Șeful agenției spațiale rusești Roscosmos a declarat vineri că rachetele balistice intercontinentale Sarmat (cod Satan II în Occident) ale țării, care pot transporta 10 sau mai multe focoase nucleare, au fost puse în serviciul de luptă, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Racheta balistică intercontinentală SarmatFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

În iunie, Vladimir Putin a declarat că rachetele Sarmat vor fi desfășurate pentru serviciul de luptă „în curând”, potrivit The Guardian.

Putin a declarat în repetate rânduri, de la începutul războiului din Ucraina, că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv arme nucleare, pentru a-și apăra „integritatea teritorială”.

Anul trecut, președintele rus a declarat că teritoriile ocupate din Ucraina sunt considerate ca fiind ale Rusiei ceea ce le plasează sub umbrela nucleară a Moscovei. Dar el a mai spus că Rusia nu are nevoie să recurgă la utilizarea armelor nucleare.

Amintim că Rusia a efectuat în februarie, în timp ce preşedintele american Joe Biden se afla în Ucraina, un test al rachetei balistice intercontinentale Sarmat care pare să fi eşuat. Ea a mai fost testată (cu succes, potrivit rușilor), în 2022, când Dmitri Rogozin a spus că în curând vor fi gata 50 de astfel de rachete.

Sarmat a fost dezvăluită pentru prima dată în 2016, iar presa de stat rusă a spus că are o rază de acţiune de peste 11.000 de kilometri. Racheta poate transporta un focos de 100 de tone şi a fost proiectată să fie succesoarea rachetei balistice intercontinentale R-36M Voevoda.

Experţii occidentali au descris testul din 2022 ca fiind o „sabie nucleară" şi a fost perceput ca o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare ale Rusiei din acea perioadă, cum ar fi scufundarea navei sale amiral din Marea Neagră, Moskva.

Urmărește ultimele evoluții din a 555-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.