Imaginile cu un tanc Challenger 2 distrus în Ucraina „evidențiază calitatea echipamentului” pe care Marea Britanie îl furnizează în timpul conflictului, a declarat o sursă din domeniul apărării britanice pentru de Sky News.

Tancul britanic Challenger 2Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia

O înregistrare video care a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare arată tancul de luptă la marginea unui drum în flăcări, din care iese fum negru.

Echipajul a supraviețuit atacului - vehiculul fiind considerat a fi primul și singurul tanc Challenger 2 care a fost distrus în timpul războiului.

„Acest lucru evidențiază calitatea echipamentului pe care îl oferim Ucrainei”, a declarat o sursă britanică din domeniul apărării.

„În tancurile pe care Ucraina le avea la dispoziție înainte de sprijinul occidental, șansele ca echipajul să supraviețuiască nevătămat erau slabe spre zero.”, a declarat sursa.

Administratorii paginii OSINTtechnical notează de exemplu că, judecând după imagini, tancul pare să fi fost distrus de foc indirect, adică bombardamente generale asupra pozițiilor ucrainene, nu unele care vizează o țintă anume.

Analistul militar David Axe notează pentru Forbes că, în mod paradoxal, această înregistrare video atestă rezistența tancurilor Challenger 2. El se referă la faptul că, deși vehiculul de luptă pare să fi fost lovit în plin, în imagini se vede clar că turela sa încă este atașată de șasiu.

Cu alte cuvinte, tancul nu a suferit o detonare catastrofală a munițiilor de la bordul său deși a suferit o lovitură puternică, cum numeroase înregistrări video ce au apărut de-a lungul lunilor arată că se întâmplă cu tancurile sau blindatele rusești, inclusiv tancurile T-90, cele mai moderne pe care le are armata rusă.

Ce tancuri occidentale a primit armata ucraineană

Această reziliență superioară a tancurilor Challenger 2 se datorează faptului că, la fel ca în cazul majorității tancurilor occidentale, el a fost proiectat pentru a depozita muniția în compartimente speciale din turelă care proiectează în exterior suflul exploziei când vehiculul de luptă este lovit.

De altfel, tot Forbes nota în urmă cu câteva zile că această diferență de proiectare față de tancurile rusești este evidentă și în cazul tancurilor Leopard 2 pe care armata ucraineană le-a primit din partea Germaniei. Echipajele tuturor celor 5 tancuri Leopard 2 pe care rușii au reușit să le distrugă până la începutul lui septembrie au supraviețuit loviturilor care le-au scos din acțiune vehiculele de luptă.

În data de 16 ianuarie a acestui an Marea Britanie a devenit primul partener al Ucrainei care a anunțat că va trimite Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelul Challenger 2. Britanicii au furnizat Ucrainei 14 tancuri Challenger 2.

Ulterior, la presiunile Poloniei, Germania a anunțat și ea pe 25 ianuarie că a autorizat transferul de tancuri Leopard 2 către Kiev de către statele partenere care vor să facă acest lucru, și că Berlinul va trimite la rândul său 14 unități.

La scurt timp după anunțul făcut de cancelarul Olaf Scholz, președintele american Joe Biden a anunțat la rândul său că Statele Unite vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams. Acestea nu au putut fi însă pregătite suficient de rapid pentru a participa la ofensiva de vară a Ucrainei.

La începutul lunii februarie Germania a anunțat că va trimite forțelor ucrainene și tancuri Leopard 1, predecesorul celui mai modern model al său. La fel ca în cazul tancurilor Leopard 2, Berlinul a aprobat toate transferurile pentru statele partenere care vor să trimită astfel de vehicule de luptă Ucrainei.

Regulile de achiziții militare ale NATO prevăd că un stat membru trebuie să ceară aprobarea celui în care au fost construite armele pentru a le putea transfera unor terțe părți.

Urmărește ultimele evoluții din a 559-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.