Fâșia Gaza este luni scena unor noi raiduri aeriene israeliene și a unor lupte intense, iar mișcarea islamistă Hamas a transmis că nu-i va elibera pe ostaticii pe care îi deține „în viață” fără să aibă loc negocieri. Luni, după bombardamente nocturne, noi lovituri au vizat centrul și estul orașului Khan Yunis, marele oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de civili s-au refugiat după ce au fugit din calea luptelor din nord. Ministerul Hamas al Sănătății a raportat „zeci” de morți pe întreg teritoriul palestinian, în special în Khan Yunis.

Lovituri aeriene israeliene în Yaroun (sudul Libanului)Foto: Hassan Ammar / AP / Profimedia

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 65-a, pe HotNews.ro:

23:40 Situaţia din Gaza este „apocaliptică” pentru populaţia civilă, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, el estimând că nivelul de distrugere în teritoriul palestinian este superior celui din Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, citează AFP.

„Din păcate, nivelul de distrugere al clădirilor din Gaza este chiar mai mare decât distrugerile suferite de oraşele germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a afirmat Borrell la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, la Bruxelles. El a vorbit despre o situație „catastrofală”, afirmând că nivelul suferinţei umane constituie o „provocare fără precedent”.

Miniștrii de externe din UE au discutat luni despre sancţiuni suplimentare împotriva Hamas, pe baza unei propuneri făcute de Franţa, Italia şi Germania. „Nu au fost obiecţii”, a spus Josep Borrell, adăugând că va face o propunere în acest sens Celor 27.

El a indicat că au fost discutate și posibile sancţiuni împotriva extremiştilor israelieni din Cisiordania. Aici, „nu a existat unanimitate”, a precizat el, adăugând că va face totuşi o propunere statelor membre. Ţările UE au cerut de asemenea un armistiţiu de durată în conflictul din Gaza.

22:12Israelul spune că a găsit un bastion Hamas în interiorul unei moschei

Un centru de antrenament al Hamas a fost descoperit în interiorul unei moschei din orașul Gaza, potrivit Israelului.

COGAT, o unitate din cadrul Ministerului israelian al Apărării, a declarat că trupele israeliene au găsit centrul de antrenament RPG în cartierul Shuja'iyya.

„Ce profanare a unui loc sfânt de către o așa-zisă mișcare islamică”, a declarat aceasta, împărtășind imagini cu o ascunzătoare de arme pe jos.

21:37SUA, „îngrijorate” de informațiile potrivit cărora Israelul a folosit fosfor alb în Liban

Statele Unite au declarat că sunt îngrijorate de rapoartele conform cărora Israelul a folosit muniții cu fosfor alb furnizate de americani într-un atac din octombrie în sudul Libanului, potrivit Sky News.

„Am văzut rapoartele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, reporterilor de pe Air Force One. „Cu siguranță suntem îngrijorați de acest lucru. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm un pic mai multe”.

20:55 Un oficial libanez a fost ucis într-un atac israelian

Primarul unui sat libanez a fost ucis de o lovitură israeliană în timpul luptelor transfrontaliere cu puternica miliție Hezbollah.

Hussein Mansour, în vârstă de 80 de ani, a fost ucis în satul Taybeh din sudul țării. Presa de stat a declarat că un obuz care a vizat casa sa nu a explodat, dar l-a lovit și l-a ucis.

Alte opt persoane se aflau cu el pe un balcon în acel moment, dar nu au fost rănite.

20:00Palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est, în grevă de solidaritate cu Gaza

Magazinele, școlile și clădirile guvernamentale au fost închise luni în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului ocupat și anexat de Israel, pentru a protesta față de raidurile ucigașe ale armatei israeliene în Fâșia Gaza, potrivit AFP.

„Greva de astăzi nu este doar în semn de solidaritate cu Gaza, ci și împotriva Statelor Unite, care și-au folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate împotriva unui armistițiu”, a declarat Issam Abou Baker, membru al Fatah, partidul de guvernământ al președintelui Mahmoud Abbas în Autoritatea Palestiniană.

19:24Cinci soldați ai armatei israeliene au fost uciși într-un raid asupra „infrastructurii teroriste”

Armata israeliană a anunțat că cinci dintre rezerviștii săi au fost uciși în timpul unui raid efectuat ieri în sudul Gaza.

Armata efectuase un raid asupra a ceea ce a declarat a fi obiective de „infrastructură teroristă” în zona unei școli.

„În timpul bătăliei, un dispozitiv exploziv a fost detonat la forțele armate] și au fost identificați teroriști în zonă. Trupele au răspuns cu foc, au dirijat avioane și tancuri, au inițiat contactul, au ucis teroriștii și au lovit infrastructura teroristă din zonă”, a declarat armata într-un comunicat.

