Forțele rusești au lovit marți devastatul oraș Avdiivka din estul Ucrainei, dar pierderile grele le-au forțat să treacă la atacuri aeriene și să se bazeze mai puțin pe operațiuni terestre, au declarat oficialii ucraineni. Trupele Moscovei au făcut progrese confirmate la nord-est de Avdiivka, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Militar ucrainean înainte de lovituri cu rachete Grad asupra pozițiilor rusești din zona AvdiivkaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 609, LIVETEXT:

00:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine, în mesajul transmis miercuri seară, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite. „Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”, afirmă el.

22:48Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că un atac cu drone rusești, care a avut loc miercuri dimineață, în vestul regiunii Hmelnițki, a vizat probabil centrala nucleară din zonă, potrivit Reuters. Atacul a spulberat geamurile centralei și a rănit 20 de persoane.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, a declarat că exploziile provocate de atacul cu drone nu au afectat operațiunile centralei sau conexiunea acesteia la rețea. A fost întreruptă temporar alimentarea cu energie electrică a unor stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că atacul a oferit încă o dovadă că sunt necesare sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

22:22Ce spune Rusia despre doborârea a două rachete americane cu rază lungă de acțiune (ATACMS) oferite Ucrainei

21:45Ministerul rus al Apărării a publicat înregistrări ale lansărilor de rachete balistice intercontinentale (ICBM) „Yars” de la cosmodromul „Plesetsk” și ICBM „Sineva”, de la submarinul cu propulsie nucleară „Tula”, în timpul unui exercițiu de antrenament al forței de descurajare strategică.

Armata rusă susține că a reușit să doboare două rachete ATACMS

20:35Într-un comunicat ulterior, Kremlinul a informat că Rusia şi-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii de pe uscat, de pe mare şi din aer, în cadrul unui exerciţiu ce a fost supervizat de la biroul său din Kremlin de către preşedintele Vladimir Putin.

20:13 Circa 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă până acum în acest an, iar Moscova intenţionează, în plin conflict din Ucraina, să continue recrutarea şi în 2024, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, spunând că este responsabil de această chestiune.

19:36Rusia își antrenează forțele armate pentru a lansa o „lovitură nucleară masivă”, drept ripostă, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Serghei Șoigu, după testele cu tiruri de rachete balistice.

„O sesiune de antrenament (...) este organizată sub conducerea dumneavoastră, în timpul căreia vor fi puse în practică sarcinile de lansare a unei lovituri nucleare masive de către forțele strategice ofensive, ca răspuns la un atac nuclear inamic”, a declarat Serghei Șoigu, conform agenției presă Interfax, adresându-se lui Vladimir Putin.

19:10Președintele rus Vladimir Putin a supervizat miercuri exerciții militare care au implicat lansări de rachete balistice, în aceeași zi în care deputații ruși au aprobat retragerea țării din tratatul de interzicere a testelor nucleare.

„Sub conducerea comandantului suprem al forțelor armate ruse, Vladimir Putin, un exercițiu de antrenament a fost desfășurat (...) Au avut loc lansări practice de rachete balistice și de croazieră”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

18:53Statele Unite ar putea anunța astăzi un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoarea de 150 de milioane de dolari, potrivit postului de radio Voice of America, care citează 3 oficiali americani sub condiția anonimității.

Kremlinul vrea să crească popularitatea lui Putin înaintea alegerilor

18:45 Armata rusă a susținut miercuri pentru prima oară că a reușit să doboare două rachete cu rază lungă ATACMS primite recent de Ucraina din partea Statelor Unite.

„În ultimele 24 de ore, două rachete operațional-tactice ATACMS fabricate în SUA, o rachetă antiaeriană S-200 convertită pentru a angaja ținte terestre, precum și două rachete antiradar HARM și două sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS fabricate în SUA au fost interceptate”, a transmis ministerul apărării de la Moscova, citat de TASS.

18:29Social-democratul Robert Fico a fost numit miercuri pentru a patra oară premier al Slovaciei, după ce a promis în campania sa electorală să pună capăt ajutorului militar oferit Ucrainei şi a criticat sancţiunile impuse Rusiei.

