în considerare închiderea întregii frontiere cu Rusia

20:10Ministrul de externe de la Helsinki a dezvăluit că autoritățile finlandeze iau în considerare să mai închidă din cele patru puncte de trecere rămase deschise - sau chiar a întregii frontiere - cu Rusia.

Peste 600 de persoane fără documente de călătorie valabile pentru UE au intrat luna aceasta în Finlanda, prin Rusia, ceea ce a determinat Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei.

De altfel, Finlanda a acuzat Rusia că a redirecționat în mod deliberat migranții, ca parte a unei dispute ce a început odată cu aderarea Finlandei la NATO la începutul acestui an, deși Kremlinul neagă acest lucru.

Ministrul finlandez de externe Elina Valtonen a declarat: „Am luat deja măsuri de închidere a unor puncte de trecere a frontierei și, dacă va fi nevoie, vom mai închide și altele”.

Închiderea întregii frontiere este o opțiune care este deja discutată, a mai spus ea.

Între timp, Ministerul de Externe de la Moscova a declarat că va reacționa, „bineînțeles”, dacă Finlanda va închide și ultimele puncte de frontieră. (Sky News)

19:38Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că l-a îndemnat pe Vladimir Putin să pună capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, la prima reuniune online a G20 la care a participat președintele rus de la începutul războiului, potrivit AFP.

„I-am cerut să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainean pentru ca acest război să se termine în sfârșit”, a declarat liderul german la o conferință de presă la Berlin cu premierul italian Giorgia Meloni.

19:11Finlanda menține deschis un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia (prim-ministru)

Zelenski recunoaşte că trupele din estul ţării au dificultăţi în a se apăra

18:30Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski.

Trupele ruseşti au lansat în această toamnă acţiuni ofensive pe diferite secţiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei, încercând să avanseze în oraşul devastat Avdiivka şi în nord-est, între oraşele Lîman şi Kupiansk. „Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lîman, Bahmut, Doneţk şi Avdiivka. Acţiuni ofensive în sud”, a scris Zelenski pe Telegram.

Zăpada şi temperaturi de îngheţ - minus 5 grade Celsius s-au înregistrat în cursul zilei de miercuri şi se prognozează să scadă şi mai mult - ar putea complica şi mai mult operaţiunile pe front, unde luptele trec deja la o fază de uzură.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022, controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Kievul a lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate în această vară, dar nu a reuşit să forţeze o breşă majoră.

De la jumătatea lunii octombrie, Avdiivka, unde linia frontului s-a schimbat prea puţin de la primul război izbucnit în 2014 între Kiev şi militanţii susţinuţi de Rusia, s-a confruntat cu valuri de atacuri urmate de acalmii temporare, potrivit armatei ucrainene. După o astfel de acalmie cu o zi înainte, şeful comandamentului militar „Tavria” a declarat, miercuri, că trupele ruseşti şi-au „crescut dramatic” numărul de atacuri şi lovituri aeriene.

17:45 Rețea de spionaj în favoarea Rusiei, destructurată în Polonia. 16 presupuşi membri au fost puși sub acuzare

Ministrul polonez al serviciilor speciale, Stanislaw Zaryn, a confirmat miercuri că autorităţile poloneze au destructurat o reţea de 16 persoane care ar fi spionat pentru Rusia şi ar fi pregătit acţiuni de sabotaj la graniţa dintre Polonia şi Ucraina.

Într-un interviu acordat presei poloneze, ministrul a explicat că această reţea reprezenta o „ameninţare foarte gravă” la adresa securităţii Poloniei şi că desfăşura activităţi „pro-ruse” prin răspândirea de propagandă antiucraineană, precum şi prin pregătirea unor acţiuni de sabotaj împotriva punctelor logistice din apropierea frontierei cu Ucraina.

„Membrii acestei reţele monitorizau periodic infrastructura critică, instalaţii militare, porturi şi căi ferate, vindeau aceste informaţii contactelor lor, iar planurile lor prevedeau deraierea convoaielor care transportau ajutoare în Ucraina”, a declarat ministrul polonez.

17:21Cele patru avioane de luptă Eurofighter trimise de Germania au ajuns în România, miercuri, pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO și vor fi operaționale din 27 noiembrie.

Ungaria amenință din nou că va bloca aderarea Ucrainei la UE

16:41Premierul ungar Viktor Orban a fost un ghimpe frecvent în calea lui Volodimir Zelenski când a fost vorba de a primi sprijin din partea Uniunii Europene.

Premierul ungar i-a scris acum președintelui Consiliului European, Charles Michel, susținând că liderii UE nu ar trebui să aprobe recomandarea Comisiei Europene de a permite Ucrainei să adere la blocul comunitar, potrivit Sky News.

