Rusia a declarat marți că Ucraina a folosit drone fabricate în Australia pentru a ataca ținte aflate pe teritoriul rus, afirmând totodată că guvernul australian este atras tot mai mult în conflict, relatează Reuters.

Drona de carton PPDSFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„După cum s-a aflat, dronele australiene sunt folosite de fapt pentru a lovi ținte din Rusia”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

Ea a răspuns astfel la o întrebare cu privire la un articol publicat de Sydney Morning Herald săptămâna trecută, care afirma că drone australiene au fost folosite pentru a ataca un aerodrom militar rus din orașul Kursk.

Această informație a fost transmisă independent și de către ziarul Ukraîinska Pravda de la Kiev zilele trecute, aceștia citând sub condiția anonimității mai multe surse din cadrul SBU care afirmau că ofițerii ucraineni de contrainformații militare au atacat aerodromul din Kursk cu drone de carton în noaptea zilei de 27 august.

Jurnaliștii ucraineni au solicitat comentarii surselor lor din cadrul SBU după ce pe rețelele de socializare a apărut joi o înregistrare video cu testarea unor astfel de drone care au marele merit de a fi invizibile pentru sistemele radar.

Ucrainenii au început să primească acest tip de drone fabricate din carton începând cu luna martie, când guvernul australian a promis că va transfera Kievului cel puțin 100 de unități în fiecare lună. Ele au fost incluse într-un pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de 20 de milioane de dolari aprobat de guvernul Australiei la momentul respectiv.

Potrivit comentariilor făcute marți de Maria Zaharova, guvernul australian „contribuie cu entuziasm la campania anti-rusă dirijată de Washington”, în timp ce ascunde opiniei publice „circumstanțele de neinvidiat care indică că Australia este atrasă tot mai mult în conflictul din Ucraina”.

Ce se cunoaște despre dronele primite de ucrainenii din partea Australiei

Business Insider nota săptămâna trecută că aceste drone „low-cost” a căror denumire oficială este „Corvo Precision Payload Delivery System” (PPDS) oferă forțelor ucrainene un avantaj neașteptat pe câmpul de luptă datorită faptului că nu pot fi detectate de sistemele radar.

Sursele celor de la Ukraîinska Pravda din cadrul SBU afirmau că dronele sunt suficient de mari pentru a purta o încărcătură explozivă care poate avaria chiar și o aeronavă mare.

SYPAX, producătorul australian al dronelor, susține că folosirea acestora nu este mai complicată decât montarea unui produs de la IKEA și că, în funcție de încărcătură, pot zbura cu o viteză de aproximativ 60 de kilometri pe oră.

Deși vitează nu este una impresionantă, dronele de mici dimensiuni au o rază maximă de până la 120 de kilometri.

Michael Partridge, un director de la SYPAX, a declarat pentru site-ul tech The Register că drona a fost gândită pentru misiuni de livrare de muniție sau medicamente pe front, dar că ea poate fi adaptată și pentru misiuni de recunoaștere prin „simpla tăiere a unei găuri” în carton pentru montarea unei camere de luat vederi.

SYPAQ anunțase în luna martie că a primit un contract în valoare de 700.000 de dolari din partea guvernului australian pentru a produce astfel de drone pentru Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 559-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.