CIA ii invata pe agentii americani trucuri magice pe care sa le foloseasca in Razboiul Rece. O dovedeste un manual secret al CIA, care cuprinde aceste instructiuni si care a fost pus acum in vanzare, informeaza BBC. Manualul a fost scris in 1953 de magicianul John Mulholland, pentru o suma considerabila la acea vreme: 3.000 de dolari.

Documentul ii invata pe agenti cum sa introduca anumite substante in bautura celor cu care stau la masa, sa sustraga obiecte mici sau sa comunice codat, prin legarea sireturilor. CIA a dat ordin in anii '70 ca toate exemplarele sa fie distruse, dar unul a reusit sa fie pastrat. A fost republicat apoi ca "Manualul oficial al CIA de inselatorie si viclenie". Materialul a fost descoperit de istoricul Keith Melton si de Bob Wallace, fost director CIA.

Printre altele, spionii erau invatati sa-si trimita mesaje ca "Am o informatie", "Urmeaza-ma" sau "Am adus o alta persoana" - numai prin anumite tehnici de legare a sireturilor. In prefata, director adjunct al CIA, John McLaughlin, scrie ca "magia si spionajul sunt spirite inrudite". "Scrierile lui Mulholland despre livrarea de pastile si potiuni a fost doar un exemplu din cercetarile desfasurate in diverse domenii, precum spalarea creierului si psihologia paranormala", explica acesta.