Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți că Ucraina își rezervă dreptul de a-l elimina pe Vladimir Putin în condițiile în care și Rusia are un plan care să înlăture conducerea de la Kiev până la sfârșitul anului, relatează Ukraîinska Pravda.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Zelenski a făcut aluzia referitoare la asasinarea lui Putin în amplul interviu pe care l-a acordat cotidianului britanic The Sun, cel în care a vorbit și despre existența unui plan „Maidan 3” la Kremlin care vizează să îl înlăture din funcție prin orice mijloace până la încheierea acestui an.

Întrebat de jurnaliștii britanici dacă Ucraina va profita de o ocazie de a-l ucide pe Putin, dacă aceasta se va ivi, Zelenski a evitat un răspuns cu „da” sau „nu”, însă răspunsul său nu lasă loc de interpretări:

„Ăsta este războiul iar Ucraina are toate drepturile de a apăra pământul nostru”.

„Noi nu credem că Putin sau Rusia (...) vor să pună capăt acestui război. Ei vor să ne ucidă. Iar noi vrem dreptate”, a adăugat el.

Zelenski compară tentativele de asasinat împotriva sa cu un film celebru

În ceea ce privește numeroasele tentative eșuate ale Rusiei de a-l asasina, președintele ucrainean a declarat că acestea îi amintesc de faimosul film „Ziua cârtiței” din 1993 în care Bill Murray a jucat rolul unui bărbat care retrăiește în fiecare zi aceleași evenimente cotidiene.

Zelenski a comparat de mai multe ori tentativele de asasinare a sa cu filmul respectiv, inclusiv într-un interviu acordat la câteva luni după începerea invaziei rusești.

El a spus atunci că orice persoană s-ar teme când află despre o tentativă de asasinare a sa „pentru prima, a doua, treia și a patra oară”. „Dar când devine repetitiv, vă amintiți de acel film, 'Ziua cârtiței'?. Mă trezesc în fiecare dimineață și este la fel”, a declarat el în mai 2022 pentru Axios.

„Am supraviețuit la cinci tentative de asasinare din partea lui Putin... e ca la COVID-19, e din ce în ce mai ușor”, a mai spus el acum pentru The Sun.

Site-ul american Politico a scris în luna august a acestui an că guvernul ucrainean are un plan în eventualitatea asasinării lui Zelenski, considerând că efortul de război va continua, în pofida șocului inițial.

Urmărește ultimele evoluții din a 636-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.