Polina Menșih, o actriță rusă, a fost ucisă într-o aparentă lovitură cu sisteme HIMARS în apropierea frontului din Ucraina în timpul unei reprezentații artistice pentru trupele de invazie, relatează BBC și The Moscow Times.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Informația a apărut acum în presa rusă, deși lovitura a avut loc pe 19 noiembrie și a fost raportată de Kiev luni. Ucraina susține că 20 de soldați ruși au fost uciși în timpul loviturii asupra satului Kumaciove, aflat la aproximativ 60 de kilometri în spatele liniei frontului, în regiunea Donețk.

Autoritățile ruse nu au comentat deocamdată asupra atacului, vestea morții lui Menșih fiind anunțată pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, de către teatrul din Sankt Petersburg unde aceasta era angajată.

„Vă anunțăm cu mare durere că Polina Menșih (...) a murit ca urmare a bombardamentelor în timpul unei reprezentații în Donbas”, a declarat Teatrul Portal.

Informația a fost confirmată ulterior pentru TASS de către oficiali regionali din Donețk.

Potrivit informațiilor apărute pe rețelele de socializare rusești, Menșih ținea o reprezentație într-o sală cu o capacitate de 150 de persoane în momentul în care zona a fost lovită. Actrița a murit în spital din cauza rănilor.

Lovitura care a ucis-o pe actriță ar fi fost lansată cu sisteme HIMARS

O înregistrare video apărută pe platformele social media pare să fi surprins exact momentul loviturii:

Mai mulți oficiali instalați de ruși în teritoriile pe care le ocupă în Donețk au declarat că lovitura a fost lansată de Brigada 27 de Artilerie cu Rachete și că aceasta a fost efectuată cu sisteme HIMARS, precum și alte tipuri de rachete.

Platon Mamadov, un blogger militar rus, a afirmat la rândul său că atacul a fost efectuat cu sisteme HIMARS primite de Ucraina din partea Statelor Unite, susținând totodată că în timpul loviturii au fost lovite și mașini ale artiștilor și camera de garderobă a acestora.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat în septembrie anul trecut anexarea regiunii ucrainene Donețk la Rusia, deși forțele sale armate nu controlau întregul teritoriu al regiunii și nu au reușit să își impună controlul asupra sa nici de atunci.

Urmărește ultimele evoluții din a 637-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.