Președintele francez Emmanuel Macron a aterizat miercuri în Kazahstan, prima sa oprire a unui turneu în Asia Centrală, o regiune îndelung considerată „curtea din spate” a Rusiei, dar care a atras atenția Occidentului după începerea războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Emmanuel Macron alaturi de presedintele kazah Kassym-Jomart TokayevFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Kazahstanul, o țară cu rezerve bogate de petrol, a devenit deja un exportator de țiței pentru țările europene după ce Rusia a oprit livrările, precum și un punct important din noua rută comercială China-Europa, care ocolește Rusia.

În afară de petrol, Kazahstanul este un exportator important de uraniu, iar compania franceză Orano este implicată deja într-un proiect comun cu Kazatomprom, compania nucleară a statului kazah.

La o întâlnire cu președintele Kassym-Jomart Tokayev, Macron a complimentat Kazahstanul datorită faptului că a refuzat să țină partea Moscovei în războiul său împotriva Ucrainei, anunțând totodată semnarea mai multor contracte de afaceri, inclusiv o declarație de intenție privind un parteneriat în domeniul pământurilor și metalelor rare.

Macron spune că kazahii refuză să fie „vasalii” Rusiei

Franța, țară cu un important sector energetic nuclear, importă în jur de 20% din necesarul său de uraniu din Niger. Însă relațiile diplomatice dintre țara africană și Paris s-au prăbușit după ce noua juntă militară condusă de generalul Abdourahamane Tiani a răsturnat de la putere la sfârșitul lunii iulie guvernul ales democratic al țării.

„Nu subestimez nicidecum dificultățile geopolitice, presiunile (...) pe care unii ar putea să le pună asupra voastră”, i-a spus Macron miercuri lui Tokayev, care a descris vizita șefului statului francez drept una „istorică”.

„Franța pune preț (...) pe calea pe care o urmați pentru țara voastră, refuzând să fiți vasal al oricărei puteri și încercând să construiți numeroase relații echilibrate cu diferite țări”, a adăugat Emmanuel Macron.

Rusia și-a exprimat recent tot mai multe îngrijorări privind activitățile diplomatice ale Occidentului în fostele republici sovietice din Asia Centrală.

Deși Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că Kazahstanul este un stat suveran care are libertatea să dezvolte relații cu orice țări dorește, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat săptămâna trecută Occidentul că încearcă să rupă de Rusia „vecinii, prietenii și aliații” ei.

Kremlinul vorbește despre legăturile „istorice” cu Kazahstanul

Atât Kazahstanul, cât și Uzbekistanul, următoarea oprire a lui Macron în turneul său asiatic, au refuzat să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene proclamată în septembrie anul trecut de către președintele Vladimir Putin, anunțând totodată că intenționează să respecte sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

Ambele țări din Asia Centrală au numit atât Rusia, cât și țări occidentale precum Franța drept „aliați strategici” ai lor.

„Ne respectăm prietenii, suntem aici când au nevoie de noi și le respectăm independența”, a mai spus Macron miercuri în Kazahstan. „Iar într-o lume în care marile puteri vor să devină hegemoni și puterile regionale devin imprevizibile, este bine să ai prieteni care împărtășesc această filosofie”, a adăugat el.

Întrebat despre vizita lui Macron în Kazahstan, Dmitri Peskov a mai spus că Rusia prețuiește „foarte mult” relațiile sale cu țara condusă de Kassym-Jomart Tokayev.

„În ceea ce ne privește, noi avem legături istorice, legături de parteneriat strategic cu Kazahstanul, ei sunt aliații noștri iar interesele noastre sunt unite prin numeroase organisme internaționale”, le-a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin.