Infanteria ușoară ucraineană a trecut dincolo de șanțurile antitanc și de obstacolele de tip „dinți de dragon" care alcătuiesc linia defensivă rusească din vestul regiunii Zaporojie, avansul fiind confirmat de imagini geolocalizate, iar trupele ucrainene intenționează probabil să mențină aceste poziții, a spus Institutul pentru Studiul Războiului. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut însă că ofensiva ucraineană este complet nereușită, admițând doar că „cea mai tensionată situație este cea de pe frontul Zaporojie".

Soldați ucraineni în zona BahmutFoto: Libkos / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Primul tanc Challenger 2 distrus în Ucraina: Echipajul a supraviețuit atacului datorită „calității” echipamentului britanic
  • Zelenski, după vizitele pe front: „Am conturat mai multe poziţii prioritare cu luptătorii. Ceea ce trebuie făcut se va face”
  • Putin susține că Occidentul l-a instalat pe Zelenski „pentru a acoperi glorificarea nazismului”
  • Ucraina acuză un oligarh rus de finanțarea invaziei. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat pe oligarhul rus de origine ucraineană Mihail Fridman că a finanțat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit CNN.
  • Fost președinte ucrainean: Contraofensiva „nu este ca la Hollywood”, iar Occidentul ar trebui să „aibă încredere în Ucraina”
  • Liberalul Ionuţ Stroe, despre insistențele oficialilor ucraineni că o dronă s-a prăbușit în România: Nu îi ajută, ba chiar generează sentimente anti-ucrainene
  • Ambasadorul SUA în Japonia: Faptul că Rusia s-a adresat Coreei de Nord pentru arme arată „cât de mare este eșecul acestui război”

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 559, LIVETEXT:

02:03Grupul Wagner va fi declarat organizație teroristă în Marea Britanie

Grupul de mercenari Wagner va fi recunoscut oficial ca organizație teroristă în Marea Britanie, un proiect fiind pregătit la timp pentru a fi prezentat mâine în parlament.

Odată adoptat, ordinul va însemna că este ilegal să fii membru sau să susții Grupul Wagner.

00:57Zelenski, după vizitele pe front: „Am conturat mai multe poziţii prioritare cu luptătorii. Ceea ce trebuie făcut se va face”

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a informat pe ucraineni în discursul său de marţi seara că a revenit în Kiev după ce a fost două zile la rând pe linia frontului, în Donbas şi regiunea Zaporojie, unde a stat de vorbă cu militarii şi comandanţii din teren, cărora le-a promis că toate solicitările lor le vor fi transmise partenerilor internaţionali, iar în paralel Ucraina va începe producţia proprie de armament.

00:15Ucraina acuză un oligarh rus de finanțarea invaziei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat pe oligarhul rus de origine ucraineană Mihail Fridman că a finanțat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit CNN.

Fridman este președintele Alfa Group, un conglomerat privat care operează în principal în Rusia și în fostele state sovietice și care cuprinde bănci, asigurări, comerț cu amănuntul și producția de apă minerală. El are o avere netă de 11,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire's Index.

23:36 Ionuţ Stroe, despre insistențele oficialilor ucraineni că o dronă s-a prăbușit în România: Nu îi ajută, ba chiar generează sentimente anti-ucrainene

„Îşi fac rău singuri prin asemenea declaraţii care nu au niciun fel de fundament. Să nu îşi închipuie cumva că în felul acesta generează vreun val de simpatie, ba din contră, generează sentimente anti-ucrainene. Sentimentele pro-ruse sunt alimentate de fel de fel de formaţiuni politice sau interese care în momentul de faţă îşi fac de cap în zona asta a dezinformării publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL la Antena 3, marţi seară.

Primul tanc Challenger 2 distrus în Ucraina: Echipajul a supraviețuit atacului

22:55Fost președinte ucrainean: Contraofensiva „nu este ca la Hollywood”, iar Occidentul ar trebui să „aibă încredere în Ucraina”

Întrebat despre progresul contraofensivei Kievului, fostul președinte Petre Poroșenko a declarat pentru Sky News că „nu este [ca la] Hollywood”, unde „stai cu popcornul” - și că este o „operațiune foarte dificilă”.

El a spus că a participat la înmormântările a trei dintre cei mai apropiați prieteni ai săi doar în această săptămână.

