Procurorul general al Danemarcei îl va pune sub acuzare pe fostul ministru al apărării Claus Hjort Frederiksen pentru dezvăluirea de secrete de stat, potrivit unui anunț făcut joi de ministerul Justiției de la Copenhaga, citat de Reuters.

Claus Hjort Frederiksen, fost ministru danez al AparariiFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Procurorii danezi au cerut deja parlamentului ridicarea imunității lui Frederiksen întrucât acesta este un membru ales al legislativului de la Copenhaga.

Frederiksen, ministru al Apărării între 2016 și 2019, anunțase în luna ianuarie că este cercetat în temeiul unui articol al Codului Penal care include trădarea și divulgarea de secrete de stat.

Procurorul general al țării l-a pus sub acuzare pe politician sub Articolul 109, extrem de rar folosit în Danemarca, care prevede o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare.

Punerea sa sub acuzare vine după ce acesta a vorbit de mai multe ori în presa daneză în ultimii doi ani despre o presupusă înțelegere dintre Copenhaga și Washington cu privire la spionarea unor înalți oficiali europeni, inclusiv a fostului cancelar german Angela Merkel.

Scandal de spionaj fără precedent în Danemarca

Începerea urmăririi penale împotriva lui Frederiksen în ianuarie a venit la doar câteva zile după ce presa locală a dezvăluit că Lars Findsen, fostul șef al Serviciului de Informații al armatei daneze și un fost director al Serviciului de Securitate și Informații al Danemarcei, a fost reținut și pus sub acuzare pentru transmiterea unor documente clasificate presei.

Autoritățile de la Copenhaga au păstrat o tăcere aproape mormântală asupra scandalului însă analiștii cred că documentele transmise presei și scurgerile de informații au legătură cu modul în care presupusa implicare a SUA în spionajul danez amenință reputația internațională a țării scandinave.

Findsen, singura persoană care a condus ambele servicii de informații ale Danemarcei, a catalogat acuzațiile care i s-au adus drept o „nebunie”.

Autoritățile daneze au anunțat în luna decembrie că, pe lângă Findsen, au pus sub acuzare trei actuali și foști oficiali ai comunității de informații cu privire la transmiterea unor informații clasificate, fără a oferi însă mai multe detalii despre acest caz.

Fostul șef al spionajului danez a fost spionat de subalternii săi

Presa daneză a dezvăluit la începutul lunii aprilie că Findsen este de asemenea suspectat că a împărtășit informații secrete cu rudele sale, ceea ce i-a făcut pe subalterni să îi urmărească telefonul și instaleze microfoane de urmărire în locuința sa în lunile de dinaintea arestării acestuia.

Dacă suspiciunile privind împărtășirea de informații sunt probate în instanță, acuzațiile ar putea fi la fel de grave precum cele legate de scurgerea de informații.

„În principiu, este o infracțiune să dezvălui informații clasificate unor persoane neautorizate, indiferent cine sunt. Chiar dacă ele sunt dezvăluite cu titlu confidențial unor membri ai familiei, prieteni sau cunoștințe”, afirma Jorn Vestergaard, profesor de drept la Universitatea Copenhaga, la momentul respectiv.

Acesta explica de asemenea că legea daneză este mult mai strictă în ceea ce privește instalarea de microfoane de urmărire decât urmărirea unui telefon, necesitând dovedirea unui risc semnificativ pentru societate.

Ministrul danez al Justiției Nick Hækkerup a refuzat să comenteze informația privind urmărirea lui Findsen, rezumându-se la a afirma că „atunci când există o scurgere de informații, există de asemenea un risc pentru securitatea Danemarcei”.