Betleemul este în mod obișnuit cel mai aglomerat în perioada Crăciunului însă războiul de anul acesta i-a făcut atât pe turiști, cât și pelerini, să evite locul de naștere al lui Iisus, aflat în Cisiordania condusă de Autoritatea Palestiniană, dar controlată de Israel, relatează Reuters.

Scena a nasterii DomnuluiFoto: Petras Radek / CTK / Profimedia Images

Hotelierii și proprietarii altor afaceri din Betleem spun că anul acesta vizitatorii au evitat cu totul orașul după ce atacul surpriză al Hamas de pe 7 octombrie, riposta israeliană care i-a urmat și escaladarea violențelor din Cisiordania au ținut capul de afiș al mass-media din întreaga lume.

„Nu avem deloc musafiri. Nici măcar unul”, a declarat pentru Reuters Joey Canavati, proprietarul Hotelului Alexander, relatând că familia sa a trăit și muncit în Betleem de 4 generații.

„Acesta este cel mai prost Crăciun pe care l-am avut vreodată. Betleemul este închis de Crăciun. Niciun pom de Crăciun, nicio bucurie, niciun spirit al Crăciunului”, deplânge el.

Turiștii și pelerinii au dispărut din Betleem anul acesta

Aflat la sud de Ierusalim, Betleemul este puternic dependent de turiștii care vin din toate colțurile lumii pentru a vedea Biserica Nașterii Domnului, construită pe locul unde se crede că a fost ieslea în care s-a născut Hristos.

Canavati a declarat că hotelul său avea toate camerele rezervate pentru Crăciun înainte de atacul Hamas de pe 7 octombrie și că a fost nevoit să caute locuri la alte unități de cazare pentu a face față cererii ridicate.

Însă el spune că, după începerea războiului din fâșia Gaza, toată lumea și-a anulat rezervările.

„Tot ce am primit pe email au fost anulări după anulări după anulări”, a relatat el, arătându-le jurnaliștilor de la Reuters mesajele primite în acest sens. „Am avut cel puțin 120 de persoane luând cina aici în fiecare noapte, era plin. Zgomotul, oamenii. Gol. Niciun mic dejun de Crăciun, nicio cină de Crăciun, niciun bufet de Crăciun”, a continuat el.

În Cisiordania numărul atacurilor coloniștilor israelieni asupra palestinienilor a crescut după 7 octombrie, în condițiile în care oricum era la maximul ultimilor 15 ani înainte de atacul Hamas.

Jurnaliștii Reuters relatează acum că Piața Ieslei din Betleem, aflată în fața intrării în Biserica Nașterii Domnului și de regulă un punct central al celebrărilor de Crăciun, este acum liniștită și aproape goală, majoritatea magazinelor de suveniruri fiind închise.

Betleemul se roagă pentru pace în așteptarea Crăciunului

„Au trecut aproape două luni fără niciun pelerin”, a declarat pentru Reuters Rony Tabash, care vinde crucifixe, statuete ale Fecioarei Maria și alte obiecte religioase în magazinul familiei sale. El spune că acum mai ține magazinul deschis doar pentru a păcăli sentimentul de disperare.

„Vrem ca totul să se întoarcă la cum a fost, asemenea unei vieți normale”, mai spune el.

Ala'a Salameh, proprietarul restaurantului Afteem, spune că afacerea sa operează la 10-15% din capacitate în condițiile în care acum este vizitată cu precădere de familii palestiniene, și nu de vizitatorii străini obișnuiți în această perioadă a anului.

El spune că ține restaurantul deschis fiindcă angajații săi au nevoie de un loc de muncă.

„Am angajați, deci de unde să le pot da bani să își hrănească familiile, copiii lor? Ne rugăm pentru pace. Pentru pace. Știți, Betleemul este orașul unde s-a născut pacea, deci ar trebui să fie un mesager al păcii care să o răspândească în întreaga lume”, le-a spus el jurnaliștilor de la Reuters.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.