Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, a admis că s-a înșelat în privința prognozei pe care a făcut-o privind eliberarea Crimeii de către armata ucraineană.

Generalul Ben HodgesFoto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

El a făcut comentariul pe pagina sa de Twitter, după ce a fost interpelat în acest sens de către Zachary Paikin, un cercetător de la Quincy Institute for Responsible Statecraft, un think-tank din Washington D.C. care militează pentru „reținere” în politica externă americană.

Organizația este denumită după John Quincy Adams, unul dintre primii președinți ai Statelor Unite.

„Da, am făcut-o (n.r. s-a înșelat). Am crezut greșit că guvernul SUA își va da seama până în această vară că câștigarea războiului de către Ucraina este în cel mai bun interes al nostru. Sper ca ei (guvernul american) să își dea seama în cele din urmă de acest lucru”, a scris Ben Hodges.

„Criticați-mă că am greșit... dar nu pariați împotriva Ucrainei”, a mai notat el.

Ce a spus generalul american despre eliberarea Crimeii

Hodges, care a fost comandantul forțelor armate americane din Europa între 2014 și 2017, când s-a retras din serviciul activ al armatei SUA, afirmase la începutul acestui an că Ucraina va elibera Crimeea de sub ocupaţie rusă până la sfârșitul lui august 2023.

„Ucraina va elibera Crimeea până la sfârșitul lunii august, iar apoi, în curând, va urma restul”, a declarat acesta într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC.

Generalul american în rezervă a mai afirmat că Ucraina nu va fi niciodată în siguranță și nu își va putea restabili economia atât timp cât Rusia va controla Crimeea.

„De aceea, este important ca Ucraina să elibereze Crimeea, iar eu mă aștept ca acest lucru va fi făcut înainte de sfârșitul lunii august”, a reiterat Hodges.

Chiar dacă ofensiva ucraineană de vară nu a avut rezultatele așteptate în fața liniilor defensive puternice construite de armata rusă, ea pare să fi prins avânt în ultimele săptămâni în sudul țării, unde trupele Kievului au reușit să elibereze mai multe localități din drumul către Melitopol și Mariupol.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA nota în ultima sa evaluare privind luptele din Ucraina că infanteria ușoară ucraineană a trecut de linia de apărare rusă din vestul regiunii Zaporojie și că trupele Kievului lărgesc breșa pe care au făcut-o deja.

Urmărește ultimele evoluții din a 559-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.