Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că omologul său rus Vladimir Putin plănuiește să îl înlăture de la conducerea țării până la sfârșitul anului prin „orice mijloace”, relatează Politico și The Moscow Times.

Vladimir Putin vrea să îl elimine pe Volodimir Zelenski până la sfârșitul anuluiFoto: Shutterstock

Zelenski a afirmat luni, într-un interviu acordat tabloidului britanic The Sun, că Rusia va folosi „orice mijloace pe care le are la dispoziție", inclusiv asasinatul, în operațiunea supranumită Maidan 3, pentru a-l schimba pe liderul de la Kiev.

În 2022, Zelenski a afirmat că tentativele repetate ale Rusiei de a-l asasina îi amintesc de faimosul film Ziua cârtiței din 1993 în care Bill Murray a jucat rolul principal.

Zelenski a supraviețuit unor tentative repetate de asasinare, în special în primele zile ale războiului când Rusia plănuia să cucerească Kievul în trei zile și instaleze un guvern marionetă.

„Am supraviețuit la cinci tentative de asasinare a lui Putin... e ca la COVID-19, e din ce în ce mai ușor”, a spus Zelenski pentru The Sun.

Deși termenul limită impus de Kremlin pentru eliminarea lui este „până la sfârșitul anului", Zelenski spune că nu mai ia atât de în serios amenințările, chiar dacă se confruntă zilnic cu ele.

Kievul are un plan în cazul în care Zelenski moare. În cazul în care președintele ucrainean ar fi ucis, acesta ar fi înlocuit de președintele parlamentului ucrainean, în conformitate cu constituția țării.

Numele de cod al operațiunii Maidan 3, care vizează eliminarea conducerii Ucrainei, pare să fie o referire la revoluția istorică pro-europeană Maidan din 2014, în timpul căreia protestatarii l-au alungat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici, susținut de Moscova.

În urmă cu 10 ani, pe 21 noiembrie 2013, mii de manifestanţi s-au adunat în Euromaidan pentru a protesta împotriva preşedintelui de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a refuzat, sub presiunea Moscovei, să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici a condus Ucraina din 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de la putere de revoluția portocalie.