„Consiliul European nu este în măsură să... convină asupra viitorului procesului de extindere dacă nu se ajunge la un consens asupra viitoarei noastre strategii față de Ucraina”, a declarat el.

16:14G20: Vladimir Putin spune că ar trebui să ne gândim cum să oprim războiul din Ucraina

Președintele rus susține că liderii internaționali ar trebui să gândească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina, care este „o tragedie”.

El spune că Rusia este pregătită pentru discuții, dar a condamnat încă o dată Ucraina care s„e opune unor negocieri serioase”. El a invocat legea ucraineană care interzice negocierile cu Moscova.

15:36Polina Menșih, o actriță rusă, a fost ucisă într-o aparentă lovitură cu sisteme HIMARS în apropierea frontului din Ucraina în timpul unei reprezentații artistice pentru trupele de invazie.

Cerealele ucrainene au dus Portul Constanța la volume record

15:25Portul românesc Constanța de la Marea Neagră a expediat un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale acestui an, iar livrările din Ucraina au reprezentat 40% din această cantitate, a declarat pentru Reuters autoritatea portuară.

14:51Kremlinul a declarat miercuri că îşi menţine politica de graţiere prezidenţială pentru deţinuţii care acceptă să lupte în Ucraina, după ce presa rusă a dezvăluit eliberarea unui bărbat ce fusese condamnat pentru omucideri sataniste şi canibale.

14:39Justiția ucraineană a condamnat la închisoare încă 52 de deputați ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, care au votat pentru recunoașterea așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk. Ei au fost condamnați în lipsă la 15 ani de închisoare cu confiscarea averii.

Procurorii ucraineni i-au acuzat pe deputații Dumei de Stat că, prin recunoașterea independenței celor două republici separatiste în data de 22 febraurie a anului trecut, cu două zile înainte de declanșarea invaziei, au comis „acțiuni deliberate cu scopul de a schimba frontierele teritoriului și frontiera de stat a Ucrainei cu încălcarea ordinii stabilite de Constituția Ucrainei”.

14:18Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a adoptat miercuri o declarație în legătură cu aniversarea a 90 de ani de la Holodomor (1932-1933) în Ucraina și a cerut din nou organizațiilor internaționale și parlamentelor lumii să recunoască acest genocid ca genocid al poporului ucrainean.

„Citând memoria compatrioților care au devenit victime ale Holodomorului în Ucraina, comis de regimul totalitar comunist criminal în 1932-1933, subliniind că uciderea deliberată și intenționată a milioane de ucraineni prin înfometare a fost un alt instrument al genocidului poporului ucrainean de către imperialismul rus, care încă nu și-a schimbat scopul - distrugerea Ucrainei și a poporului ucrainean, Rada Supremă solicită din nou organizațiilor internaționale și parlamentelor țărilor lumii să restabilească justiția istorică și să recunoască Holodomorul din 1932-1933 din Ucraina ca o crimă de genocid împotriva poporului ucrainean”, se arată într-un comunicat publicat de parlamentul de la Kiev.

Ucraina a primit încă 1,5 mld. euro de la UE

13:57Ucraina a primit noua tranșă de asistență UE în valoare de 1,5 miliarde de euro, a anunțat miercuri ministerul finanțelor de la Kiev. Acesta a precizat de asemenea că asistența UE pentru Ucraina se ridică la 16,5 miliarde de euro anul acesta și că speră să mai primească o tranșă în decembrie.

13:38Guvernul rus ar putea ridica în curând restul restricțiilor privind exportul de motorină, a declarat viceprim-ministrul rus Alexandr Novak la „ora guvernului” în Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

„Deoarece situația s-a stabilizat, s-au făcut schimbări, interdicția de export de benzină a fost ridicată săptămâna trecută. În viitorul apropiat cred că se vor lua decizii de anulare a interdicției exportului de motorină, deoarece piața este acum plină”, a afirmat el.

Rusia a impus aceste interdicții la export din cauza unei penurii care a amenințat recoltarea producției agricole de toamnă. Majoritatea interdicțiilor de export a motorinei au fost ridicate luna trecută.

13:14 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi este pe tema luptelor de pe malul estic al Niprului:

  • „În sudul Ucrainei, luptele au continuat în jurul satului Krynky, unde pușcașii marini ucraineni mențin un cap de pod pe malul estic al fluviului Nipru. Luptele la sol au fost caracterizate de lupte confuze, de lupte de infanterie pedestră și de schimburi de artilerie pe un teren complex și împădurit.
  • Ucraina a utilizat în mod deosebit de eficient dronele de atac de mici dimensiuni, în timp ce forțele aeriene rusești efectuează un număr semnificativ de misiuni în sprijinul trupelor de pe front, lansând în principal muniții din afara razei de acțiune a apărării aeriene ucrainene
  • Luptele din jurul lui Krynky sunt la o scară mai mică decât unele bătălii majore din timpul războiului, dar vor fi considerate extrem de păguboase de către liderii ruși.
  • Rusia s-a retras de pe malul vestic al Niprului în urmă cu un an, aproape cu siguranță cu scopul de a menține forțele ucrainene la vest de râu, de a păstra liniștea în acest sector și de a debloca forțe rusești pentru a fi folosite în alte zone.”

