Armata rusă a declarat miercuri că forțele sale de apărare aeriană au doborât două rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA și lansate de Ucraina asupra unor ținte rusești, în ceea ce presa de stat a declarat că a fost prima reușită de acest fel, scrie Reuters.

Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUAFoto: Handout / AFP / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a raportat interceptarea într-una dintre actualizările sale regulate privind războiul din Ucraina, ceea ce Moscova numește „o operațiune militară specială”.

Acesta nu a oferit detalii suplimentare. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent afirmația Moscovei și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului sau a Washingtonului.

Ucraina a declarat săptămâna trecută că a folosit pentru prima dată rachetele ATACMS furnizate de SUA, provocând pagube importante la două aerodromuri care adăposteau elicoptere rusești și alte echipamente.

ATACMS sunt concepute pentru „atacarea în profunzime a forțelor inamice de eșalon doi”, se arată pe un site al armatei americane.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Statele Unite se afundă și mai mult în conflictul din Ucraina și că fac o greșeală furnizând Kievului aceste rachete, despre care a spus că nu vor modifica situația de pe câmpul de luptă și că pot fi doborâte.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat joi că SUA au fost de acord să furnizeze Kievului rachete de atac cu rază lungă ATACMS „cu regularitate”, anunțul său venind la doar două zile după ce Kievul a confirmat că le-a folosit pentru prima oară, relatează Reuters.

Casa Albă a confirmat marțea trecută că a furnizat Ucrainei acest tip de rachete, după ce informația a apărut în presa americană, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în aceeași zi că ele au fost deja folosite de forțele armate ale țării sale.

Până săptămâna trecută doar două state furnizaseră Ucrainei rachete cu rază lungă: Marea Britanie care a trimis forțelor ucrainene modelul „Storm Shadow” și Franța care a pus la dispoziție sisteme „SCALP”.