17:49Duma de Stat din Rusia aprobă o lege care restricţionează accesul mass-media la alegerile prezidenţiale

17:37 „Eroul Ceceniei”: Ploaie de omagii pentru fiul de 15 ani al lui Kadîrov, care a bătut un deţinut

17:26Trupele rusești ce atacă în zona localității Avdiivka din Donețk se regrupează după ce au suferit pierderi grele în ultimele zile, afirmă Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare ucrainene din zonă.

„Atacurile (n.r. de lângă Avdiivka) nu s-au oprit, dar au devenit ceva mai puține. Inamicul se regrupează, deoarece a suferit aproape 3.000 de victime în regiunea Donețk doar în ultima săptămână. Prin urmare, chiar și pentru Rusia, este destul de grav și inamicul trebuie să se regrupeze pentru a încerca, poate, să meargă mai departe”, a spus Ștupun.

16:53Kremlinul intenționează să crească popularitatea președintelui Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor prin organizarea unei tombole naționale prin care să ofere locuințe și excursii gratuite locuitorilor Rusiei.

16:28Rubla a continuat să se întărească miercuri după introducerea noilor măsuri de control a capitalului. Pe bursa din Moscova ea era tranzacționată după-amiaza în jurul orei 16:00 la un curs de 93,15 dolari pentru o rublă. Cursul euro a ajuns și el la 98,65 ruble, după ce a scăzut în urmă cu o zi la sub 100 de ruble.

Batalion în armata ucraineană format în întregime din cetățeni ruși

16:01Germania va aloca Ucrainei încă 195 de milioane de euro pentru nevoile companiilor energetice în această iarnă, a anunțat ministerul dezvoltării de la Berlin, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Căldura și electricitatea sunt esențiale pentru sustenabilitatea oamenilor din Ucraina, mai ales cu iarna care vine. De aceea, ne sporim sprijinul pentru infrastructura energetică critică a Ucrainei. Guvernul ucrainean este angajat în reconstrucție, care va face țara mai stabilă și o va apropia de Uniunea Europeană. Vă vom sprijini activ în acest sens”, a spus Svenja Schulze, ministrul german al dezvoltării.

Comunicatul a precizat de asemenea că noul pachet de sprijin duce valoarea ajutoarelor acordate Ucrainei de către ministerul dezvoltării de la Berlin la 1,2 miliarde de euro.

15:29 Armata ucraineană a format un batalion de soldați format în întregime din cetățeni ruși care doresc să lupte împotriva invaziei lui Vladimir Putin, scrie Bloomberg.

În Batalionul Sibir (Siberia) sunt zeci de ruși și persoane din minoritățile etnice din Rusia care au călătorit prin țări terțe pentru că au vrut să se alăture armatei ucrainene, potrivit oficialilor din tabăra lor de antrenament.

Spre deosebire de grupurile de voluntari, precum Legiunea pentru Libertatea Rusiei, care și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, aceștia soldați fac parte din armata regulată ucraineană și se așteaptă să fie trimiși în luptă foarte curând.

15:05Deputata UDMR Biro Rozalia, preşedinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, i-a solicitat ambasadorului ucrainean în România, Igor Prokopchuk, regândirea şi modificarea legii minorităţilor naţionale din Ucraina, lege ce a fost amânată de la aplicare până în septembrie 2024.

„Am mai discutat cu domnul ambasador, la solicitarea mea, despre problematica - enorm de importantă pentru noi - a minorităţilor din Ucraina. Având în vedere că acea lege a educaţiei ce ar fi trebuit să fie pusă în practică din septembrie 2023 ar fi periclitat drepturile minorităţilor şi ar fi limitat foarte mult posibilităţile elevilor de a învăţa în limba maternă, s-a făcut un pas înapoi de către decidenţii din Ucraina şi s-a ajuns la concluzia amânării punerii ei în practică până în septembrie 2024. Dar eu am subliniat în solicitarea mea către ambasadorul ucrainean că a pune în practică cu un an mai târziu nu rezolvă situaţia. Deloc," a declarat, într-o conferinţă de presă, deputata Biro Rozalia.

