Portul românesc Constanța de la Marea Neagră a expediat un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale acestui an, iar livrările din Ucraina au reprezentat 40% din această cantitate, a declarat pentru Reuters autoritatea portuară.

Cereale, porumb, portul ConstanțaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de când Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje pe Dunăre.

În perioada ianuarie-octombrie, Ucraina a expediat 11,7 milioane de tone de cereale prin Constanța, în condițiile în care la sfârșitul lunii septembrie totalul era de 10,5 milioane. În tot anul 2022 ucrainenii au exportat la 8,6 milioane tone de cereale prin marele port românesc.

Dar volumele de tranzit ale Kievului au scăzut în ultimele luni, deoarece Rusia a lovit în mod repetat porturile sale fluviale care se află peste Dunăre de România, iar punctele de trecere a frontierei rutiere în Polonia și Slovacia au fost blocate de camionagii locali care au cerut restricții pentru șoferii ucraineni.

Precedentul maxim anual din toate timpurile al Constanței a fost de puțin peste 25 de milioane de tone.

Datele nu includ volumele gestionate de porturile românești de pe Dunăre.

O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Constanța are acum o capacitate logistică de 40 de milioane de tone de cereale pe an.

Guvernul român a spus că își propune să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene la 4 milioane de tone în următoarele luni, investițiile în infrastructură fiind în curs de desfășurare atât la Constanța, cât și pe Dunăre. Operatorii portuari au investit, de asemenea, în echipamente pentru a crește viteza de încărcare.

Cerealele ucrainene au concurență mare în Constanța, port care în mod tradițional se ocupă de exporturile de recolte ale României și ale vecinilor săi fără ieșire la mare, precum Ungaria și Serbia, mai notează Reuters.