Controversatul om de afaceri, Stefan Vuza, decernat, la finele anului cu "Trofeul de excelenta in afaceri", premiu inmanat de insusi presedintele Traian Basescu l-a pacalit pe seful statului.

Inanite de a participa la gala organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, presedintele Basescu s-a asigurat ca nici una dintre societatile ce urmeaza sa fie premiate nu are datorii catre stat. Astfel, inclusiv Stefan Vuza parea, la prima vedere, "alb" sub aspectul datoriilor catre stat.

Numai ca, cu o luna inainte, Vuza si-a luat toate masurile de rigoare pentru a figura la finele anului fara nici o datorie catre stat. In acest nes, el a solicitat AVAS si a obtinut, inclusiv o decizie favorabila in acest sens, un ajutor de la stat in valoare de aproape 1 milion de euro.

Adica datoriile catre stat, inregistrate de Caromet (societate la care Iasitex-ul lui Vuza este actionar majoritar) cifrate la aproape 10 milione de euro, au fost fie reesalonate, fie sterse. Rusinoasa manevra a lui Vuza de a parea curat in fata intaiului om in stat i-a iesit lui Vuza ca la carte. Cu concursul autoritatilor statului.

Mai mult, o societate achizitionata de Vuza in 2004 cu un pret de 8, 5 miliarde de lei beneficiaza de un ajutor de stat in valoare de 316 miliarde de lei.

Caromet, societatea pe care Vuza a cumparat-o de la stat cu aproximativ 200.000 de Euro in 2004 a beneficiat, la finele anului trecut, de un ajutor de la stat in valoare de aproape 10 milioane de euro. Ajutorul consta in reesalonari, stergeri de datorii pe care societatea le inregistra fata de stat.

Consiliul Concurentei a avizat ajutorul de stat, in ciuda faptului ca, in textul Deciziei favorabile se recunoaste ca acest ajutor creeaza premisele pentru o posibila distorsionare a concurentei.

Ajutorul dat de stat i-a oferit lui Vuza posibilitatea sa primeasca premiul excelentei in afaceri, diploma fiindu-i inmanata de insusi presedintele Romaniei. Traian Basescu a fost mintit, astfel, in mod deliberat de catre organizatorii evenimentului, greii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Acestia i-au oferit lui Vuza tot la finele anului trecut si sansa de a face parte din Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, alaturi de Patriciu, Tofan si Voiculescu si Copos.

Gala Excelentei in Afaceri, organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), desfasurata in decembrie anul trecut, l-a avut ca oaspete de seama pe presedintele Traian Basescu.

Invitat sa inmaneze premiile, seful statului, cunoscut fiind ca un critic al societatilor cu datorii catre stat, dar si al procedeului de stergere sau reesalonare a datoriilor, si-a masuri asiguratorii.

Inainte de festivitate, dupa propriile-i declaratii, Basescu a primit asigurari de la presedintele Camerei de Comert ca nici una dintre societatile premiate nu inregistreaza datorii catre stat. Cel mai cunoscut "laureat" a fost controversatul om de afaceri Stefan Vuza, patronul grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR).

Basescu parea sa fie "luat de val" si a avut numai cuvinte de lauda, chiar si la adresa lui Vuza. "Acesta este mediul de afaceri adevarat, oamenii care imping Romania spre prosperitate. Realitatea pare a fi departe de ceea ce ne arata institutele de sondare a opiniei publice", a afirmat presedintele.

Basescu a mai spus ca acestia au inteles ca imbogatirea peste noapte nu mai este posibila si ca doar performanta economica confera unei firme capacitatea de a face fata competitiei de pe piata.

Stefan Vuza a explicat de ce a fost premiat& in 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca in tot grupul SCR.

Cadou de 360 de miliarde de lei de la Stat

Afirmatiile lui Vuza concorda cu realitatea, doar pe jumatate. si asta pentru ca, una dintre societatile sale Caromet SA Caransebes a beneficiat, cu cateva zile inainte de celebra gala, de un ajutor de stat in valoare totala de 316 de miliarde de lei.

Concret, sprijinul financiar notificat de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si avizat favorabil de Consiliul Concurentei (in urma Deciziei nr. 210 din 24.11.2005) consta in "facilitati la plata obligatiilor restante catre bugetul consolidat al statului si catre AVAS, in valoare totala de 31.615.246,5 RON". Statul a fost extrem de ingaduitor cu Vuza si i-a dat tot ce se putea.

Astfel, sprijinul consta in scutirea de la plata obligatiilor restante la data de 31.12.2003 la bugetul consolidat al statului in valoare de aproximativ 87 de miliarde de lei, scutirea de la plata dobanzilor si a penalitatilor de orice fel aferente obligatiilor bugetare restante la finele anului 2003, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate

(catre Iasitex, societatea care a cumparat Caromet), in valoare de 184 de miliarde de lei.

Iar pentru ca, uneori, "bunavointa" statului nu are limite, societatea lui Vuza a beneficiat si de scutirea de la plata dobanzilor si penalitatilor de orice fel aferente catre bugetul consolidat al statului, datorate si neachitate, in valoare de peste 3 miliarde de lei.

"Cadoul" insa nu se limiteaza doar la atat si Caromet este scutita si de plata obligatiilor restante la data de 30.06.2003 la bugetul fondului national unic de asigurari de sanatate precum si de la plata dobanzilor si penalitatilor de orice fel aferente acestora, in valoare totala de peste 40 de miliarde de lei.