OMS a avertizat că situația sanitară din regiune este „catastrofală”

18:33 Lanțul de magazine de îmbrăcăminte Zara și-a retras campania de publicitate în care a folosit manechine cu membre lipsă și statuete îmbrăcate în alb după ce aceasta a atras critici dure și un apel la boicot din partea activiștilor pro-palestinieni.

18:23 18.205 persoane ucise în loviturile israeliene - Ministerul Sănătății din Gaza

Aproximativ 18.205 palestinieni au fost uciși în prezent în urma loviturilor israeliene din Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății condus de Hamas.

70% dintre aceștia sunt copii și femei. Această cifră îi include pe cei uciși de la izbucnirea războiului, la 7 octombrie.

17:50Voluntarii au început pregătirile pentru construirea unui spital de campanie în Gaza, a declarat Semiluna Roșie Palestiniană.

Unitatea din Qatar urmează să fie construită în orașul Rafah, aflat la granița de sud. Acesta va include 50 de paturi, o sală de operații și o unitate de terapie intensivă, a precizat organizația.

Mai multe spitale din enclavă au fost nevoite să își înceteze toate operațiunile din cauza lipsei de combustibil și de materiale medicale.

OMS a avertizat că situația sanitară din regiune este "catastrofală", iar realimentarea unităților a devenit "extrem de dificilă".

104 soldați israelieni au fost uciși de la începutul operațiunii terestre

16:51 Reportaj Reuters: Locul în care s-a născut Iisus se pregătește de un Crăciun trist, cu străzile goale și obloanele trase

15:57 În marja unei reuniuni ministeriale care a avut loc luni la Bruxelles, țările Uniunii Europene au făcut apel la un armistițiu de durată în luptele din Gaza pentru a pune capăt „carnagiului".

„Trebuie să solicităm imediat tuturor părților să declare o încetare a focului umanitară de durată care să poată duce la încetarea ostilităților", au declarat liderii irlandez, spaniol, maltez și belgian într-o scrisoare adresată lui Charles Michel, președintele Consiliului European.

Scopul acestei inițiative este de a „pune capăt măcelului, masacrului de civili nevinovați", a explicat ministrul irlandez de externe Michael Martin la sosirea sa la Bruxelles. (AFP)

15:26 Armata israeliană a publicat o statistică actualizată a pierderilor din campania sa împotriva Hamas în Gaza. Potrivit acesteia, 104 membri ai forțelor sale au fost uciși de la începutul operațiunii terestre. În plus, IDF afirmă că 582 de soldați au fost răniți în interiorul Fâșiei Gaza.

Numărul total al victimelor începând cu 7 octombrie este de 433 de soldați uciși și 1.645 de răniți. Acest total îi include probabil pe cei uciși direct în atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, precum și victimele din nordul Israelului, unde au avut loc schimburi frecvente de tiruri peste granița cu Libanul. (The Guardian)

15:02 Premierul suedez Ulf Kristersson a cerut luni ca Iranul să-l elibereze imediat din închisoare pe Johan Floderus, un angajat suedez al Uniunii Europene. Floderus a fost arestat în Iran în 2022.

Teheranul a anunțat ieri că a început un proces împotriva cetățeanului suedez, după ce l-a acuzat de spionaj pentru Israel și de „corupție pământească", o infracțiune pasibilă de pedeapsa cu moartea.

Relațiile dintre Suedia și Iran sunt tensionate din 2019, când Suedia a arestat un fost oficial iranian, Hamid Noury, suspectat de tortură și execuții de prizonieri politici în Iran în anii 1980. (Reuters)

Rusia cere eliberarea imediată a ostaticilor

14:45Viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov a cerut eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza în convorbirile telefonice avute duminică și luni cu Hamas și alte facțiuni palestiniene, a anunțat Ministerul rus de Externe de la Moscova.

Declarația a fost făcută după o serie de întâlniri și convorbiri telefonice între președintele Vladimir Putin și liderii din Orientul Mijlociu în ultima săptămână.

Ministerul a menționat că discuțiile lui Bogdanov au evidențiat situația militară și umanitară din Gaza, iar Rusia „și-a confirmat poziția de principiu cu privire la necesitatea de a înceta ostilitățile și de a rezolva urgent toate problemele umanitare apărute, inclusiv eliberarea ostaticilor".

14:33 Italia, Franța și Germania solicită UE să impună sancțiuni ad-hoc împotriva Hamas și a susținătorilor săi, au scris miniștrii de externe din cele trei țări într-o scrisoare comună adresată șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Ne exprimăm sprijinul deplin pentru ... propunerea de a crea un regim de sancțiuni ad-hoc împotriva Hamas și a susținătorilor săi", se arată în scrisoarea văzută de Reuters.

„Adoptarea rapidă a acestui regim de sancțiuni ne va permite să transmitem un mesaj politic puternic cu privire la angajamentul UE împotriva Hamas și la solidaritatea noastră cu Israelul", se mai spune în document.

