Alan Hill, presedintele Gabriel Resources, i-a prezentat ieri presedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, proiectul noului sat de la Piatra Alba.

Asa cum se stie compania a oferit celor care au fost de acord sa plece din Rosia Montana doua posibilitati: relocarea, adica acordarea unei sume de bani sau stramutarea in noul sat ce va fi construit la Piatra Alba, la 10 km de centrul comunei Rosia Montana, sau la Alba Iulia pe Dealul Furcilor.

Proiectul de la Piatra Alba, cunoscut si sub denumirea de "Noua Rosie Montana", este conceput de arhitectul albaiulian Ioan Strajan, in colaborare cu un birou de arhitectura din SUA. Prezent ieri la intalnirea de la Consiliul Judetean Alba, Strajan a declarat ca proiectul de la Piatra Alba, odata realizat, va reprezenta un punct maxim in randul proiectelor urbanistice din intreaga tara.

Despre noua localitate s-a vorbit numai la superlativ, dorindu-se initial ca scoala, primaria, postul de politie si dispensarul sa fie construite chiar din acest an, lucru imposibil insa din cauza ca nu s-a reusit inca obtinerea aprobarii planului urbanistic de detaliu in CL Rosia Montana.

De altfel, arhitectul proiectului a declarat ca pozitia ambigua a institutiilor statului vizavi de proiectul minier de la Rosia Montana face ca avizele de care compania mai are nevoie sa fie eliberate cu mare greutate, ceea ce atrage dupa sine o intarziere in demararea lucrarilor la proiectul urbanistic.

In calitate de arhitect al noului sat, Ioan Strajan i-a solicitat presedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, sa-si faca publica pozitia fata de proiectul minier pentru ca "daca pozitia CJ e pozitiva si restul pot reactiona la fel". In acest sens, Dumitrel a fost invitat sa participe si la lansarea proiectului de la Piatra Alba, ce urmeaza sa aiba loc chiar pe locatia vizata in data de 20 iulie a.c.

Desi presedintele CJ Alba a declarat ca el este de acord cu continuarea proiectului minier "atat timp cat sunt respectate regulile jocului", nu a facut nici o promisiune ferma in sensul onorarii invitatiei lansate de oficialii companiei.

De altfel, Dumitrel a evitat de-a lungul timpului sa se afiseze si sa participe la evenimentele sau cocktail-urile organizate de investitorii canadieni tocmai pentru a nu lasa loc de interpretari, insa a apreciat ca institutiile care reprezinta statul trebuie sa-si spuna clar parerea despre investitie.

Presedintele CJ Alba i-a sugerat de asemenea lui Richard Hill sa se ocupe mai mult de prezentare si explicarea detaliilor proiectului minier opiniei publice din judet. Tot in sensul unei transparente totale, seful administratiei judetene a decis ca toate intalnirile cu oficialii companiei sa aiba loc exclusiv in prezenta mass-media.

El a mai declarat ca va face tot posibilul ca RMGC sa-si mute din nou sediul la Alba Iulia, pentru ca judetul nostru sa aiba parte de toate beneficiile financiare care ar putea decurge din acest proiect.