Cehia propune ca UE să restricționeze mișcările diplomaților ruși în spațiul Schengen

13:02 Prețul petrolului se află la un nivel bun, iar piața este echilibrată, a declarat miercuri vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit Reuters.

Novak a refuzat să comenteze dacă grupul OPEC+ al țărilor producătoare de petrol va modifica actualul acord de reducere a ofertei de petrol în cadrul reuniunii de duminică, 26 noiembrie.

Rusia a fost de acord să efectueze două reduceri ale ofertei de petrol: în aprilie a decis să își diminueze producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul anului 2024, în timp ce în august a declarat că va reduce exporturile cu 300.000 bpd până la sfârșitul acestui an.

12:48Cehia a propus ca UE să restricționeze mișcările diplomaților ruși în spațiul Schengen, a anunțat marți ministrul de externe de la Praga, Jan Lipavský.

12:29 Atacurile rusești din regiunea Herson au provocat un mort și șapte răniți, transmite Kyiv Independent.

Loviturile rusești din ultima zi din regiunea Herson au ucis o persoană și au rănit alte șapte, a raportat miercuri guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Elveția revinde Germaniei 25 de tancuri Leopard 2

12:02 Relatările potrivit cărora livrările de obuze americane către Ucraina au scăzut cu peste 30% de la atacul Hamas din 7 octombrie nu sunt neapărat corecte, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.

Reacția ei vine după ce ABC News, citând o sursă de la Kiev, a relatat că livrările de obuze de 155 mm standard NATO din SUA către Ucraina au scăzut „cu peste 30%" de la începutul războiului Israel-Gaza.

„Aș respinge această afirmație. Am reușit să aprovizionăm Ucraina cu ceea ce are nevoie în timpul contraofensivei sale și vom continua să aprovizionăm Ucraina cu ceea ce are nevoie pe măsură ce se îndreaptă - pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă", a declarat Singh. (Yahoo News)

11:41 Kremlinul a refuzat miercuri să comenteze o afirmație a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, potrivit căreia Iranul ar putea lua în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei rachete balistice pentru a le folosi în Ucraina.

„Dezvoltăm relații cu Iranul, inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare, dar nu comentăm aceste informații", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Kirby a afirmat că Statele Unite vor monitoriza situația dintre Iran și Rusia și vor lua măsuri adecvate, dacă este necesar. (Reuters)

11:12 Consiliul federal elvețian a aprobat exportul a 25 de tancuri de luptă principale Leopard 2 către producătorul lor german, Rheinmetall Landsysteme GmbH.

„Germania a dat asigurări că tancurile vor rămâne fie în Germania, fie în cadrul NATO sau la partenerii săi din UE", se arată într-un comunicat de presă.

O organizație cehă strânge bani ca să trimită Ucrainei un elicopter Black Hawk

11:05 După ce mai mult de o mie dintre lucrătorii săi au plecat să lupte împotriva invaziei rusești, o întreprindere minieră de cărbune din estul Ucrainei a suferit un deficit uriaș de personal.

Soluția companiei a fost să permită femeilor să lucreze în subteran pentru prima dată în istoria sa. Peste o sută au acceptat oferta.

„Am acceptat acest loc de muncă pentru că a început războiul și nu mai existau alte locuri de muncă", a declarat cu sinceritate Krystyna, în vârstă de 22 de ani, notează Reuters. Timp de cinci luni, ea a lucrat ca tehnician la 470 de metri sub pământ, întreținând micile garnituri electrice care îi transportă pe muncitori, cale de peste patru kilometri, de la puțul de ascensor pe unde coboară și până la filoanele de cărbune.

10:17 Piața internă rusă este complet aprovizionată cu combustibil, a declarat miercuri vicepremierul Alexander Novak, în fața Camerei superioare a parlamentului.

Rusia, cel mai mare exportator maritim de motorină din lume, a introdus o interdicție asupra exporturilor de combustibil la 21 septembrie pentru a face față prețurilor interne ridicate și penuriei. Ulterior, guvernul a relaxat restricțiile pentru a permite exportul de motorină prin conducte. Vinerea trecută a ridicat necondiționat restricțiile privind exporturile de benzină. Livrările de motorină în străinătate prin camion și cale ferată sunt în continuare interzise.

