Referendumul irlandez pe tema avortului a fost câștigat de cei care se pronunță pentru eliminarea din Constituție a articolului care interzicea întreruperea de sarcină, potrivit datelor parțiale confirmate de premierul Leo Varadkar. El a anunțat că legea care va reglementa avortul va fi adoptată până la sfârșitul anului.

Leo VaradkarFoto: AGERPRES

UPDATE: Potrivit rezultatelor finale,66.4% din irlandezi au votat pentru liberalizarea avortului.

Premierul irlandez a declarat că, din datele disponibile până acum, tabăra pro-avort a câștigat referendumul, adăugând că victoria este punctul culminant al unei revoluții, relatează Reuters.

"Cetățenii și-au spus cuvântul. Rezultatele par a fi în mod covârșitor în favoarea abrogării amendamentului 8” din constituție care interzice avortul, le-a spus Varadkar jurnaliștilor. "Ceea ce vedem este punctul culminant al unei revoluții tăcute care are loc în Irlanda în ultimele decenii”, a adăugat el.

Premierul a mai anunțat că până la sfârșitul anului va fi adoptată o nouă lege privind avortul.

Potrivit rezultatelor oficiale parțiale, în jur de 68% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat în favoarea eliminării interdicției din constituție, dând astfel undă verde legalizării avortului.