22:30Primul tanc Challenger 2 distrus în Ucraina: Echipajul a supraviețuit atacului datorită „calității” echipamentului britanic

Imaginile cu un tanc Challenger 2 distrus în Ucraina „evidențiază calitatea echipamentului” pe care Marea Britanie îl furnizează în timpul conflictului, a declarat o sursă din domeniul apărării britanice, citată de Sky News.

21:55Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Coreea de Nord va "plăti un preț" dacă va furniza arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

Comentariile sale urmează rapoartelor conform cărora Kim Jong-un și Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Rusia la sfârșitul acestei luni pentru a discuta o nouă afacere cu arme.

21:25Ambasadorul SUA în Japonia: Faptul că Rusia s-a adresat Coreei de Nord pentru arme arată „cât de mare este eșecul acestui război”

Un posibil acord pentru Coreea de Nord de a furniza arme Rusiei „nu este binevenit, dar este un semn că embargoul este eficient și funcționează”, a declarat marți ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, citat de CNN.

Putin susține că Occidentul l-a instalat pe Zelenski „pentru a acoperi glorificarea nazismului”

20:55Furnizarea de arme din Coreea de Nord către Rusia nu ar schimba semnificativ cursul războiului, a sugerat un fost președinte ucrainean.

„Munițiile din Coreea de Nord cu siguranță nu vor ajuta Rusia nici măcar să oprească operațiunea de contraofensivă [ucraineană]”, a declarat Poroșenko.

Cu toate acestea, el a declarat că, dacă Coreea de Nord va furniza arme, Kievul va cere mai multe arme de la partenerii occidentali și crearea unor sancțiuni mai dure pentru țările care oferă ajutor înarmat Rusiei.

20:16Un consilier de rang înalt califică drept „cinice” comentariile lui Putin despre moștenirea evreiască a lui Zelenski

Un înalt oficial ucrainean a catalogat comentariile lui Vladimir Putin despre moștenirea evreiască a lui Volodimir Zelenski drept o „încercare cinică” de a folosi Holocaustul pentru a justifica invazia rusă.

Vladimir Putin a afirmat că puterile occidentale l-au instalat pe Zelenski pentru a „acoperi glorificarea nazismului”.

20:05Putin susține că Occidentul l-a instalat pe Zelenski „pentru a acoperi glorificarea nazismului”

Vladimir Putin a afirmat marți că puterile occidentale l-au instalat pe Volodimir Zelenski - care are origini evreiești - pentru a „acoperi glorificarea nazismului”, potrivit Sky News.

Președintele rus a descris anterior invazia sa în Ucraina ca fiind o încercare de a „denazifica” țara.

19:45Rusia va continua să își reducă exporturile de petrol, iar Arabia Saudită producția, până la sfârșitul anului 2023, anunțuri care au dus marți prețul țițeiului la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, potrivit AFP.

Cele două țări își mențin astfel strategia de susținere a prețurilor petrolului.

Ucraina a primit un prim lot de obuze fabricate de Rheinmetall pentru blindatele sale antiaeriene

19:12 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat marţi că va discuta în această lună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre reluarea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, transmite Reuters, care preia presa turcă.

El a susţinut că ultima propunere a ONU vine în întâmpinarea unor cerinţe ale Rusiei pentru reactivarea înţelegerii expirate la sfârşitul lui iulie.

Reamintim că discuțiile de luni de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Turcia încearcă să convingă Rusia să se alăture din nou aşa-numitei Iniţiative pentru Cereale la Marea Neagră. Erdogan a afirmat că urmează să se întâlnească cu Guterres la Adunarea Generală a ONU de la New York, în perioada 18-26 septembrie, după ce va participa la summitul G20 din India în 9-10 septembrie.

18:55 Ucraina a primit un prim lot de obuze fabricate de Rheinmetall pentru blindatele sale antiaeriene furnizate de guvernul condus de Olaf Scholz. Până la începutul războiului aceste muniții erau produse pentru armata germană de companii de armament din Elveția, ceea ce a complicat livrările către Ucraina.

18:29Presa din Armenia scrie că guvernul condus de Nikol Pașinian a trimis ajutor umanitar Ucrainei pentru prima dată de la începutul invaziei rusești și că un anunț oficial în acest sens urmează să fie făcut în curând.

Deși Pașinian a afirmat anterior că Armenia nu susține războiul Rusiei din Ucraina, acesta ar fi primul ajutor direct pe care guvernul său îl acordă Kievului.

