Grupul paramilitar Wagner, la cererea autorităților ruse, „se pregătește să livreze un sistem de apărare aeriană fie Hezbollahului, fie Iranului”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Suntem pregătiți să folosim regimul nostru de sancțiuni antiteroriste împotriva persoanelor sau entităților rusești” ca răspuns, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

La rândul său, Iranul „s-ar putea să se pregătească pentru a face un nou pas” în ceea ce privește asistența sa militară acordată Rusiei, a spus el.

Pe lângă dronele și alte echipamente pe care, potrivit Washingtonului, le furnizează deja armatei ruse, „Iranul are în vedere să livreze rachete balistice pe care Rusia le-ar putea folosi în Ucraina”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mișcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah desfășoară o serie de atacuri împotriva armatei israeliene, pe fondul războiului dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza.

Statele Unite avertizează de mai multe luni în legătură cu aprofundarea relațiilor militare dintre Moscova și Teheran.

Această cooperare „este în mod evident dăunătoare pentru Ucraina, pentru vecinii Iranului și pentru ordinea internațională”, a declarat John Kirby.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită oficială în Iran în septembrie, care a fost descrisă la acea vreme drept un „pas important” pentru cooperarea militară între cele două țări.

Moscova și Teheranul fac obiectul unor sancțiuni internaționale care restricționează comerțul. În ultimul an, cele două țări au creat legături strânse în mai multe sectoare.