Guvernul egiptean a anunțat luni, tocmai în mijlocul alegerilor prezidențiale, că va mări salariul minim din sectorul privat începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor, relatează Reuters.

Alegeri prezidențiale în EgiptFoto: Gehad Hamdy / AFP / Profimedia Images

Decizia luată prin decret guvernamental a fost publicată deja luni în gazeta oficială a statului egiptean. Salariul minim urmează să crească de la începutul anului viitor la 3.500 de lire egiptene (aproximativ 113 dolari), de la 3.000 de lire, cât este în prezent.

Guvernul egiptean a majorat ultima dată salariul minim în data de 1 iulie a acestui an în contextul în care inflația a crescut puternic în Egipt în ultimii doi ani. În luna septembrie ea a ajuns la un nivel record de 38%, înainte de a scădea până la 35,6% luna trecută.

Însă decizia de acum vine în condițiile în care egiptenii votează luni în a doua şi penultima zi a alegerilor prezidenţiale la care este de aşteptat ca Abdel Fattah al-Sisi să obţină un al treilea mandat de şase ani, pe fondul unei crize economice acute şi al războiului de la graniţa Egiptului, în Gaza.

Alegerile din Egipt, între dezinteres și îngrijorări

Unii egipteni au arătat puţin interes legat de alegeri, deşi autorităţile şi comentatorii media locale strict controlate i-au îndemnat să voteze dintr-un simţământ al datoriei naţionale. Mulţimi de alegători, unii dintre ei sosind în autobuze, au apărut la secţiile de votare unde muzica patriotică răsuna prin difuzoare, deşi alte secţii observate de reporterii Reuters păreau liniştite.

Criticii văd alegerile ca pe o farsă după un deceniu de represiune a disidenţei. Organismul de presă al guvernului le-a numit „un pas către pluralismul politic”. Doi reporteri Reuters au văzut alegători transportaţi cu autobuzul la secţiile de votare, iar altul a văzut pungi cu făină, orez şi alte produse de bază înmânate unor persoane care aveau pe degete pete de cerneală indicând că au votat.

Poliţia în civil era desfăşurată în multe locuri. Autoritatea Electorală Naţională a declarat că prezenţa la vot duminică, în prima zi a alegerilor, a fost ridicată.

Unii alegători spun că, deşi sunt nevoiţi să găsească modalităţi de a se adapta la creşterea preţurilor, doar Sisi şi armata pot asigura securitatea.

Unii se plâng de asemenea că statul a acordat prioritate mega-proiectelor costisitoare în timp ce îşi asumă mai multe datorii, deşi alţii îşi exprimă admiraţia pentru reţeaua vastă de drumuri şi poduri construite în ultimii ani şi o nouă capitală în construcţie în deşert.