Guvernul irlandez a confirmat miercuri că va convoca pentru luna martie anul viitor două referendumuri asupra egalităţii de gen, unul care să elimine un articol constituţional referitor la rolul casnic al femeii şi celălalt care să redefinească conceptul de familie, relatează miercuri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Referendum in IrlandaFoto: Peter Morrison / AP - The Associated Press / Profimedia

Într-o serie de recomandări formulate anul trecut, parlamentul de la Dublin a cerut înscrierea în Constituţie a unor referiri explicite la egalitatea de gen. Considerată mult timp o ţară foarte conservatoare, Irlanda a adoptat în ultimii ani prin referendumuri legislaţii favorabile avortului şi căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Premierul Leo Varadkar este un politician care și-a asumat homosexualitatea în public.

Unul din cele două noi referendumuri pe care guvernul său le va organiza urmăreşte eliminarea articolul 41.2 al Constituţiei irlandeze, adoptată în anul 1937, care menţionează că „o femeie, prin viaţa sa casnică, aduce Statului un sprijin fără de care binele comun nu ar putea fi obţinut”. Acelaşi articol prevede că „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”.

În virtutea acestei prevederi din urmă, până la începutul anilor '70 se întâmpla ca unele femei să renunţe la locul de muncă după căsătorie pentru a se dedica activităţilor casnice. Deşi această practică a dispărut între timp, un organ consultativ irlandez denumit „Adunarea Cetăţenească” a indicat într-un raport că respectiva clauză împiedică eforturile în lupta pentru egalitate de gen.

Guvernul lui Varadkar anunțase pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, că va organiza un referendum pe acest subiect în luna noiembrie, însă el a fost amânat ulterior.

Al doilea referendum care se va desfăşura în martie are ca obiectiv extinderea definiţiei conceptului de familie, astfel încât protecţia pe care Constituţia o oferă acestei instituţii să fie extinsă dincolo de familia conjugală sau familia tradiţională.

Premierul Leo Varadkar, care conduce o coaliţie formată din creştin-democraţi, centrişti şi Verzi, a precizat că săptămâna viitoare va face cunoscute textele complete ale celor două referendumuri.