Președintele rus Vladimir Putin le-a spus miercuri liderilor țărilor membre ale grupului G20 că este necesar ca lumea să se gândească la cum să fie oprită „tragedia” războiului din Ucraina, susținând totodată că Moscova n-a refuzat niciodată să participe la negocieri de pace cu Kievul, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / AP - The Associated Press / Profimedia

Adresându-se pentru prima dată liderilor țărilor G20 de la declanșarea invaziei din Ucraina, Putin a remarcat că unii șefi de stat au spus în comentariile lor că sunt șocați de „agresiunea” rusă în desfășurare în Ucraina.

„Da, bineînțeles, acțiunile militare sunt mereu o tragedie. Și, bineînțeles, trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie”, a declarat liderul de la Kremlin.

„Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată negocieri de pace cu Ucraina”, a adăugat el.

În pofida comentariilor sale, negocierile de pace desfășurate între Moscova și Kiev în primăvara anului trecut, la scurt timp după începerea invaziei, au eșuat după ce Rusia a ignorat cererile privind o încetare a focului și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean în schimbul acceptării de către Ucraina a statutului de neutralitate și a altor doleanțe exprimate de Putin.

Mesajul transmis de Moscova în urmă cu doar o zi despre Ucraina

Comentariile de miercuri ale lui Putin vin la doar o zi după ce un înalt oficial diplomatic de la Moscova a subliniat că Rusia consideră că nu poate „coexista” cu actualul „regim” al Ucrainei.

„Actualul regim [de la Kiev] este absolut toxic, noi nu vedem nicio opțiune pentru a coexista cu el în acest moment”, a declarat ambasadorul plenipotențiar Rodion Miroșnik pentru reporterii de la Moscova.

Miroșnik a acuzat de asemenea că Ucraina a comis crime de război împotriva civililor și că NATO a furnizat Kievului arme interzise de tratatele internaționale. Însă, potrivit acestuia, Occidentul își va pierde în cele din urmă interesul pentru Ucraina.

„Putem rezista NATO oricât de mult e nevoie pentru a îndeplini sarcinile pe care le-a formulat președintele”, a mai spus diplomatul.

Putin a evitat ultimele două summituri ale G20, care reunește economiile dezvoltate și marile economii emergente, trimițându-l în schimb să participe la acestea pe ministrul său de externe Serghei Lavrov iar la summiturile din 2021 și 2020 a vorbit prin videoconferință de la Moscova din cauza pandemiei de COVID-19.

Ultima oară când a participat în persoană la un astfel de summit a fost în 2019, în Japonia la Osaka.

Urmărește ultimele evoluții din a 637-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.