Kremlinul intenționează să crească popularitatea președintelui Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor prin organizarea unei tombole naționale prin care să ofere locuințe și excursii gratuite locuitorilor Rusiei, relatează site-ul de investigații Meduza.

Vladimir Putin a ținut un discurs televizat în timpul căruia l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădareFoto: Artem Priakhin / Zuma Press / Profimedia

O sursă apropiată de Kremlin, doi oficiali regionali de rang înalt și un membru cu vechime al partidului Rusia Unită au declarat pentru Meduza sub condiția anonimatului că loteria, care va purta denumirea „Este o chestiune de familie”, este un proiect gândit în vederea alegerilor prezidențiale.

„În esență este o campanie indirectă și propagandă pentru a umple spațiul informațional pentru a-i conduce pe oameni către calea corectă [de a-l vota pe Putin]”, a declarat un strateg politic pentru Meduza, adăugând că astfel de proiecte „ajută la răspândirea optimismului social”.

Acesta afirmă de asemenea că Kremlinul va dori să arate prin această tombolă că Rusia merge în direcția corectă, în pofida problemelor economice provocate de războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale.

Este așteptat ca Putin să își anunțe în curând candidatura pentru un nou mandat prezidențial după ce adoptarea referendumului constituțional din 2020 i-a permis să candideze până în 2036. Putin a promulgat legea de adoptare a referendumului în 2021, aceasta permițându-i în esență să candideze pentru un al cincilea și șaselea mandat.

În Rusia durata mandatului prezidențial este de 6 ani. Durata mandatului a fost extinsă de la 4 la 6 ani în 2008, când Putin a fost premier al țării în timpul rocadei guvernamentale cu Dmitri Medvedev.

Participanților la tombola din Rusia li se va cere să prezinte „fapte de bunătate”

Potrivit celor de la Meduza, campania „Este o chestiune de familie” urmează să fie condusă de către Serghei Kiriyenko, șeful adjunct al cancelariei lui Putin de la Kremlin și Serghei Novikov, directorul departamentului de proiecte publice al Administrației Prezidențiale.

Deși în mod oficial ea nu va avea nicio legătură cu alegerile prezidențiale de anul viitor, organizarea diferitelor extrageri coincide cu datele cheie preconizate pentru campania electorală.

De exemplu, ea va fi lansată în mod oficial în data de 4 noiembrie a acestui an, ziua de deschidere a unui forum despre care se crede că va prezenta pe larg realizările Rusiei în timpul mandatelor lui Putin.

Celor care participă la loterie li se va solicita să completeze diferite sarcini pe care să le prezinte în mediul online: să cânte, gătească, arate „fapte de bunătate” și „creeze o cronică virtuală a vieții lor de familie”.

Câștigătorii vor primi 30 de certificate pentru locuințe cu o valoare de 5 milioane de ruble fiecare (aproximativ 53.500 de dolari) și 300 de excursii în interiorul Rusiei.

Kremlinul ar dori o „recoltă” record de voturi pentru Vladimir Putin

Meduza notează de asemenea că mass-media rusă și oficialii locali au primit indicații să promoveze tombola, acestora transmițându-li-se că ea are legătură cu alegerile prezidențiale.

Politologii notează că deși Putin nu are niciun rival real la alegeri după ce ultimii opozanți au fost încarcerați sau au fugit din țară după declanșarea războiului din Ucraina, o prezență scăzută la alegeri sau un procent mare de voturi obținute de contracandidații aleși pe sprânceană de Kremlin ar fi văzute drept o condamnare de către ruși a modului în care președintele Rusiei conduce „operațiunea militară specială”.

Cei de la Meduza au scris anterior că îngrijorările consilierilor lui Putin de la Kremlin privind un rezultat sub așteptări la alegeri au crescut din cauza deprecierii puternice a rublei anul acesta și a inflației de două cifre.

Potrivit surselor jurnaliștilor de investigație, Kremlinul speră ca el să câștige 80% din voturile exprimate la o prezență la vot de 70%.