Mentionam faptul ca societatea Coramet a fost privatizata in iunie 2004, in urma contractului semnat de AVAS cu consortiul format din SC Iasitex SA Iasi (membra a SCR) care avea 79% din actiuni, Asociatia Salariatilor Caromet cu o cota de participare de 5% si Pavel Ponetchi cu 16% din actiuni, consilier judetean al CJ

Caransebes. Structura actionariatului societatii Caromet se prezinta, in prezent, astfel& Iasitex (in consortiu cu PAS si Ponetchi) este actionar majoritar cu 69,9% din actiuni, SIF Banat Crisana cu 17%, in timp ce un procent de 12% din actiuni este detinut de mai multe persoane fizice si juridice.

Managemnet a la Vuza- disponibilizari masive si munca in frig si in bezna

De precizat ca obiectul principal de activitate al Caromet este productia si repararea mijloacelor de transport feroviare si a materialului rulant. Totodata, societatea mai realizeaza o serie de activitati auxiliare de intretinere a utilajelor si transport de marfa.

Activitatea societatii este in totalitate integrata, principiu pe care se bazeaza managementul lui Stefan Vuza, motiv pentru care e cel putin suspect de ce, din momentul privatizarii si pana la finele anului trecut nu a reusit (sau nu a dorit) sa plateasca datoriile societatii catre stat.

Ar mai fi de spus ca, perseverent principiului aplicat in toate societatile pe care le-a preluat, conform caruia "profitul e primordial", Vuza a recurs, de la preluarea Coramet la disponibilizari masive. Astfel, in 2004 a disponibilizat 250 de angajati, iar in 2005 alte 250 de salariati.

Potrivit planului de restructurare organizatorica si manageriala asumat de Vuza pana in 2009 in cazul Caromet, in vederea reducerii pierderilor, "se vor lua masuri de reducere a consumului de utilitati, eliminarea surselor de incalzire electrica, reconsiderarea iluminatului pe stalpi", etc.

Altfel spus, apropae fara lumina si incalzire. Totodata, pentru crearea de resurse financiare Vuza intentioneaza sa scoata la vanzare o parte dintre active& caminele de nefamilisti, precum si o parte din mijloacele fixe care vor fi vandute ca atare sau la fier vechi.

Asa cu reiese din Planul asumat, Vuza intelege sa faca restructurare la Caromet pe banii statului. Astfel, potrivit datelor oficiale cuprinse in Decizia Consiliului Concurentei nr.

210 din 24.11.2005, in cazul Caromet, "restructurarea financiara cuprinde sprijin finaciar din partea statului acordat la privatizare, constand in scutiri si amanari la plata unor obligatii datorate si neachitate la bugetul statului si AVAS, precum si scutiri la plata majorarilor si penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor datorate.

Cel mai alarmant aspect ce poate fi retinut din Decizia Consiliului Concurentei privind ajutorul oferit Caromet este ca afirmatiile asumate in corpul deciziei se bat, in mod flagrant, cu concluziile aceluiasi document.

Astfel, la punctul 49 al Deciziei se prevede ca "Acordarea sprijinului financiar Caromet creeaza premisele pentru o posibila distorsionare a concurentei pe pietele relevante, deoarece ii permite societa‘ii sa se mentina pe aceste piete.

De asemenea, nu exista nici un dubiu ca sprijinul financiar ce se acorda Caromet poate afecta comertul cu Statele Membre ale Uniunii Europene din moment ce produsele fabricate de societate concureaza, in principal, pe piata romaneasca, cu produse similare fabricate de firme din Uniunea Europeana".

In acelasi timp, in Concluziile documentului se precizeaza ca "tanand cont de considerentele expuse anterior, Consiliul Concurentei constata ca ajutorul de stat ce se intentioneaza a se acorda Caromet este compatibil cu mediul concurential normal si nu afecteaza semnificativ comertul cu Statele Membre ale Uniunii Europene".

Omul de afaceri Stefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Romane, poate cel mai puternic grup comercial din Romania, este considerat a fi un fel de "chirurg" al societatilor falimentare, preluate de stat.

Imperiul magnatului moldovean - premiat cu titlul de "Investitorul anului 2004" - cuprinde mai multe societati& Contactoare Buzau, Sinterom Cluj, UZUC Ploiesti, Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Novatex Pitesti si Somes Dej.

Buna ziua, ARDEAL a relatat pe larg modalitatea prin care Vuza si-a largit imepriul, mai exact sistemul suveica.

Cu toate acestea, unul dintre "meritele" recunoscute de o parte din presa si de catre oamenii de afaceri, fie ei si concurenti, a fost ca Vuza a preluat o serie de colosi industriali, adusi in stare de faliment - lichidare, pe care i-a adus "la viata", inregistrand profit.

BZA a demonstrat, insa, ca o mare parte sau cea mai mare parte din succesul inregistrat de magnatul moldovean se datoreaza statului, sau altfel spus complicitatii statului.

si asta pentru ca, cel putin in cazul a doua societati, Novatex si colosul Chimcomplex, cu putina vreme inainte de privatizare, cu tinta directa Stefan Vuza, cele doua societati au beneficiat de bunavointa statului, prin Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Adica "i-au fost servite" lui Vuza, fara datorii, sau cu datoriile reesalonate. Acestor doua cazuri se alatura acum si societatea Caromet, cea fata de care statul si-a aratat din nou milostivul sprijin.