09:44 „Cadou pentru Putin”: O organizație cehă strânge bani ca să trimită în Ucraina un elicopter Black Hawk

Ucraina a doborât 14 drone Shahed azi-noapte

09:29 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 850 de soldați, 7 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 17 tunuri, 1 sistem antiaerian, 7 echipamente speciale și 25 diferite vehicule.

09:24 În cazul în care Republica Moldova nu va putea deveni stat membru al UE din cauza conflictului transnistrean nerezolvat, atunci „Putin va avea drept de veto în Moldova”, a declarat, marţi, la Kiev, preşedinta Maia Sandu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedinta Maia Sandu a fost întrebată cum va putea adera R. Moldova la UE în condiţiile în care diferendul transnistrean nu a fost soluţionat, relatează NewsMaker.

„Ar fi greşit să spunem că, atâta timp cât conflictul nu este rezolvat, nu putem face parte din UE. Pentru că, în acest caz, Putin ar avea drept de veto în Moldova. Şi cred că UE nu vrea să-i acorde lui Putin drept de veto. În acelaşi timp, vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că cetăţenii beneficiază de mai multe drepturi ca urmare a aderării la UE, aşa cum beneficiază deja de regim fără vize. Iar acum putem vedea o schimbare în structura Moldovei nu doar pe malul drept al Nistrului, ci şi pe cel stâng. Suntem încrezători că şi cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului vor beneficia de pe urma comerţului liber. Şi noi credem că UE nu vrea să dea drept de veto în UE”, a insistat preşedinta Republicii Moldova.

08:50 Apărarea aeriană a doborât toate cele 14 drone Shahed lansate de forțele rusești azi-noapte, au anunțat miercuri dimineață forțele aeriene ucrainene.

Potrivit sursei citate, atacul asupra regiunilor centrale, sud-estice și vestice ale Ucrainei a durat de marți, de la ora 20:00, până miercuri, la ora 3:00 dimineața. Nu există la această oră informații cp s-ar fi produs victime sau pagube majore.

Forțele aeriene au spus și că armata rusă a lansat o rachetă X-22 în regiunea Zaporojie dar racheta nu a reușit să își atingă ținta, căzând pe un câmp.

Moscova pare să trimită mai puține forțe în bătălia pentru Avdiivka

08:12 Programul Alimentar Mondial (PAM) al Națiunilor Unite a avertizat că producția de grâu a Ucrainei ar putea să nu poată satisface cererea internă și de export în anii următori dacă rutele de export din Marea Neagră rămân blocate și dacă atacurile asupra infrastructurii alimentare continuă.

Directorul pentru Ucraina al PAM, Matthew Hollingworth, a declarat că un viitor raport al Biroului ONU pentru Drepturile Omului va arăta că, de la jumătatea lunii iulie, au avut loc 31 de atacuri documentate asupra instalațiilor cerealiere și de export ale Ucrainei.

El a spus Consiliului de Securitate al ONU că „28 dintre aceste atacuri au avut loc numai în regiunea Odesa, unde se află principalele terminale de la Marea Neagră și de pe Dunăre, esențiale pentru comerțul mondial". (Reuters)

07:43 Ministerul rus al apărării a afirmat că forțele sale antiaeriene au distrus miercuri dimineață, în jurul orei 07:30 (06:30 în România) trei drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea.

07:40 „Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka, deși încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale și în vehiculele de evacuare", a declarat Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, pentru televiziunea națională. „Invadatorii nu renunță la planurile lor de a înconjura Avdiivka. Opt atacuri au fost respinse astăzi".

Șeful administrației militare din Avdiivka, Vitaliy Barabash, a afirmat că luptele au loc într-un cartier industrial și că forțele ucrainene rezistă pe poziții. „Inamicul continuă să facă presiuni asupra băieților noștri. Principalul lucru pe care se concentrează ei sunt dronele. Și din nou dronele", a declarat el pentru NV Radio. (Reuters)

Rușii spun că au distrus drone maritime care atacau Crimeea

07:31 Ministerul rus al apărării a afirmat că patru drone maritime care se îndreptau spre Peninsula Crimeea au fost descoperite și distruse în Marea Neagră, potrivit agenției TASS.

„Toate țintele detectate au fost distruse", a transmis ministerul, adăugând că dronele au fost detectate în prima parte a zilei de miercuri în partea de vest a Mării Negre.

06:48Cetățenii ruși continuă să-și vândă proprietățile în Bulgaria din cauza restricțiilor privind folosirea acestora după războiul din Ucraina și a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

00:37 Ambasada Ucrainei la Sofia şi-a comunicat poziţia în legătură cu declaraţia preşedintelui Bulgariei, Rumen Radev, potrivit căruia „diplomaţia este alternativa la război”. „Mesajele preşedintelui Radev nu sprijină diplomaţia, ci mai degrabă slujesc interesele statului agresor”, subliniază misiunea diplomatică ucraineană.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

------------------