Iohannis: Am avut chiar astăzi atacuri la 800 de metri de graniţă, dar nicio dronă nu a ajuns în România

18:05Polonia, vecina şi susţinătoarea fermă a Ucrainei, va creşte anul viitor alocarea din produsul său intern brut dedicată apărării, a anunţat marţi preşedintele Andrzej Duda.

„Anul viitor, plănuim să cheltuim 137 de miliarde de zloţi (30 de miliarde de euro) pentru apărare. Asta înseamnă mai mult de 4% din PIB-ul nostru”, a declarat preşedintele la o expoziţie militară la Kielce, citat de agenţia PAP.

Această sumă reprezintă, de asemenea, o creştere faţă de cele 4 procente din PIB pe care Polonia s-a angajat să le cheltuiască anul acesta, precum şi faţă de minimul de 2 la sută din PIB convenit de NATO.

17:39Rusia a declarat marți că Ucraina a folosit drone fabricate în Australia pentru a ataca ținte aflate pe teritoriul rus, afirmând totodată că guvernul australian este atras tot mai mult în conflict.

17:30 Președintele Klaus Iohannis spune că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma ultimului atac cu drone lansat de ruși luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Potrivit acestuia, chiar astăzi, însă, au avut loc atacuri la 800 de metri distanță de granița României.

17:13Guvernul ucrainean a eliminat moratoriul privind controalele fiscale efectuate de autorități la agenții economici, măsură introdusă pentru a ajuta economia după începerea invaziei rusești. Eliminarea moratoriului vine dup ce din luna august Ucraina a revenit și la ratele de impozitare de dinaintea războiului.

16:29Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, a admis că s-a înșelat în privința prognozei pe care a făcut-o privind eliberarea Crimeii de către armata ucraineană.

Rusia ar putea câștiga un nou aliat în interiorul Uniunii Europene

15:57 Un oficial ucrainean de rang înalt a respins marți sugestia Turciei potrivit căreia Kievul ar trebui să își relaxeze poziția pentru a reactiva acordul privind cerealele din Marea Neagră, afirmând că Ucraina nu va susține reducerea sancțiunilor pentru Moscova sau o politică de „împăcare".

„Să fim realiști până la urmă și să nu mai discutăm despre opțiuni inexistente, cu atât mai puțin să încurajăm Rusia să comită alte crime", a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podolyak .

15:41 O persoană a fost ucisă și una rănită în urma bombardamentelor efectuate marți de forțele ucrainene peste graniță, în regiunea rusă Belgorod, a afirmat guvernatorul local Viaceslav Gladkovpe Telegram.

Belgorodul a fost supus frecvent unor tiruri transfrontaliere în cursul celor 18 luni de război, notează Reuters, amintind și că, de obicei, Ucraina nu comentează atacurile de pe teritoriul rusesc.

15:02 Forțele ucrainene au deschis o breșă în prima linie defensivă a Rusiei în apropiere de Zaporpjie, dar amploarea pierderilor suferite pentru a obține astfel de progrese a fost mare, potrivit unui The Times.

„Sigur, am străpuns prima linie a rușilor, dar la naiba, ce preț am plătit pentru asta", a declarat „Boyets", dintr-o unitate de sarcini speciale care luptă la sud de Robotîne. Unitatea sa ar fi pierdut 75% din personal de când s-a alăturat contraofensivei, în iulie.

Brigada 47 a avut nevoie de 15 săptămâni pentru a avansa cu 13 kilometri pentru a cuceri Robotîne, anunțată ca o victorie strategică cheie.

Medicii brigăzii au spus că bilanțul pierderilor a fost unul cu patru cifre. „Într-o zi din iulie, am îngrămădit 24 de răniți în și pe un singur vehicul. Pur și simplu îngrămădeam victimele", a declarat „Taras", un medic care conduce o unitate de evacuare medicală.

14:43Rusia lui Vladimir Putin ar putea câștiga un nou aliat în interiorul Uniunii Europene chiar la sfârșitul acestei luni, dacă actualul favorit la alegerile parlamentare din Slovacia, partidul Smer-SD condus de fostul premier Robert Fico, va confirma sondajele de opinie.

Kremlinul a respins vehement acuzațiile aduse de premierul armen

14:39 Parlamentul ucrainean a aprobat marți demiterea ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat un deputat. Revocarea lui Reznikov a fost susținută de majoritatea membrilor Verkhovna Rada, a afirmat după vot deputatul Iaroslav Zheleznyak.

