Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că noua generație de rachete balistice intercontinentale Sarmat rusești, capabile să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare, va intra în curând în serviciul armatei ruse, transmite Reuters.

Racheta balistică intercontinentală SarmatFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Într-un discurs adresat noilor absolvenți ai academiilor militare, Putin a subliniat importanța „triadei" forțelor nucleare ale Rusiei, făcând referire la armele nucleare are pot fi lansate de pe uscat, de submarine și de bombardiere strategice.

„Cea mai importantă sarcină aici este dezvoltarea triadei nucleare, care este o garanție cheie a securității militare a Rusiei și a stabilității globale", a spus el.

„Deja aproximativ jumătate din unitățile și formațiunile Forțelor de rachete strategice sunt echipate cu cele mai recente sisteme Yars, iar trupele sunt reechipate cu sisteme moderne de rachete cu focos hipersonic Avangard."

Primele lansatoare Sarmat vor fi puse în serviciu „în viitorul apropiat", a declarat Putin.

Amintim că Rusia a efectuat în februarie, în timp ce preşedintele american Joe Biden se afla în Ucraina, un test al rachetei balistice intercontinentale Sarmat (cod Satan II în Occident) care pare să fi eşuat. Ea a mai fost testată (cu succes, potrivit rușilor), în 2022, când Dmitri Rogozin a spus că în curând vor fi gata 50 de astfel de rachete.

Sarmat a fost dezvăluită pentru prima dată în 2016, iar presa de stat rusă a spus că are o rază de acţiune de peste 11.000 de kilometri. Racheta poate transporta un focos de 100 de tone şi a fost proiectată să fie succesoarea rachetei balistice intercontinentale R-36M Voevoda.

Putin a avertizat anul trecut că racheta „va da de gândit celor care încearcă să ameninţe Rusia".

Experţii occidentali au descris testul din 2022 ca fiind o „sabie nucleară" şi a fost perceput ca o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare ale Rusiei din acea perioadă, cum ar fi scufundarea navei sale amiral din Marea Neagră, Moskva.

Secretarul de presă de atunci al Pentagonului, John Kirby, a calificat însă testul din 2022 ca unul „de rutină” şi a spus că „nu a fost o surpriză”. De asemenea, „nu a fost considerat a fi o ameninţare pentru Statele Unite sau aliaţii săi".