Presedintele PRM Oradea se pregateste de scandal. Nemultumit de faptul ca doua treimi din fondurile nerambursabile oferite anual de catre Consiliul Local Oradea fundatiilor si organizatiilor non-profit au ajuns pe mana celor unguresti, Mihai Drecin pregateste un studiu in acest sens, mai ales ca in Bihor s-au mai inregistrat asemenea cazuri anul trecut, la nivelul Consiliului Judetean, patronat de Kiss Alexandru.

Peremistul doreste schimbarea sistemului de acordare a fondurilor nerambursabile, incepand de la modalitatea de formare a Comisiei de Evaluare a proiectelor de la nivelul Consiliului Local, format exclusiv din reprezentantii partidelor aflate la putere. GAZETA de Oradea a obtinut, in exclusivitate, o succinta prezentare a cazului de la Consiliul Local Oradea.

In opinia lui Mihai Drecin, primul for legislativ al urbei de pe Cris isi da girul cu prea mare usurinta pentru acordarea banilor publici in preponderenta maghiarimii oradene.

Drecin e alarmat

Mihai Drecin, presedintele PRM Oradea, pregateste un studiu pe tema acordarii fondurilor nerambursabile catre asociatiile si fundatiile bihorene. Nemultumirea sa apare din modul de constituire a Comisiei de Evaluare a proiectelor.

“Pentru prima oara in existenta ei, in acest an, comisia Consiliului Local care a avut sarcina verificarii dosarelor a fost formata numai din oameni ai puterii”, afirma Mihai Drecin. Comisia este formata din doi membri ai Partidului Democrat, doi membri ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania si un membru al Partidului Social Democrat.

“Situatia difera de anul trecut, cand fiecare partid avea cate un reprezentant in comisie. Aceasta situatie permitea o transparenta reala a impartirii sumelor”, afirma Drecin. Acesta isi aminteste ca cel care a venit cu propunerea de a incropi comisia astfel a fost Mircea Matei, presedintele comisiei, reprezentat PD.

Principala problema pe care Drecin o vede in aceasta poveste este ca, la o prima privire asupra Raportului de Specialitate pentru aprobarea repartizarii finantarilor nerambursabile alocate din fondurile bugetului local al municipiului Oradea pentru activitati non-profit de interes local in anul 2006, realizat de catre Directia Economica din cadrul Primariei Municipiului Oradea, o mare parte din fonduri au mers catre fundatii si organizatii maghiare.

“Nu am apucat sa aprofundez foarte bine subiectul, dar la o prima privire, doua treimi din fonduri au fost acordate unor fundatii maghiare”, declara Drecin. In opinia acestuia, Comisia de Evaluare a proiectelor din cadrul Consiliului Local s-a constituit, de asa maniera incat sa deserveasca interesele partidelor de la putere.

“Echipa s-a format astfel pentru ca aceste fonduri sa ajunga la fundatiile PD-iste si UDMR-iste”, este de parere presedintele PRM Oradea. “Aceeasi situatie s-a intalnit la nivelul Consiliului Judetean, anul trecut”, continua acesta. Drecin sustine ca cea mai buna solutie ar fi structurarea sistemului de repartizare a fondurilor, demografic, pentru fiecare nationalitate.

Delorean e nervos

Udemeristul Ion Iulius Delorean, consilier local si membru in Comisia de Evaluare a proiectelor, a sarit ca ars la auzul ideii lui Drecin. Contactat telefonic de GAZETA, Delorean nu a contenit cu reprosurile si amenintarile.

Suparat nevoie mare pe faptul ca GAZETA i-a scos la iveala o parte dintre mizerii (declararea falsa a averii, infractiune ce se pedepseste prin lege), udemeristul s-a simtit lezat de faptul ca i s-a cerut parerea intr-o problema in care este in deplina cunostinta de cauza.

“Nu sunt eu singurul membru al comisiei, vorbiti si cu ceilalti”, a ripostat Delorean, consilierul care s-a pretins ca e sarac lipit pamantului. “Nici nu se poate vorbi despre un asemenea subiect, pentru ca el nu exista. Fondurile acordate maghiarilor sunt de cel mult 30%”, este de parere acesta. Printre explicatii, Delorean a dat si cateva nevrute.

“Eu nu sunt 100% maghiar. Tatal meu era roman”, a tinut sa precizeze neaparat acesta, fara nicio legatura aparenta cu subiectul. “Nu vorbesc romaneste?”. Aceasta pare a fi intrebarea preferata a lui Delorean, pe care, in timpul scurtei discutii, a repetat-o obsedant.

Mircea Bradu, vicepresedinte PD Bihor si, pana nu demult, membru al comisiei de evaluare a proiectelor, este de acord cu verificarea modului de repartizare a fondurilor. “Ati observat foarte bine problema. Eu nu cunosc in amanunt datele, dar trebuie verificat”, declara Bradu.

Cat despre faptul ca nu a mai vrut sa faca parte din comisie, Bradu a declarat ca nu mai vroia sa dea cu subsemnatul pentru repartizarea de fonduri. Pe de alta parte, Bradu a recunoscut si posibilitatea ca fundatiile maghiare sa fie mai bine pregatite din punct de vedere a redactarii proiectelor.

Lucru nu prea greu de crezut, mai ales in contextul in care consilierea o primesc de dincolo, tocmai ca sa poata pune mana pe bani mai multi.

1,7 milioane RON pentru ONG-uri

Consiliul Local Oradea acorda anual fonduri nerambursabile, alocate din fondurile bugetului local al municipiului Oradea. Procedura este reglementata prin “Regulamentul privind regimul finantarilor nerambursabile din fondurile bugetului local al municipiului Oradea alocate pentru activitati nonprofit de interes local”, aprobat prin Hotararea Consiliului Local numarul 83/2006.

Intr-o formula inedita, comisia este formata, spre deosebire de anii trecuti, din reprezentantii a trei partide, toate aflate la putere. Anul 2006 va scoate din bugetul local 1,7 milioane RON pentru finantarea ONG-urilor. Domeniile au fost impartite in sase categorii: tineret, mediu, cultura, culte, sport, invatamant. Dintre acestea, domeniului culte i s-a repartizat 700.000 RON.