Parlamentul ucrainean a aprobat, apoi, demiterea lui Rustem Umerov din funcția de șef al Fondului Proprietății de Stat, deschizând calea pentru probabila numire a acestuia în funcția de ministru al apărării.

14:11 Tayyip Erdogan a declarat că Turcia se află în strânsă legătură cu ONU în ceea ce privește relansarea inițiativei privind cerealele de la Marea Neagră și că va discuta cu secretarul general Antonio Guterres în cadrul adunării generale din această lună, a relatat presa turcă, preluată de Reuters.

Vorbind cu presa după discuțiile purtate luni în Rusia cu Vladimir Putin, Erdogan a spus că ultima propunere a ONU a încercat să rezolve unele cereri ale Rusiei și a repetat că este convins că ar putea fi găsită o soluție în curând.

Printre cererile Rusiei se numără revenirea Băncii sale agricole la sistemul de plăți SWIFT și asigurarea navelor implicate în inițiativa privind cerealele, a declarat el.

„La 28 august, secretarul general al ONU, Guterres, în scrisoarea pe care a trimis-o, a propus un mecanism intermediar care să rezulte din tranzacții SWIFT, nu direct SWIFT, așa cum doreau rușii. Ei au spus că se lucrează și la problema asigurărilor", a declarat Erdogan.

13:36Kremlinul a respins marți vehement acuzațiile aduse de premierul armen Nikol Pașinian potrivit cărora Rusia a eșuat în a proteja Armenia în conflictul său cu Azerbaidjanul și că își retrage din trupele din zonă.

România, expusă complet în Marea Neagră

13:19 IRIS-T a doborât peste 110 ținte în Ucraina - producător / Care este rata de reușită a sistemului antiaerian german

12:55 Între timp în România, expusă complet în Marea Neagră: „Nu cred că sunt lucruri imputabile Ministerului Apărării Naţionale”, spune ministrul Apărării Angel Tîlvăr, referindu-se la anularea mega-contractului pentru corvete, după peste 4 ani de când a anunțat câștigătorul licitației - constructorul francez Naval Group, și la peste 7 ani de când PSD-ul condus de Liviu Dragnea anula acordarea contractului unui șantier naval din România. „Eu îmi doresc, dacă e posibil, să cumpăr absolut orice din România, ca beneficiar”, spune acum Tîlvăr, ministru din partea PSD.

12:46 Ministrul ungar de externe: Cei care doresc pacea pot avea încredere în Donald Trump

12:31 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a catalogat marți contraofensiva ucraineană drept complet nereușită, dar a declarat că situația este tensionată într-o parte a regiunii sudice Zaporojie.

„Forțele armate ale Ucrainei nu și-au atins obiectivele pe niciun front. Cea mai tensionată situație este cea de pe frontul Zaporojie", a afirmat Șoigu. „Inamicul a angajat brigăzi din rezerva sa strategică, al căror personal a fost antrenat de instructori occidentali", a adăugat el.

Kremlinul nu are nimic de spus despre vizita lui Kim Jong Un

12:17 Kremlinul a declarat marți că nu are „nimic de comentat" în legătură cu un articol publicat de New York Times, potrivit căruia liderul nord-coreean Kim Jong Un ar intenționa să călătorească în Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și a discuta despre furnizarea de armament către Moscova.

12:00Eliberarea satului Robotîne de către ucraineni a coincis cu ameninţarea unui grup de mercenari ruşi de a înceta să mai lupte în numele Rusiei pe linia frontului de aici, un poisibil semnal privind o atitudine anti-Kremlin mai amplă în rândul celor care luptă pentru Moscova.

11:40 Ucraina nu se așteaptă ca situația exporturilor sale de cereale să se schimbe în urma discuțiilor de luni dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat marți pentru Reuters o sursă guvernamentală ucraineană de rang înalt.

10:54 Munițiile cu dispersie au făcut peste 900 de victime în Ucraina anul trecut, ceea ce a dus numărul persoanelor ucise și rănite de aceste arme la nivel mondial la cel mai ridicat nivel cel puțin începând cu 2010, potrivit unui raport publicat marți de o coaliție de ONG-uri.

