E un razboi la care am visat de mult pentru ca aveam nevoie de el. Tobele sunt amenintator batute de cateva luni dar, abia in aceasta saptamana au fost scoase si cutitele. Medicii de familie, reprezentati de asociatiile lor profesionale, refuza sa semneze contractul cu autoritatile statului, in cazul de fata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Nici Ministerul Sanatatii nu este strain de conflict, desi joaca rolul nestiutorului copil de trupa: miercuri dimineata ministrul Cseke Attila anunta ca medicii de familie vor semna, desi doar cateva ore mai tarziu cei din urma isi reinnoiau refuzul. Iar daca acest refuz va persista, din 1 iulie sistemul medical romanesc se va bloca. Medicii de familie au puterea sa o faca.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle

Cabinetele medicilor de familie functioneaza pe modelul unor afaceri private al caror principal partener este statul, administratorul miliardelor platite de cetateni pentru asigurarile de sanatate. Pe langa medicul care-l conduce, un astfel de cabinet are angajati si facturi de platit. Doar ca relatia dintre cabinet si stat este una cvasi-dictatoriala. Fiind cel mai important partener al medicului de familie si detinatorul exclusivitatii asupra banilor cetatenilor, statul reprezentat de CNAS abuzeaza de multe ori de monopolul pe care-l detine. Daca in Germania exista mai multe Case de Asigurari de Sanatate care concureaza pentru a-si atrage clienti, in Romania exista una singura. Daca in Norvegia, unde statul are monopol pe sistemul medical, contributiile populatiei la sistemul de sanatate sunt atat de substantiale incat visteria arareori se goleste, in Romania aceste contributii au fost reduse constant in ultimii ani. Rezultatul romanesc este cum nu se poate mai rau: un stat care dicteaza dupa bunul sau plac asupra unui sistem saracit.

Medicii de familie din Romania sunt blocati de ani de zile in aceasta relatie maligna. De fiecare data autoritatile au reusit sa-si impuna punctul de vedere, mizand fie pe frica medicilor in fata controalelor, fie pe incapacitatea lor de a se

descurca in jungla birocratica a sistemului. Dar in acest an, asociatiile profesionale ale medicilor de familie s-au incapatanat mai abitir ca niciodata. O parte dintre solicitarile lor au fost acceptate de catre

Incepand cu 2009, fondurile alocate medicinei primare au fost intr-o continua scadere procentuala, fapt care nu poate fi justificat prin criza economica.

autoritati, dar nu si cele esentiale (aici gasiti acuzele medicilor de familie la adresa CNAS). Cea mai importanta este simpla: suplimentarea banilor rezervati medicinei de familie, Romania fiind tara europeana care aloca fondurile cele mai reduse. Atat ministrul Sanatatii cat si presedintele CNAS au anuntat ca aceasta suplimentare a devenit realitate. Dar reprezentantii medicilor de familie pot demonstra ca este vorba de o pacaleala, de o ”crestere ca la radio Erevan” (cititi aici explicatiile reprezentantilor medicilor de familie). Statul continua sa incerce sa-i pacaleasca pe medici. Dorind sa evite blocarea sistemului, unele Case Judetene de Asigurari propun medicilor sa semneze acte aditionale pentru a-si putea continua activitatea, ceea ce ar aduce o acceptare camuflata a noului contract pe care autoritatile incearca sa-l impuna.

In Romania, in 2010 medicinei primare i-au fost alocate 6,1% din fondurile asigurarilor de sanatate. In tarile europene asistenta medicala primara primeste intre 10 - 15%.

Conflictul e deschis pe toate fronturile, chiar si la nivel personal. Presedintele CNAS se plange ca reprezentantii medicilor nu-i raspund la telefon, in timp ce acestia se justifica spunand ca aveau telefoanele inchise fiind intr-o sedinta. Nu mai exista nici un graunte de incredere intre parti, iar negocierile par imposibile.

Punctul slab al breslei medicilor vine insa chiar din interior. Pentru ca forta revendicarilor sa ramana intacta, fiecare medic in parte ar trebui sa spuna personal ”NU” autoritatilor. Nu printr-o ridicare de mana sau prin vreo semnatura pe liste. Ci prin refuzul asumat al semnarii contractului cu autoritatile. Vor reusi sa o faca intr-un numar suficient? E un gest riscant individual dar care, multiplicat de cateva sute de ori, ar pune statul in fata celui mai redutabil adversar cu care s-a confruntat in ultimul deceniu. Un adversar format din sute de cetateni cu interese comune care doresc sa sparga monopolul unui stat mult prea indiferent la nevoile lor individuale. Nu e (doar) un razboi politic, ci e ceva mult mai important: ar fi pentru prima data in ultimii ani cand, in Romania, cetatenii ar invinge statul.

UPDATE: Am primit la redactie urmatorul mesaj din partea unui medic din Iasi care doreste sa-si pastreze anonimatul: "Casa de Sanatate nu este pe deplin privata dar are monopolul. Aparitia de Case de Sanatate concurente ar limpezi situatia. Daca managementul uneia devine abuziv si deplorabil, Casele concurente restabilesc imediat situatia. Acum, Casa face ce vrea. Persoanele necinstite din orice CAS pot favoriza oricand contracte cu cine vor ele, pe ce preturi vor ele, pot favoriza companii farmaceutice dupa masura in care acestea au inteles obiceiul mitei. "Aici se scurg banii dumneavoastra". In conditii de concurenta intre diversele Case, ca in strainatate, imi voi permite sa lucrez numai cu Casele care se poarta corect si profesional, lasandu-le pe cele necinstite, fie sa se corecteze, fie sa falimenteze, dupa cum prefera."