Finala Eurovision 2023 s-a încheiat sâmbătă spre duminică, la Liverpool, cu victoria Suediei, care a fost adusă de solista Loreen cu melodia Tattoo. Loreen, care era dată drept câștigătoare de casele de pariuri, a obținut un total de 583 de puncte.

Loreen, care a reprezentat Suedia, tinand in maini trofeul Eurovision 2023Foto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

02:00 Suedia primește 243 de puncte la public, acumulând un total de 583 de puncte.

01:59 Finlanda surclasează Suedia, în timp ce sunt anunțate voturile publicului

01:45 Loreen, reprezentanta Suediei, se clasează pe primul loc cu 340 de puncte, după votul juriului. Moldova este clasată pe locul 20, înainte de anunțarea rezultatului voturilor publicului

01:25 România a acordat punctajul maxim Italiei, care se luptă pentru locul 2 cu Israelul, în acest moment. Hannah Waddingham a glumit după intervenția României care a anunțat votul juriului, spunând că „tuturor le place o fântănă bună, nu-i așa?”, făcând referire la imaginile care rulau în spatele prezentatoarei, Graham Norton răspunzând: „acum îmi vine să mă duc la toaletă”

00:14 Republica Moldova și Ucraina au acordat 12 puncte pentru Suedia, care până în acest moment se află pe primul loc

01:05 Țările anunță rezultatele juriilor, după ce votul publicului s-a încheiat

00:53 Ternopil, orașul ucrainean din care ar fi membrii formației Tvorchi, care reprezintă Ucraina la Eurovision în 2023, ar fi fost bombardat în această seară, scrie The Guardian.

00:45 Sam Ryder, care s-a clasat anul trecut pe locul doi în concurs cu "Space Man", a cântat la Liverpool "Mountain", acompaniat la tobe de legendarul Roger Taylor de la formaţia Queen.

00:38 Rezumatul prestațiilor celor 26 de țări din concurs.

00:20 A început votul

00:17 Reprezentanta Regatului Unit, Mae Muller, cu melodia I wrote a song..., încheie concursul desfășurat la Liverpool.

23:45 Cum a arătat spectacolul susținut de Pasha Parfeni în finala Eurovision

22:05 O versiune specială a melodiei câștigătoare a Ucrainei de anul trecut a deschis spectacolul. Imaginile de deschidere au prezentat-o ​​inclusiv pe Catherine, Prințesa de Wales, cântând la pian.

21:59 Barurile din Kiev sunt pline de fani care așteaptă să înceapă finala Eurovision

În finala Eurovision 2023 s-au calificat Croația, Republica Moldova, Elveția, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia, Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia și Slovenia.

De asemenea, în finală cântă Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina.

Finala Eurovision 2023 este transmisă de TVR și poate fi urmărită online pe site-ul TVR.

Ce șanse are Moldova în finala Eurovision 2023

BBC nu dă șanse prea mari Republicii Moldova în finala Eurovision 2023 de la Livepool. În BBC, dintre actualii finaliști șanse are Suedia și Franța.

„Republica Moldova, reprezentată de Pasha Parfeni cu „Soarele şi luna” s-ar califica pentru jumătatea inferioară a clasamentului. „Din punct de vedere liric, este un cântec de nuntă infuzat cu imagini ale naturii simbolizând armonia dintre cei doi tineri căsătoriţi. Din punct de vedere muzical, este genul de lucru pe care producătorii din 'Fast & Furious' l-ar dubla într-o scenă de club de noapte din Europa de Est”, comenta BBC, înainte chiar de semifinale.

Cine este Pasha Parfeni, care a calificat Moldova în finala Eurovision 2023

Pavel Parfeni, cunoscut sub numele de scenă Pasha Parfeni, s-a născut la 30 mai 1986, Orhei, și a fost membru al formației SunStroke Project.

Este a doua oară când interpretul reprezintă Republica Moldova la Eurovision, după ce la 11 martie 2012, Pasha Parfeni a câștigat selecția națională pentru Eurovision 2012 cu piesa „Lăutar” și a reprezentat Republica Moldova la Baku.

Cel mai bun rezultat obţinut de Moldova la acest concurs a fost locul 3, în anul 2017, de către trupa SunStroke Project, din care Parfeni s-a retras în 2010, cu melodia „Hey, Mamma!”.

A fost cea mai mare performanță obținută de Moldova la acest concurs european.

Țările care participă la finala Eurovision 2023

Pe scena finalei Eurovision 2023 urcă interpreți din Croația, Republica Moldova, Elveția, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia, Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia și Slovenia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina.

Mai jos țările care s-au calificat în Finala Eurovision 2023, după cele două semifinale:

1. Croația - Let 3 - Mama ŠČ!

2. Norvegia - Alessandra - Queen Of Kings

3. Portugalia - Mimicat - Ai Coração

4. Serbia - Luke Black - Samo Mi Se Spava

5. Cehia - Vesna - My Sister's Crown

6. Finlanda - Käärijä - Cha Cha Cha

7. Israel - Noa Kirel - Unicorn

8. Moldova - Pasha Parfeni - Soarele şi Luna

9. Suedia - Loreen - Tattoo

10. Elveția - Remo Forrer - Watergun

11. Armenia: Brunette - "Future Lover"

12. Estonia: Alika - "Bridges"

13. Belgia: Gustaph - "Because of You"

14. Cipru: Andrew Lambrou - "Break a Broken Heart"

15. Polonia: Blanka - "Solo"

16. Slovenia: Joker Out - "Carpe Diem"

17. Austria: Teya & Salena - "Who The Hell Is Edgar?"

18. Albania: Albina & Familja Kelmendi - "Duje"

19. Lituania: Monika Linkytė - "Stay"

20. Australia: Voyager - "Promise"

Cele mai bune performanţe ale României în finala Eurovision

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision Song Contest se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale. Finala Eurovision Song Contest este transmisă de TVR.