În 2022, marea majoritate a celor 1.172 de victime ale munițiilor cu dispersie înregistrate la nivel mondial au fost în Ucraina, potrivit raportului Cluster Munition Monitor. În Ucraina, atacurile cu acest tip de arme au ucis și rănit cel puțin 890 de persoane în 2022, marea majoritate civili, iar 26 au fost ucise sau rănite de resturi de muniție cu dispersie.

Munițiile cu dispersie constau în dispozitive explozive împrăștiate pe o suprafață mare de rachete sau alte obuze. Aceste submuniții prezintă adesea un pericol pe termen lung, în special pentru civili, deoarece un procent semnificativ nu explodează așa cum era prevăzut. (AFP)

Armata ucraineană a pierdut primul său tanc Challenger 2

10:45O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pare să arate că armata ucraineană a pierdut primul său tanc Challenger 2 primit din partea Marii Britanii.

10:00 Apărarea aeriană rusă a distrus marți dimineață o dronă ucraineană de tip aeroplan deasupra Crimeei, a anunțat ministerul apărării de la Moscova într-un comunicat.

09:38 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Autoritățile ruse puse în regiunile ocupate din Ucraina intenționează să țină alegeri în perioada 8-10 septembrie 2023, în paralel cu cele ținute în Federația Rusă. Votarea a început deja în Zaporojie și Mariupol.
  • Deși au fost găsiți 1.000 de candidați, există un deficit de candidați calificați, experimentați și dornici să participe la alegeri, potrivit unor informații De asemenea, nu există candidați independenți care nu sunt membri ai partidelor susținute de Kremlin, ceea ce indică faptul că nu va fi vorba de alegeri libere sau corecte. Centrul Național Ucrainean pentru Rezistență a spus că administrațiile de ocupație au supraestimat mult numărul de alegători din registrul electoral.
  • Sondajele făcute de Kremlin indică faptul că Rusia Unită, formațiunea politică dominantă din Federația Rusă, va câștiga 80% dintre voturile din cele patru regiuni ocupate. Partidul Rusia Unită probabil că va câștiga majoritatea locurilor în încercarea de a asigura controlul și influența Kremlinului în regiunile ocupate.”

Infanteria ucraineană a trecut de linia rusă din vestul regiunii Zaporojie

09:10 Infanteria ușoară ucraineană a trecut de linia de apărare rusă din vestul regiunii Zaporojie / Trupele Kievului lărgesc breșa pe care au făcut-o deja

08:42 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 560 de soldați, 9 tancuri, 7 alte blindate de luptă, 38 de piese de artilerie, 6 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 26 de diferite vehicule și cisterne și 4 echipamente speciale.

08:09 Cuba a descoperit o rețea care forța cetățeni ai săi să lupte pentru ruși în Ucraina

Tancurile Abrams urmează să sosească în Ucraina

07:44 Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că dronele lansate de ucraineni azi-noapte „încercau să efectueze un atac asupra Moscovei" și că o unitate de servicii pentru consumatori a fost avariată în districtul Istra, situat la aproximativ 65 km nord-vest de Kremlin. Nu s-au înregistrat pagube sau victime în altă parte, a precizat primarul Moscovei.

Sobyanin a spus că resturi de drone din regiunea Tver au căzut în satul Zavidovo. Potrivit RIA, în Zavidovo se află „Rus", un palat ce este una dintre reședințele oficialale ale președintelui rus. Principalele reședințe ale lui Putin sunt Novo-Ogaryovo din regiunea Moscovei, precum și Marele Palat al Kremlinului - unde au loc evenimente oficiale.

Cele două mari aeroporturi moscovite Vnukovo și Șeremetevo, precum și aeroportul Zhukovksy au reluat operațiunile normale începând cu ora 7:30, după o suspendare temporară a traficului la începutul zilei de marți.

07:09Avioanele belgiene F-16 nu mai pot fi folosite pentru Ucraina - „Nu le putem oferi avioane pe care noi înșine nu le-am mai folosi”.

06:58Tancurile Abrams urmează să sosească în Ucraina. Cel mai avansat tanc de luptă al Americii este acum gata să fie desfășurat în Ucraina după ce formarea și pregătirea primelor trupe ucrainene au fost finalizate în Germania, potrivit Politico.

00:57 Guvernatorul regiunii Briansk, în vestul Rusiei, a declarat luni seară că polițiștii de frontieră și forțele de securitate au „respins” un grup de sabotori ucraineni care încercau să treacă frontiera.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------