Aceasta a afirmat, aşa cum i-a spus şi diplomatului ucrainean, că această lege trebuie regândită, reanalizată, modificată în aşa fel încât să poată asigura aceleaşi drepturi ca şi cele pe care le asigură România în ţară minorităţii ucrainene. (Agerpres)

14:42 Atacul rusesc cu drone de azi-noapte asupra regiunii Hmelnîțkîi din vestul Ucrainei a dus la avarierea unor clădiri din apropierea centralei nucleare din regiune, a anunțat Ministerul Energiei.

Deși sistemele de apărare aeriană au doborât proiectilele primite, exploziile rezultate au avariat ferestrele unei clădiri administrative și ale unui laborator din apropierea centralei, a raportat Ministerul Energiei. Atacul a avariat, de asemenea, o linie electrică, lăsând 1.860 de gospodării fără energie.

PIB-ul Ucrainei a crescut cu 9,1% în septembrie

14:28Graniţele statului român sunt „mai sigure ca oricând”, a declarat miercuri Mircea Geoană, cu ocazia Zilei Armatei Române, în pofida războiului din Ucraina şi a dronelor rusești care au penetrat spațiul aerian al țării noastre.

13:55 Produsul intern brut al Ucrainei a crescut cu aproximativ 9,1% în ritm anual în septembrie 2023, a anunțat miercuri Ministerul Economiei, citând date statistice preliminare. De asemenea, ministerul a precizat că PIB-ul pe primele nouă luni din 2023 a crescut cu 5,3% față de anul trecut.

Acesta a descris cifrele ca fiind unele pozitive: În plus față de baza statistică scăzută de comparație, acest lucru se explică și prin capacitatea ridicată a mediului de afaceri de a se adapta la noile provocări, precum și prin asistența din partea statului și a partenerilor internaționali".

Economia Ucrainei își revine încet după ce a fost devastată de invazia totală a Rusiei de anul trecut, dar luptele continue, logistica perturbată și atacurile asupra sistemului energetic reprezintă încă bariere mari în calea creșterii, notează Reuters.

13:21Gazprom și-a redus investițiile din cauza ieftinirii gazelor. Gazprom, care a pierdut cea mai mare parte a cotei sale de piaţă în Europa după ce Rusia a invadat Ucraina, încearcă să-şi reconfigureze exporturile către China şi Turcia, ceea ce necesită investiţii masive în construcţia infrastructurii de transport a gazelor.

Un român a murit luptând pentru Ucraina

13:09Un român care lupta în grupul „Getica” a murit pe frontul din Ucraina / Mesajul emoționant al iubitei sale ucrainene

13:02 Faptul că preşedintele turc a înaintat parlamentului un proiect de lege în vederea aderării Suediei la NATO nu a schimbat cu nimic poziţia Ungariei privind ratificarea aderării ţării scandinave la NATO, a declarat, marţi, la New York, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe.

Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, ministrul care a sosit la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU a precizat că înainte de a ajunge, în cursul zilei, a vorbit cu omologul său turc, Hakan Fidan, care l-a informat că ratificarea aderării Suediei la NATO a fost înaintată parlamentului de la Ankara.

„Acest lucru nu schimbă situaţia noastră. Parlamentul Ungariei este parlamentul suveran al unei ţări suverane, aşa că va lua o decizie suverană în această problemă”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Iar acum, că problema a fost înaintată şi Parlamentului turc, acesta se află practic în acelaşi stadiu în care este şi Parlamentul ungar de mai multe luni, deoarece Guvernul a înaintat deja proiectul de hotărâre spre ratificare Parlamentului ungar, a mai declarat Péter Szijjártó. (MTI)

12:34 Europa nu trebuie să își slăbească sprijinul față de Ucraina în timp ce oferă ajutor Israelului în urma atacului devastator comis de gruparea islamistă Hamas la începutul acestei luni, a declarat miercuri premierul italian Giorgia Meloni.

„Nu trebuie să facem greșeala de a slăbi sprijinul nostru comun față de Ucraina", a declarat Meloni în fața Senatului, înainte de o reuniune a liderilor Uniunii Europene.

Șoigu și-ar fi vizitat trupele din Donețk

12:15 Estimarea de astăzi a ministerului britanic a apărării:

  • „Luptele s-au intensificat în ultima săptămână în jurul malurilor de pe cursul inferior al fluviului Nipru. Ucraina a acordat o prioritate mai mare operațiunilor din acest sector, creând mici capete de pod pe malul estic pe care le controlează din vară.
  • Rusia a fost probabil atentă la posibilitatea unor atacuri venite de peste râu de când și-a retras forțele de pe malul vestic, în urmă cu 12 luni. Zona se află sub controlul nou înființatei Armate 18, după ce unele dintre unitățile aflate anterior în zonă au fost redirecționate spre est, către axa Orihiv.
  • Ca în majoritatea sectoarelor, un factor decisiv este aproape sigur capacitatea părților combatante de a efectua tiruri de artilerie precise și intense. Primele indicii sugerează că Rusia a menținut o capacitate de artilerie semnificativă ce are fluviul în raza sa de acțiune.”

12:08 Serghei Șoigu a inspectat posturile de comandă ale trupelor ruse din regiunea ucraineană Donețk în timpul unei vizite de lucru în apropierea liniilor de front, a anunțat miercuri ministerul rus al apărării ale războiului. El le-a spus militarilor de acolo că eforturile lor oferă forțelor ucrainene „din ce în ce mai puține oportunități".

Imaginile video publicate de minister îl arată pe Șoigu coborând dintr-un elicopter înainte de a se angaja în discuții cu personalul militar de rang înalt. Șoigu a fost informat cu privire la îmbunătățirile aduse de trupele rusești în ceea ce privește antrenamentul cu drone, a precizat ministerul.

El a subliniat că comandanții ar trebui să se asigure că trupele au uniforme noi de iarnă și încălțăminte potrivită, pe măsură ce se instalează vremea mai rece.

Parlamentul rus a anulat ratificarea tratatului privind testele nucleare

11:58 Un bărbat a fost ucis într-un atac aerian desfășurat la primele ore ale dimineții în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul Oleksandr Prokudin.

„În jurul orei 07:20, inamicul a lansat o bombă aeriană ghidată asupra unei zone rezidențiale din orașul (Beryslav). Aceasta a lovit o casă. Din păcate, un bărbat de 42 de ani a fost rănit mortal", a scris Prokudin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Prokudin a afirmat că în ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat 35 de atacuri aeriene asupra regiunii Herson.

11:06Camera superioară a parlamentului rus a aprobat miercuri legea care anulează ratificarea de către Moscova a tratatului global de interzicere a testelor nucleare, ultima etapă înainte ca acesta să ajungă la președintele Vladimir Putin pentru semnare.

Consiliul Federației a aprobat legea cu 156 de voturi pentru și zero împotrivă.

10:25 Moscova a primit propuneri din partea Washingtonului privind controlul armelor și le studiază în prezent, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă de stat RIA.

Ryabkov a spus că Rusia nu este pregătită să reia dialogul privind stabilitatea strategică cu SUA, dar este dispusă să ia în considerare noi propuneri din partea Washingtonului privind schimburi de prizonieri.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:06 Ucraina este pregătită să pună la dispoziția comercianților străini de energie până la jumătate din capacitatea sa subterană de stocare a gazelor naturale, de 30 de miliarde de metri cubi (mld. mc), a declarat miercuri premierul ucrainean Denis Șmihal.

Cea mai mare firmă ucraineană de petrol și gaze, Naftogaz, a anunțat la începutul acestui an că clienții străini ar putea folosi peste 10 mld. mc de stocare, în principal în vestul țării, care este departe de linia întâi a războiului.

