Președintele rus Vladimir Putin a supervizat miercuri exerciții militare care au implicat lansări de rachete balistice, în aceeași zi în care deputații ruși au aprobat retragerea țării din tratatul de interzicere a testelor nucleare, relatează AFP.

Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale RusieiFoto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

„Sub conducerea comandantului suprem al forțelor armate ruse, Vladimir Putin, un exercițiu de antrenament a fost desfășurat cu forțele și echipamentele componentelor terestre, maritime și aeriene ale forțelor de descurajare nucleară”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

„În timpul exercițiului, au avut loc lansări practice de rachete balistice și de croazieră”, a mai menționat comunicatul.

Exerciții pentru o „lovitură nucleară masivă”

Rusia își antrenează forțele armate pentru a lansa o „lovitură nucleară masivă”, drept ripostă, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Serghei Șoigu, după testele cu tiruri de rachete balistice.

„O sesiune de antrenament (...) este organizată sub conducerea dumneavoastră, în timpul căreia vor fi puse în practică sarcinile de lansare a unei lovituri nucleare masive de către forțele strategice ofensive, ca răspuns la un atac nuclear inamic”, a declarat Serghei Șoigu, conform agenției presă Interfax, adresându-se lui Vladimir Putin.

Cum a exersat Rusia lansarea unui atac nuclear masiv de represalii, sub supervizarea lui Putin

Într-un comunicat ulterior, Kremlinul a informat că Rusia şi-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii de pe uscat, de pe mare şi din aer, în cadrul unui exerciţiu ce a fost supervizat de la biroul său din Kremlin de către preşedintele Vladimir Putin.

Televiziunea de stat rusă l-a arătat pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, raportându-i lui Putin despre modul în care a decurs exerciţiul, care a inclus lansarea de rachete balistice şi de croazieră, precum şi participarea unor submarine nucleare şi a două bombardiere strategice Tu-95MS.

În timpul exerciţiului, „un atac nuclear masiv al forţelor ofensive strategice a fost lansat ca răspuns la un atac nuclear inamic”, a explicat Şoigu.

O rachetă balistică intercontinentală Yars, cu o rază de acţiune de până la 12.000 de kilometri, a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk, situat la aproape 800 de kilometri nord de Moscova.

Racheta a fost lansată spre o ţintă din poligonul Kura, în Peninsula Kamceatka, la peste 6.000 de kilometri de locul de lansare.

În plus, submarinul cu propulsie nucleară „Tula” a lansat o rachetă balistică Sineva din Marea Barents spre o ţintă din Oceanul Arctic.

„Misiunile înscrise în programul manevrelor au fost îndeplinite în totalitate”, a spus Kremlinul.

Aceste exerciţii au avut loc în aceeaşi zi în care Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a adoptat proiectul de lege de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), în timp ce Rusia consideră că se află într-o confruntare existenţială cu Occidentul din cauza Ucrainei, relatează Agerpres.

Rusia şi-a argumentat decizia prin necesitatea de a restabili paritatea nucleară cu Statele Unite, care nu au ratificat CTBT timp de 23 de ani.

Autorităţile ruse au subliniat că revocarea nu înseamnă că Kremlinul va relua testele nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât „moratoriul rămâne” în vigoare.

În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat miercuri că Moscova a primit o propunere din partea Statelor Unite de reluare a dialogului privind stabilitatea strategică şi controlul armelor.

Dar, Moscova nu este pregătită să reia dialogul fără schimbări în „politica profund şi fundamental ostilă a SUA faţă de Rusia”, a explicat el.

În februarie anul trecut, Rusia şi-a suspendat respectarea New Start, ultimul tratat de dezarmare nucleară rămas în vigoare între Rusia şi SUA.

____