Rusia a desfășurat în prezent peste 400.000 de soldați pe teritoriul ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militare al Ucrainei (HUR), Andrii Iusov, în timpul unei emisiuni televizate de la KYIV24, citează Kyiv Independent.

Soldați ruși în regiunea HersonFoto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

„Există suficiente forțe pentru operațiuni separate în anumite zone ale frontului. Iar grupul de soldați ruși de pe teritoriile ucrainene ocupate temporar, vă reamintim, este de peste 400 de mii”, a declarat Iusov.

În ciuda a ceea ce Iusov a descris ca fiind „un număr considerabil de personal”, purtătorul de cuvânt al HUR a declarat că nu anticipează o ofensivă rusă de iarnă de aceeași amploare ca cea din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

„Nu vorbim despre o repetare a scenariului care s-a întâmplat în februarie 2022. Dar, în anumite zone, da, inamicul va continua să încerce să desfășoare operațiuni ofensive separate”, a spus el.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat la 23 octombrie că forțele ruse au lansat atacuri în mai multe sectoare ale frontului de est, inclusiv în apropiere de Avdiivka, Kupiansk, Lîman, Bahmut și Marinka.

Pe lângă o concentrare puternică de personal militar rus, Iusov a declarat că „noi arme sunt scoase din uz și livrate pe front”.

Iusov a raportat, de asemenea, că Rusia continuă să efectueze noi runde de mobilizare.

Campaniile de mobilizare s-au dovedit profund nepopulare în Rusia, iar serviciile de informații britanice au raportat la 10 octombrie că Moscova va evita probabil noi runde de mobilizare înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024.