Șmihal a spus la televiziunea națională că 12 până la 15 mld. mld. mc din volumul de stocare ar putea fi folosit de nerezidenți. Șmihal a afirmat marți, la un forum de afaceri din Berlin, că comercianții străini au acumulat deja până acum 3 mld. mc de gaze în depozitele subterane. (Reuters)

09:10 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 800 de soldați, 7 tancuri, 28 de alte blindate de luptă, 44 de tunuri, 5 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 1 echipament special și 27 de diferite vehicule.

09:03Transnistria cere reluarea negocierilor pentru soluţionarea conflictului cu R. Moldova

Rusia a lansat 11 Shahed azi-noapte

08:54 O instalație de infrastructură esențială din regiunea Hmelnîțkîi din vestul Ucrainei a fost avariată în timpul atacului cu drone rusești din timpul nopții.

„În districtul Shepetivka, în urma doborârii unor ținte aeriene inamice, acestea s-au prăbușit pe teritoriul unei instalații de infrastructură esențială", a afirmat un oficial de rang înalt din regiunea Hmelnîțkîi , Sehiy Tiurin, pe Telegram.

El a precizat că explozia a avariat instalații nerezidențiale, clădiri de locuit și vehicule, iar cel puțin 16 persoane au solicitat tratament medical pentru diverse răni.

Regiunea Hmelnîțkîi a fost în mod regulat ținta unor atacuri cu drone și rachete rusești, ce au legătură, potrivit experților, cu un aerodrom militar din regiune. (Reuters)

08:33R. Moldova a blocat 22 de site-uri de știri rusești implicate într-un război informaţional împotriva ţării

08:26 Rușii au lansat azi-noapte 11 drone Shahed dinspre sud-est (Primorsko-Akhtarsk, aflat pe coasta mării Azov, în regiunea Krasnodar Krai), toate fiind doborâte, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

„Avioanele de vânătoare, unitățile de rachete antiaeriene și grupurile mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului aerian. În special, apărarea aeriană a fost desfășurată în regiunile Cerkasî, Herson, Poltava, Jitomir, Hmelnîțkîi și NIkolaev”, potrivit unei postări pe Telegram.

08:10„Limba este ATACMS înmulțit cu F-16" - campania care s-a lansat după ce o jurnalistă cunoscută a auzit într-un parc din Europa refugiați ucraineni care vorbeau limba rusă

Primul lor de ATACMS „a depășit așteptările”

07:47 Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că primul lot de rachete ATACMS furnizat Ucrainei „a depășit așteptările", iar atacurile elicopterelor rusești au scăzut ca urmare a rachetelor, potrivit Liga și Kyiv Independent.

„Folosirea primului lot - a depășit toate așteptările. Țineți cont de faptul că, după aceea, atacurile au scăzut în ceea ce privește acțiunile cu elicoptere asupra trupelor noastre", a declarat Danilov. De asemenea, o mare parte din elicopterele rusești au fugit din Crimeea ocupată, a adăugat secretarul.

Forțele ucrainene au folosit pentru prima dată ATACMS pe 17 octombrie pentru a lovi aerodromurile militare rusești din Berdianskul ocupat și din Lugansk.

07:38 Rusia pare să se concentreze pentru moment asupra Avdiivka - un oraș cunoscut pentru imensa sa uzină de cocsificare și care este acum un reper al rezistenței ucrainene.

„Inamicul a aruncat aproximativ 40 de bombe aeriene ghidate în două nopți. Dar numărul de atacuri terestre a fost redus, la jumătate față de ieri și alaltăieri. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece în ultimele cinci zile, inamicul a avut aproximativ 2.400 de morți și răniți în regiunea Donețk", a declarat Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din sudul Ucrainei.

Cele mai multe dintre aceste victime, a spus el, au fost în apropiere de Avdiivka și de orașul Maryinka.

Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că orașul suportă atacuri neîncetate de artilerie și aeriene: „Inamicul încearcă în mod constant să înconjoare orașul și aruncă noi forțe din nord și din sud. De două zile, ei operează mai ales în grupuri mici, încercând să găsească fisuri în apărarea noastră, dar fără succes. Linia de apărare rezistă".

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------