Procurorii danezi au decis să renunțe la acuzațiile de divulgare a unor informații clasificate formulate împotriva unui fost ministru al apărării și fost șef al serviciului de informații al țării, o răsturnare spectaculoasă de situație a unui caz care a zdruncinat încrederea în serviciile de securitate ale țării, relatează Reuters.

Lars Findsen, fost sef al spionajului danezFoto: Emil Helms / AFP / Profimedia

Procurorii au decis să claseze acuzațiile împotriva fostului ministru Hjort Frederiksen și a fostului director al serviciului de informații militare de la Copenhaga, Lars Findsen, după ce Curtea Supremă a țării a hotărât că aceștia nu pot fi judecați în spatele ușilor închise și, prin urmare, informații secrete nu pot fi prezentate în timpul procesului celor doi.

„Informațiile clasificate sunt cruciale în astfel de cazuri. Fără posibilitatea de a le prezenta în instanță procuratura nu are nicio șansă de a dovedi faptele”, a declarat parchetul danez într-un comunicat remis presei.

Procurorul general al Danemarcei a anunțat în luna mai a anului trecut că îl va pune sub acuzare pe fostul ministru al apărării Claus Hjort Frederiksen pentru dezvăluirea de secrete de stat, potrivit unui comunicat remis la momentul respectiv de către ministerul justiției de la Copenhaga.

Procurorii ceruseră anterior parlamentului să îi ridice imunitatea lui Frederiksen întrucât acesta era un membru ales al legislativului danez. Frederiksen, ministru al Apărării între 2016 și 2019, anunțase în ianuarie 2022 că este cercetat în temeiul unui articol al Codului Penal care include trădarea și divulgarea de secrete de stat.

Scandalul legat de oficialii danezi ar fi avut legătură cu spionajul american

Procurorul general al țării l-a pus sub acuzare pe politician sub Articolul 109 al Codului Penal, extrem de rar folosit în Danemarca, care prevede o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare.

Deși procurorii nu au divulgat niciodată faptele de care acesta este suspectat, punerea sa sub acuzare a venit după ce acesta a vorbit de mai multe ori în presa daneză în anteriorii doi ani despre o presupusă înțelegere dintre Copenhaga și Washington cu privire la spionarea unor înalți oficiali europeni, inclusiv a fostului cancelar german Angela Merkel.

Începerea urmăririi penale împotriva lui Frederiksen a venit la doar câteva zile după ce presa locală a dezvăluit că Lars Findsen, fostul șef al Serviciului de Informații al armatei daneze și un fost director al Serviciului de Securitate și Informații al Danemarcei, a fost reținut și pus sub acuzare pentru transmiterea unor documente clasificate presei.

Autoritățile de la Copenhaga au păstrat o tăcere aproape mormântală asupra scandalului însă analiștii speculau la momentul respectiv că documentele transmise presei și scurgerile de informații au legătură cu modul în care presupusa implicare a SUA în spionajul danez amenință reputația internațională a țării scandinave.

Findsen, singura persoană care a condus ambele servicii de informații ale Danemarcei, a catalogat acuzațiile care i s-au adus drept o „nebunie”.

Suspiciuni incredibile la adresa fostului șef al unui serviciu de informații al unei țări NATO

Autoritățile daneze au anunțat în decembrie 2021 că, pe lângă Findsen, au pus sub acuzare trei actuali și foști oficiali ai comunității de informații cu privire la transmiterea unor informații clasificate, fără a oferi însă mai multe detalii despre acest caz.

Presa din Danemarca a dezvăluit la începutul lunii aprilie a anului trecut că Findsen era de asemenea suspectat că a împărtășit informații secrete cu rudele sale, ceea ce i-a făcut pe subalterni să îi urmărească telefonul și instaleze microfoane de urmărire în locuința sa în lunile de dinaintea arestării acestuia.

„În principiu, este o infracțiune să dezvălui informații clasificate unor persoane neautorizate, indiferent cine sunt. Chiar dacă ele sunt dezvăluite cu titlu confidențial unor membri ai familiei, prieteni sau cunoștințe”, afirma Jorn Vestergaard, profesor de drept la Universitatea Copenhaga, la momentul respectiv.

Ministrul danez al Justiției la momentul respectiv, Nick Hækkerup, a refuzat să comenteze informația privind urmărirea lui Findsen, rezumându-se la a afirma că „atunci când există o scurgere de informații, există de asemenea un risc pentru securitatea Danemarcei”.