Social-democratul Robert Fico a fost numit miercuri pentru a patra oară premier al Slovaciei, după ce a promis în campania sa electorală să pună capăt ajutorului militar oferit Ucrainei şi a criticat sancţiunile impuse Rusiei, relatează Reuters și Agerpres.

Robert Fico alaturi de Vladimir Putin in 2016Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Preşedinta Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, l-a numit pe Fico în fruntea guvernului după ce partidul său SMER-SSD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a câştigat alegerile din 30 septembrie şi a format o coaliţie cu partidele HLAS (centru-stânga) şi SNS (naţionalist).

Fico, politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice fără precedent împotriva corupţiei care au izbucnit după asasinarea jurnalistului de investigații Ján Kuciak.

Politicianul populist a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Scrutinul de luna trecută a fost considerat crucial pentru viitorul Slovaciei, nu numai din cauza promisiunilor lui Fico de a renunța la ajutorul acordat Ucrainei, ci și, în general, din cauza simpatiilor sale pro-Moscova într-o țară membră NATO.

De exemplu, Fico a declarat în august în fața susținătorilor săi că „războiul din Ucraina nu a început acum un an, ci în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Lugansk".

Robert Fico spune că libertatea vine din est

De asemenea, Fico a făcut elogiul Uniunii Sovietice pentru că ar fi eliberat teritoriile cehe și slovace de Germania nazistă la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Pentru numele lui Dumnezeu, ei ne-au eliberat, ar trebui să arătăm puțin respect", și-a îndemnat el conaționalii. „Trebuie să spunem întregii lumi că libertatea a venit din Est, războiul vine întotdeauna din Vest", a mai spus el.

„A fost fără echivoc o victorie a Armatei Roșii, iar Smer-SD va aminti această istorie în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare secundă", le-a spus Fico susținătorilor săi la un miting electoral de dinaintea alegerilor.

Peter Pellegrini, liderul partidului Hlas și cel care i-a succedat lui Fico la conducerea guvernului în 2018, a condiționat însă formarea noii coaliții de guvernământ de continuarea politicii externe adoptate de Bratislava după începerea invaziei rusești anul trecut.

Sub conducerea fostului premier Eduard Heger și a președintei pro-europene Zuzana Caputova Slovacia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei, trimițându-i inclusiv avioane de luptă MiG-29.