Lars Findsen, directorul Serviciului de Informații al armatei daneze a fost încarcerat timp de o lună pentru transmiterea unor informații clasificate presei locale, anunță Euractiv.

Soldati daneziFoto: Balkis Press / Abaca Press / Profimedia Images

„Pledez nevinovat”, a declarat luni Findsen în fața unei instanțe din Copenhaga. Acesta a condus serviciul de informații militare al Danemarcei (Forsvarets Efterretningstjeneste, FE) între 2015 și 2020, când a fost suspendat din funcție.

Autoritățile daneze au anunțat în luna decembrie a anului trecut arestarea a patru foști și actuali membri ai serviciilor de informații ale țării, fără a dezvălui identitatea acestora.

Ei au fost puși sub acuzare, printre alte lucruri, pentru „dezvăluirea unor informații clasificate ca extrem de confidențiale fără autorizare”.

Mai mulți jurnaliști au fost interogați de procurori, acuzațiile fiind legate de transmiterea documentelor către presă. La sfârșitul lunii decembrie serviciile de informații daneze au remis un avertisment presei cu privire la publicarea de informații clasificate.

Avertismentul a fost condamnat în termeni duri de Federația Europeană a Jurnaliștilor care reprezintă peste 320.000 de angajați din mass-media din întreaga Europă.

Scandal de spionaj în Danemarca

Mads Brandstrup, CEO al Asociației Mass-Media din Danemarca, a afirmat la momentul respectiv că serviciile de informații trebuie supuse la aceleași rigori publice precum orice altă ramură a guvernului.

„Găsesc acest tip de abordare profund îngrijorătoare și ea nu ar trebui să își aibă locul într-o societate democrată”, a spus el, adăugând că avertismentul va fi interpretat probabil ca o amenințare.

Cazul lui Findsen este anchetat în spatele ușilor închise, fără ca publicul să fie informat cu privire la natura exactă a acuzațiilor. Întrebat despre acest caz, ministrul apărării Trine Bramsen a refuzat să ofere comentarii.

În momentul de față nu este clar dacă acuzațiile au legătură cu scandalul izbucnit anul trecut după ce presa a dezvăluit că Statele Unite i-au spionat pe înalți oficiali europeni, inclusiv fostul cancelar german Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor de informații daneze.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut o investigație cu privire la aceste acuzații de spionaj care au fost îndreptate în special împotriva Franței și Germaniei.