Odată cu adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind uniunea între persoane de același sex, Chile s-a alăturat marți celor aproximativ treizeci de țări din lume care legalizează căsătoria pentru toți.

Cuplu gayFoto: travis.af.mil

Europa –cine au fost pionierii

În 1989, Danemarca a devenit un pionier prin autorizarea primelor uniuni civile pentru cuplurile de același sex.

Dar Olanda a fost cea care, în aprilie 2001, a fost prima țară care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, care a acordat mai multe drepturi. De atunci, 16 țări europene au urmat exemplul: Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franța, Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Malta, Germania, Austria, Regatul Unit și cel mai recent Elveția.

Uniunea civilă rămâne singurul statut permis pentru cuplurile de același sex din Ungaria, Croația, Grecia, Cipru, Italia și Republica Cehă. În această din urmă țară, procesul legislativ de autorizare a căsătoriei pentru cuplurile de același sex este în desfășurare, dar rezultatul său este incert.

Slovenii, care recunosc uniunea civilă, au respins căsătoria homosexuală într-un referendum din 2015.

Estonia a devenit în octombrie 2014 prima fostă republică sovietică care a acordat homosexualilor uniunea civilă.

În România, unde căsătoriile gay nu sunt permise, un referendum menit să consolideze interdicția în Constituție a fost invalidat în octombrie 2018, din cauza unei abțineri puternice.

America, bătăliile juridice continuă

Canada a fost prima țară de pe continentul american care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, în iunie 2005.

În Statele Unite, abia în iunie 2015, Curtea Supremă a legalizat căsătoriile gay în toată țara, când 14 din 50 de state au interzis-o.

În 2019, prima căsătorie între persoane de același sex din istoria SUA (1971) a fost validată oficial după o bătălie juridică de aproape jumătate de secol. La acea vreme, un funcționar public din Minnesota nu și-a dat seama că cei doi soți sunt de același sex.

În America Latină, căsătoria pentru toți este acum legală în șapte țări: Argentina din iulie 2010, Uruguay, Brazilia, Columbia, Ecuador din 2019, Costa Rica din 2020 și Chile.

Mexico City a fost, în 2007, primul din America Latină care a autorizat uniunile civile între persoane de același sex, înainte de a legaliza căsătoria în 2009, care a devenit treptat autorizată în 14 din cele 32 de state mexicane.

Cuba, confruntată cu respingerea unei părți a populației și a Bisericii Catolice și Evanghelice, a renunțat să includă căsătoria homosexuală în noua sa Constituție adoptată în 2019. În primăvara anului 2021 a fost creată o comisie pentru elaborarea unui nou Cod al familiei, care ar trebui să includă căsătoria între persoane de același sex înainte de a fi supus la vot în Adunarea Națională și apoi la un referendum național.

Asia, foarte restrictivă

În Taiwan, Parlamentul a legalizat căsătoria între persoane de același sex în 2019, la doi ani după o hotărâre de referință a Curții Constituționale.

În Japonia, unde căsătoria între persoane de același sex este încă interzisă, instanța din Sapporo (de nord) a decis în martie 2021 că nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională, o premieră.

În Orientul Mijlociu foarte represiv, Israelul este o excepție timidă. Fara a fi ilegala, casatoria homosexuala nu este posibila acolo, din lipsa unei institutii abilitate sa o pronunte, dar este recunoscuta atunci cand a fost contractata in strainatate.

În Oceania, Noua Zeelandă a legalizat căsătoriile între persoane de același sex în 2013. Australia a autorizat astfel de uniuni abia în decembrie 2017, printr-un vot în Parlament.

O excepție în Africa

Pe un continent african unde treizeci de țări interzic homosexualitatea, Africa de Sud iese în evidență, după ce a legalizat căsătoria homosexuală din 2006.