14:16 Doi agenți de securitate sirieni și doi combatanți libanezi Hezbollah au fost uciși în lovituri israeliene efectuate în cursul nopții împotriva unor obiective din apropierea Damascului, a anunțat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

„Doi combatanți Hezbollah și doi gardieni sirieni" care lucrau la unul dintre unitățile mișcării libaneze au fost uciși, iar alți trei combatanți și trei civili au fost răniți duminică seara târziu, a precizat ONG-ul.

Două unități Hezbollah din zona Sayyeda Zeinab, la sud de capitală, și „o unitate radar" în apropiere de aeroportul din Damasc au fost vizate de lovituri, a adăugat sursa citată. (AFP)

Reuniune de urgență la ONU pentru o rezoluție privind Gaza

13:58 Singurul lucru pe care Iranul și Israelul îl au în comun este că ambele nu cred într-o soluție cu două state, a declarat luni ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, la un forum internațional de la Doha.

În timpul forumului, Amirabdollahian a reiterat propunerea Iranului de a organiza un referendum pentru a determina soarta Palestinei, în care doar descendenții celor care au trăit acolo înainte de 1948 să poată vota.

Majoritatea țărilor susțin public crearea unui stat palestinian separat, alături de Israel. Criticii politicii israeliene spun că acțiunile Israelului sunt menite să facă acest lucru imposibil. (Reuters)

09:50Adunarea Generală a ONU a programat pentru marți o reuniune de urgență pentru a vota un proiect de rezoluție care cere o încetare imediată a focului în Gaza.

08:02 Cabinetul de Securitate a discutat, duminică noaptea dacă să permită lucrătorilor din Cisiordania să intre în Israel pentru a-și relua locurile de muncă. Discuțiile s-au încheiat fără nicio decizie luată. În timp ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ridicat problema în fața miniștrilor Cabinetului, dar a decis în cele din urmă să amâne votul când devenise clar că majoritatea urma să voteze împotrivă, scrie Haaretz

07:14Un tânăr a fost rănit după ce forțele israeliene au tras cu gloanțe reale într-o razie din orașul Beitunia, la vest de Ramallah. Potrivit agenției de știri palestiniene Wafa, forțele israeliene au tras cu gaze lacrimogene asupra unui grup de tineri palestinieni. Surse din Beitunia au declarat pentru Wafa că forțele israeliene au arestat și doi bărbați în timpul raidului, care a vizat și școala de băieți Beitunia și mai multe case din oraș. Ei au efectuat de asemenea raiduri separate în cartierul Batn al-Hawa, unde au confiscat un vehicul.

Echipă secretă pentru planurile post-război

06:15Premierul Benjamin Netanyahu a înființat o echipă mică, secretă, formată din reprezentanți ai aliaților și reprezentanți ai Apărării pentru a discuta planurile postbelice pentru Gaza, a informat Canal 13 (Israel).

Potrivit raportului, echipa este condusă de consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și include reprezentanți ai Forțelor de Apărare Israelului, Mossad și Shin Bet.

Ambasadorul Israelului în SUA, Mike Herzog, a fost și el la întâlniri, potrivit raportului, care a adăugat că echipa sa întâlnit deja de patru ori și este de așteptat să se întâlnească din nou în această săptămână.

Un înalt oficial a declarat pentru Channel 13 că Israelul „a informat americanii despre existența echipei și este important pentru administrația Biden ca Ierusalimul să prezinte un plan pentru Gaza postbelică”.

06:00Aviaţia israeliană a efectuat în cursul nopţii de duminică spre luni lovituri în diferite zone de la periferia Damascului, a anunţat agenţia oficială de presă siriană, Sana, citată de AFP. "În jurul orelor 23.05 (...) inamicul israelian a efectuat o agresiune aeriană (...) vizând diferite puncte din jurul Damascului", a declarat agenţiei o sursă de securitate.

"Apărarea noastră antiaeriană a doborât unele rachete, în timp ce altele au provocat pagube materiale limitate", a continuat sursa.

05:45Adunarea Generală a Naţiunilor Unite va vota probabil marţi un proiect de rezoluţie care cere o încetare imediată umanitară a focului în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas în Fâşia Gaza, au declarat duminică diplomaţi, potrivit Reuters.

Acest pas vine după ce vineri, Statele Unite au respins prin veto o cerere a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea imediată umanitară a focului în Gaza.

05:30Israelul spune că este pregătit să lupte luni de zile sau chiar mai mult pentru a învinge Hamas. Potrivit Associated Press, consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi , a declarat pentru canalul 12 TV al țării că SUA nu au stabilit niciun termen limită pentru ca Israelul să își atingă obiectivele. „Evaluarea că acest lucru nu poate fi măsurat în săptămâni este corectă și nu sunt sigur că poate fi măsurat nici măcar în luni.”

21:56Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut duminică luptătorilor Hamas să depună armele fără întârziere, susținând că a înregistrat numeroase capitulări în ultimele zile care anunță „începutul sfârșitului” mișcării islamiste palestiniene, relatează AFP.