Americanii sunt sfatuiti sa boicoteze produse scotiene dupa ce guvernul de la Edinburgh l-a eliberat, saptamana trecuta, pe autorul atentatului de la Lockerbie, informeaza CNN. Pagina de internet Boycottscotland.com le cere americanilor sa nu mai viziteze Scotia si sa boicoteze produsele scotiene, precum whisky-ul.

"Actiunile guvernului scotian nu au niciun fel de scuza. Un om care este responsabil pentru uciderea in masa a 270 de civili inocenti trebuie sa raspunda pentru un act atat de barbar, facut cu sange rece", se afirma intr-un comunicat pe site.

Guvernul scotian a decis, saptamana trecuta, sa-l elibereze din "considerente umanitare" pe Abdelbeset Ali Mohmed al Megrahi, care fusese condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul din 21 decembrie 1988 impotrva avionului Pan Am 103.

"Pana cand guvernul scotian nu va reveni asupra deciziei sale de a-l elibera pe Megrahi, si daca parlamentul britanic continua sa nu intervina in aceasta chestiune, le cerem tuturor americanilor sa protesteze boicotand complet Marea Britanie si Scotia", se precizeaza pe site.

Scotia a fost criticata de mai multe tari, intre care Statele Unite, pentru decizia de a-l elibera pe Megrahi. Acesta a fost primit ca un erou national in Libia, fiind intampinat de 1.000 de persoane pe aeroportul din Tripoli.

Casa Alba a anuntat ca "regreta profund" eliberarea libianului. Oficialii SUA au considerat mereu ca Al Megrahi trebuie sa moara in inchisoarea Greenock din Scotia, deoarece este responsabil pentru moartea a 189 de cetateni americani.

Ministrul scotian al justitiei, Kenny MacAskill, a fost chemat in Parlament marti, in cadrul unei sedinte de urgenta pentru a explica decizia eliberarii teroristului. Guvernul ar putea fi confruntat cu o motiune de cenzura.

Boicot online

Atat turismul cat si whisky-ul reprezinta industrii de miliarde de dolari pentru economia Scotiei. Cererea de boicotare intervine in mijlocul asa-numitului "Year of Homecoming", o initiativa a guvernului de la Edinburgh ce incurajeaza toate persoanele cu radacini scotiene, majoritatea americani, sa viziteze tara-mama.

Potrivit informatiilor publicate de VisitScotland, 340.000 de americani au vizitat sScotia anul trecut si au cheltuit 250 de milioane de lire, ceea ce reprezinta 21% din totalul banilor cheltuiti de turisti din afara Marii Britanii.

Pe site-urile de socializare Facebook, MySpace si Twitter au fost realizatee, de asemenea, pagini care sustin boicotarea produselor scotiene si britanice.