Deputatul clujean Horea Uioreanu (PNL) sustine ca premierul Emil Boc a gresit permitand ca nepoata sa sa fie angajata ca si consilier in cadrul Guvernului. Deputatul a mai afirmat si ca in cabinetul Tariceanu nu ar fi fost angajate rude ale liderilor liberali. Acesta a uitat ca insasi sotia sa a fost numita consiliera a fostului premier Tariceanu. La fel ca si deputatul liberal si premierul Emil Boc uita ca in 2004 acuza Guvernul Nastase de nepotisme. “Nepotismul practicat de Guvernul Adrian Nastase a depasit orice masura”, a declarat Emil Boc in 2004.

“Semnalul dat catre populatie este foarte prost, acum cand se fac concedieri in masa. Mai ales acum in perioada asta grea oamenii de rand nu vad bine asemena acte. Explicatiile premierului ca nu el a ales-o nu stau in picioare. Ma intreb cum de acel secretar de stat a ales-o tocmai pe acea domnisoara care este si ruda cu premierul Boc?”, a declarat Uioreanu. Deputatul a mai adaugat ca nu stie ca in cabinetul Tariceanu sa fi fost angajate rude ale politicenilor liberali.

Deputatul clujean a uitat ca insasi sotia sa a fost adusa tot de la Cluj, la fel ca si nepoata lui Emil Boc, la Guvern in cancelaria fostului premier Calin Popescu Tariceanu. Elena Uioreanu a fost numita consiliera personala a premierului Tariceanu in 2005, ea fiind consilier judetean la Cluj si membra a organizatiei PNL.

Uioreanu: Situatia nu are paralelism

“Situatia nu are paralelism pentru ca Tariceanu nu e ruda cu sotia mea”, a declarat Uioreanu. Deputatul mai sustine si ca in 2005 nu era casatorit cu actuala sa sotie. Relatia celor doi era insa cunoscuta. “Pai si pe cine era sa numeasca pe post de consilier, pe cineva de la PSD sau PD-L? Stiu ce incercati sa faceti. Vreti sa il scoateti basma curata pe Boc”, a mai declarat Uioreanu.

Mihaela Boc, o nepoata a premierului Boc, a fost angajata ca si consilier in cadrul Guvernului. Potrivit comunicatelor oficiale ale Guvernului, Mihaela Boc a fost angajata ca si consiliera a Stefaniei Ferencz, secretar de stat in cadrul cabinetului Boc. Premierul Boc a declarat ca nu a avut nicio implicare in angajarea nepoatei sale in Guvernul pe care il conduce. “Este vorba de o ruda de gradul V, colaterala, angajata la cabinetul secretarului de stat Stefania Ferencz. Legea permite secretarului de stat sa aiba un cabinet, iar acolo secretarul de stat este cel care isi alege colaboratorii. Nu este consiliera mea, nu este consilier personal sau de stat”, a declarat premierul Boc.

Boc si nepotismul Guvernului Nastase

In 2004, Emil Boc din pozitia de presedinte al PD ataca dur guvernul Nastase pe tema nepotismului. Iata ce spunea Emil Boc: “Mii de tineri competenti nu mai au speranta ca tara lor mai are nevoie de ei, in timp ce odraslele nomenclaturii PSD se bucura de cele mai bune case si de cele mai importante functii. Nepotismul practicat de Guvernul Adrian Nastase a depasit orice masura."

Presa a mai relatat ca o ruda prin alianta a presedintelui PSD Mircea Geoana a fost numita recent in pozitia de presedinte de banca. Este vorba de Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana care a fost numit luni, 23 februarie, presedinte al bancii cu capital de stat Eximbank.

Nepotismul PNL se bate cu PSD

Numirile de rude in pozitii de conducere reprezinta o meteahna veche a politicienilor romani. In 2008 ziarul Romania Libera a publicat un documentar legat de politicienii care si-au plasat rudele in diferite institutii publice. “Spre exemplu, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor lucrau nu mai putin de patru sotii ale unor membri PNL: Daniela Motreanu (sotia deputatului si trezorierului PNL Dan Motreanu), Iuliana Scutaru (sotia deputatului PNL George Scutaru), Laura Atanasiu (sotia vicepresedintelui PNL Teodor Atanasiu) si Elena Chitoiu (sotia cenzorului PNL Daniel Chitoiu, presedinte al Fiscului).

Un alt loc preferat de PNL este Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care se ocupa de privatizari. Presedintele Teodor Atanasiu, vicepresedinte PNL, l-a adus pe fratele sotiei sale – Dorin Bijboaca – in functia de expert financiar”, scriau jurnalistii de la Romania Libera in 2008. Pe larg click aici

In 2004 presa a relatat despre cateva cazuri de nepotism identificate in guvernul Nastase. Spre exemplu, pentru Daciana Sarbu, fiica fostului mistru al agriculturii Ilie Sarbu, s-ar fi creat un post de secretar de stat pe probleme de tineret. Celebrul caz al Alinei Puwak, angajata o vreme la ministerul condus de mama ei, Hildegard Puwak. Sau cazul lui Andrei Bogdan Tarnea, fiul Martei Tarnea, secretar de stat la Ministerul Muncii, care a fost angajat intr-o functie de conducere la Centrul Roman de Informare de la Bruxelles.