Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante.

Radu TurcescuFoto: Arhiva personala

52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept marele pierzător în criza de la Ministerul Sănătății. PNL urmează cu 45%.

Mai interesant este că 46% consideră PSD drept marele câștigător.

În acest articol mi-am propus să analizez o parte dintre motivele pentru care USR pierde, iar PSD câștigă.

Electoratul mult mai pretențios

Înainte de orice alt motiv, trebuie să înțelegem că electoratul USRPLUS ( și o parte din electoratul PNL ) este mult mult mai pretențios. Trebuie convins să voteze.

Fiind mult mai puțin dependenți de stat, viața lor merge înainte și cu stânga și cu dreapta ( deși în România linia de delimitare este subțire ). Exceptând situațiile în care pot reacționa dur ( de exemplu, protestele pe diferite teme ), interesul lor pentru mediul politic este extrem de scăzut.

Au viața lor, câștigă destul de bine și nu le este neaparat frică să schimbe jobul sau țara.

Firește, sunt și mai pretențioși cu privire la liderii politici pe care și-i doresc.

Toate motivele de mai jos sunt amplificate de acest context deloc simplu.

Guvernarea

Orice partid aflat la guvernare se erodează în timp. Este imposibil să îi mulțumești pe toți, uneori reformele mai puțin populare sunt necesare, iar partidele care le implementează riscă să piardă din încrederea electoratului.

Nu mai vorbesc despre scandalurile de corupție, de cele mai multe ori rezolvate parțial sau deloc.

Uneori, percepția transmisă este că liderilor politici nu prea le pasă că sunt implicați într-un scandal.

În România, PSD a lăsat întotdeauna impresia că știe când să iasă de la guvernare, iar situația de față nu reprezintă o excepție.

Mai mult, pandemia a complicat și mai mult acest context, toți ochii fiind ațintiți spre Ministerul Sănătății. Nu este nicio surpriză că erorile sau deciziile îndoielnice au fost scoase în evidență și folosite pentru a ”lovi” în coaliția de guvernare.

Așteptări înalte

În același timp, toată lumea aștepta USRPLUS la guvernare pentru a ”vedea ce poate”. Extrem de agresivi în opoziție, critici vehemenți ai clasei politice ”tradiționale”, USR a setat așteptări foarte înalte.

Ideea transmisă de ei era destul de simplă: când vom ajunge noi la guvernare, totul se va rezolva.

Ei sunt răi, noi suntem buni, ei sunt incompetenți, noi știm ce avem de făcut.

Ei sunt corupți, noi suntem cinstiți.

Tactica noi vs ei a fost frecvent folosită în încercarea de a mobiliza un electorat pretențios.

În mod firesc, așteptările înalte atrag după sine dezamăgiri pe măsură, care întăresc percepția ”toți sunt la fel” ( extrem de des întâlnită în rândul românilor ) și îndepărtează oamenii de vot.

Contextul de demitere a fost despre competență

Sau despre lipsa ei…

Un electorat pretențios, cu așteptări înalte, așteaptă politicieni pe măsură. Problema competenței este des dezbătută, ideea principală fiind că marea majoritate a celor ”din politică” sunt incompetenți și că au ajuns acolo pentru a se îmbogăți sau pentru că nu și-au găsit locul în ”lumea reală”.

USR a propus oameni noi, promovându-le competențele din mediul privat.

Dar au venit scandalurile de la ministerul Sănătății…

Prezentarea și evidențierea constantă a erorilor realizate de fostul ministru a creat un context al demiterii bazat pe lipsa competenței. Pe scurt, a ”lovit” direct în așteptările înalte setate de USR timp de 4 ani.

Gestionarea grăbită

Nu în ultimul rând, avem gestionarea grăbită și destul de agresivă. În primele ore după demiterea fostului ministru al Sănătății, liderii USR au ieșit la atac și i-au retras susținerea lui Florin Cîțu: ”Continuăm, dar fără Cîțu!”

Câteva zile mai târziu, am avut un nou ministru al Sănătății, iar Florin Cîțu a rămas bine mersi în funcția de prim-ministru. Sigur, totul pentru „interesul național”.

Electoratul care votează sau ar vota USR a strâmbat din nas, aspect dovedit și de studiul de mai sus.

Între timp PSD așteaptă….

Între timp, PSD așteaptă cuminte în opoziție erodarea coaliției ( este interesant că ambele partide concurente se erodează în același timp ) și mai aruncă din când în când săgeți spre modul în care este gestionată guvernarea.

Dacă astfel de scandaluri ( incluzându-l și pe cel în care este implicat Dan Barna ) continuă, PSD va avea o șansă importantă în 2024.

Se vor baza pe votanți fideli, în timp ce PNL și USR vor avea de muncit serios pentru a ”scoate oamenii la vot”.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro