Războiul din Ucraina continuă în a 616-a zi în timp ce armata rusă face încercări nereușite de asalt în șase direcții, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore, trupele Kievului au respins 45 de atacuri ale forțelor Moscovei. Armata ucraineană mai susține că „situația operațională în estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă”.

Militari ucraineni mobilizați în zona AvdiivkaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Ucraina a anunţat miercuri că Rusia a bombardat peste o sută de localităţi în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului, care s-a soldat cu cel puţin patru morţi. Detalii AICI.
  • Războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene. Într-un articol pentru The Economist publicat miercuri, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina pierde războiul, în ciuda proviziilor de noi arme de la NATO, relatează BBC News. El a spus că Ucraina a suferit pierderi grave în timpul luptelor din Zaporojie, Herson și Donețk. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate.
  • Minele terestre și alte dispozitive explozive au ucis 264 de civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.
  • Oligarhul rus Alexeï Kuzmicev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris pentru fraudă fiscală în formă agravată și presupusă spălare de bani, fiind plasat sub control judiciar, a anunțat Parchetul Național Financiar (PNF), potrivit AFP.
  • Corupția, împreună cu salariile și pensiile scăzute, se situează drept principala preocupare a ucrainenilor, pe lângă războiul în curs de desfășurare al Rusiei, a constatat un sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, potrivit Kyiv Independent
  • Alexei Miller, președintele consiliului de administrație al Gazprom, a avertizat la Forumului Internațional al Gazului de la Sankt Petersburg că piața de gaze naturale va fi limitată pentru țările europene în contextul decuplării de Rusia.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 616, LIVETEXT:

01:38Kazahstanul îl primeşte pe preşedintele Emmanuel Macron sub privirile dezaprobatoare ale Moscovei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit miercuri în Kazahstan, în prima etapă a unui turneu în Asia Centrală, o regiune considerată mult timp curtea din spate a Rusiei, dar care a atras din nou atenţia Occidentului de când a început războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

01:05Nikolai Patruşev a declarat că SUA au pregătit Ucraina pentru acţiuni militare împotriva Rusiei

Statele Unite ale Americii au transformat Ucraina într-un teren de testare pentru experimente militaro-biologice și au pregătit-o pentru acţiuni militare împotriva Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, în timpul unei reuniuni la Tomsk.

Acesta a afirmat că nu este o coincidență faptul că președintele american, Joe Biden, a spus că asistența militară pentru Ucraina și Israel este „o investiție înțeleaptă, care va aduce beneficii securității americane pentru generații”, potrivit Tass.

Ucraina a suferit cel mai amplu atac rusesc de la începutul anului

00:31 Care sunt riscurile unor lupte prelungite, de uzură

Războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene.

Într-un articol pentru The Economist publicat miercuri, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună.

El a descris riscurile unor lupte prelungite, de uzură: „Acest lucru va fi în beneficiul Rusiei, permițându-i să-și reconstruiască puterea militară, amenințând în cele din urmă forțele armate ale Ucrainei și statul însuși”.

23:07 Minele terestre și alte dispozitive explozive au ucis 264 de civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Numărul celor uciși include cel puțin 14 copii, potrivit unui raport separat al Serviciilor de Stat de Urgență, din 23 octombrie.

În total, 571 de persoane au fost rănite în peste 560 de accidente separate în care au fost implicate mine terestre, conform Statului Major, citat de The Kyiv Independent.

22:33Ucraina a anunţat miercuri că Rusia a bombardat peste o sută de localităţi în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului, care s-a soldat cu cel puţin patru morţi. Detalii AICI.

Un oligarh rus, apropiat de Putin, este anchetat în Franța pentru fraudă fiscală în formă agravată

22:02Ucraina are nevoie de noi capacități militare, pe măsură ce războiul trece la luptă de uzură, spune șeful armatei.

Comandantul șef al Ucrainei a declarat că războiul cu Rusia trece la o nouă etapă a războiului, care implică lupte statice și de uzură, o fază despre care a avertizat că ar putea aduce beneficii Moscovei și i-ar putea permite să-și reconstruiască puterea militară.

21:36 Suspiciune de spălare de fraudă fiscală în formă agravată: Un oligarh rus este anchetat în Franța

Oligarhul rus Alexeï Kuzmicev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris pentru fraudă fiscală în formă agravată și presupusă spălare de bani, fiind plasat sub control judiciar, a anunțat Parchetul Național Financiar (PNF), potrivit AFP.

PNF ceruse ca Kuzmicev să fie plasat în arest preventiv, dar acesta „a fost în cele din urmă plasat sub control judiciar cu obligația” de a „depune o cauțiune de 8 milioane de euro” și cu interdicția „de a părăsi țara”, a precizat Parchetul financiar.

21:16Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina pierde războiul, în ciuda proviziilor de noi arme de la NATO, relatează BBC News. El a spus că Ucraina a suferit pierderi grave în timpul luptelor din Zaporizhzhia, Herson și Donețk. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate.

20:44Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că H&M se va întoarce în Ucraina în noiembrie. El a scris pe Telegram:

„În această săptămână, diplomații noștri din Stockholm au primit confirmarea finală că magazinele H&M din Ucraina, care au fost închise din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei, vor începe să își reia operațiunile deja din luna noiembrie a acestui an”.

20:09Corupția, împreună cu salariile și pensiile scăzute, se situează drept principala preocupare a ucrainenilor, pe lângă războiul în curs de desfășurare al Rusiei, a constatat un sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, potrivit Kyiv Independent, citat de The Guardian.

Gazprom spune că Europa se va confrunta cu o piață a gazelor „limitată”

18:50Alexei Miller, președintele consiliului de administrație al Gazprom, a avertizat la Forumului Internațional al Gazului de la Sankt Petersburg că piața de gaze naturale va fi limitată pentru țările europene în contextul decuplării de Rusia.

„Pentru țările occidentale, piața de gaze va rămâne limitată. În același timp, volumul cererii de gaze va crește constant în următoarele decenii (...) Căile de dezvoltare a pieței de gaze vor fi acum stabilite în mod absolut în noile centre mondiale de dezvoltare economică: țările din sudul global și regiunea Asia-Pacific, țări cu care Rusia își dezvoltă dinamic relațiile”, a spus el.

Ministrul rus al energiei, Nikolai Șulghinov, prezent și el la eveniment, a remarcat că doar furnizarea de gaze rusești din conducte poate duce la scăderea prețurilor pe piața europeană. Ministrul rus a mai spus că umplerea aproape completă a instalațiilor de stocare a gazelor în Europa este prezentată ca un factor pozitiv, „dar acest lucru nu este suficient (...) orice perioadă rece prelungită va duce la retrageri și este necesitatatea cumpărării de gaz suplimentar”.

Șulghinov a delcarat că Rusia ar putea furniza Europei rezerve adecvate de gaz la „prețuri rezonabile”, având în vedere rezervele uriașe pe care le are și costurile de exploatare scăzute.

„Pe de o parte, trebuie mai întâi să fim de acord că Rusia poate furniza gaze, inclusiv Europei. Poate furniza Europei dacă doresc să reducă prețurile. Acum prețurile lor pot crește din nou în diferite etape, dar și atunci doar furnizarea de gaz rusesc poate duce la o scădere. Pentru că gazul natural lichefiat care este furnizat are un preț diferit, costurile sunt mari - ne referim la aprovizionarea de pe piața americană”, a spus ministrul rus.

18:35 Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Herson, a acuzat miercuri forțele ruse de bombardarea unei grădiniție din Berîslav, un oraș de pe malul râului Nipru.

„Din contul armatei ruse - încă o instituție de învățământ distrusă în regiunea Herson”, a transmis el, afirmând că asupra grădiniței au căzut două bombe aeriene.

Din fericire copiii nu erau la ore, astfel că atacul nu s-a soldat cu victime.

17:52Ministerul Justiției din Rusia a adăugat pe lista organizațiilor neguvernamentale străine și internaționale ale căror activități sunt recunoscute ca „indezirabile în Rusia” Universitatea Central-Europeană, „finanțată de structurile controlate de George Soros”, scrie TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

17:49 Armata rusă a pierdut 5.000 de tancuri în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul militar superior al delegației Marii Britanii la OSCE, Nicholas Okott, în timpul reuniunii Forumului de Cooperare în Securitate al OSCE ce a avut loc miercuri la Viena.

„Războiul teribil al Rusiei împotriva Ucrainei s-a prelungit de 200 de ori mai mult decât a prezis Rusia. Apărarea incredibilă a Ucrainei este rezultatul marelui curaj și rezistenței poporului ucrainean”, a spus Okott în discursul său.

El nu a exclus ca Rusia să încerce din nou iarna aceasta să lovească direct infrastructura energetică ucraineană, „dacă reușește să-și completeze stocul redus de rachete de croazieră cu rază lungă”. Iar o astfel de campanie „va corespunde drumului cinic pe care Rusia l-a ales pentru a-și desfășura războiul ilegal”, a adăugat el.

Giorgia Meloni, păcălită să divulge ce crede în realitate despre războiul din Ucraina

17:11 Comedianţii ruşi Vovan şi Lexus, cunoscuți pentru farsele făcute mai multor oficiali europeni de rang înalt, l-au păcălit pe premierul italian Giorgia Meloni să spună ce crede de fapt despre războiu din Ucraina.

16:52Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că președintele Vladimir Putin nu va lua legătura cu partea americană înainte să promulge legea privind deratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT).

„Nu sunt necesare [contactele]”, a răspuns Peskov, după ce a fost întrebat cu privire la acest subiect.

Legea deratificării CTBT a fost aprobată în regim de urgență de parlamentul rus și transmisă lui Putin spre semnare pe 25 octombrie. Potrivit Constituției Rusiei, Putin are la dispoziție 14 zile pentru a decide dacă semnează legea.

În cazul de față însă este vorba de o simplă formalitate, Putin fiind cel care a cerut parlamentului rus adoptarea unei astfel de legi.

16:41 Agenția de Stat pentru Securitate Națională a Bulgariei (SANS) a declarat miercuri după-amiaza că l-a expulzat pe jurnalistul rus Oleksandr Gatsak, un corespondent al ziarului de stat rusesc Rossiiskaya Gazeta, afirmând că acesta reprezenta un pericol la la adresa securității naționale.

SANS afirmă într-un comunicat remis presei că „împotriva lui Gatsak au fost aplicate măsuri administrative coercitive, inclusiv anularea dreptului de ședere, expulzare și interdicția de intrare și ședere pe teritoriul statelor membre UE” și că motivul acestor măsuri este reprezentat de „activitatea sa care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Bulgariei”.

Principala îngrijorare a ucrainenilor în afară de război este corupția

16:20Un sondaj publicat miercuri de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev arată că, în afară de război, cei mai mulți ucraineni sunt preocupați de problema corupției.

„Războiul este cu siguranță cea mai mare problemă a Ucrainei și a ucrainenilor. Totuși, dacă sunt întrebați care probleme în afară de război sunt cele mai preocupante, atunci din lista menționată, 63% vorbesc despre corupție”, se arată în raportul publicat odată cu sondajul, potrivit Ukrinform.

Conform rezultatelor cercetării, în topul preocupărilor urmează salariile și pensiile mici (46%), facturile mari la utilități (24%), riscurile demografice (22%) și șomajul (20%).

15:49Când se va încheia războiul din Ucraina? Tot mai mulți ucraineni apelează la clarvăzători pentru a primi un răspuns

15:36Ucraina a declarat miercuri că avioanele de război ruseşti au aruncat de trei ori în ultimele 24 de ore „obiecte explozive" pe traseele probabile ale navelor civile din Marea Neagră, dar a dat asigurări că noul său coridor de navigaţie este încă funcţional, relatează Reuters și News.ro.

Ucraina încearcă să construiască un nou culoar de transport maritim, fără aprobarea Rusiei, pentru a-şi relansa exporturile maritime vitale. Rusia a declarat că va considera orice navă o potenţială ţintă militară după ce a renunţat în iulie la un acord negociat de ONU care a permis ca unele exporturi de alimente să circule, în ciuda războiului.

„Ocupanţii continuă să terorizeze căile de navigaţie civilă din Marea Neagră cu ajutorul aviaţiei tactice, lansând obiecte explozive pe căile probabile de trafic al navelor civile", a declarat Comandamentul militar din sud al Ucrainei.

„Au fost înregistrate trei astfel de lansări în ultimele 24 de ore. Cu toate acestea, coridorul de navigaţie continuă să funcţioneze sub supravegherea forţelor de apărare", a precizat acesta.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului sudic al Ucrainei a declarat marţi că Rusia aruncă în mod regulat bombe aeriene ghidate, mine marine sau alte dispozitive explozive încă necunoscute în apropierea coridorului, a relatat postul public de televiziune Suspilne.

Atac masiv ucrainean, respins în Herson, susține un oficial impus de Moscova

14:02 În căutare de uraniu, Președintele francez Emmanuel Macron a aterizat miercuri în Kazahstan, prima sa oprire a unui turneu în Asia Centrală, o regiune îndelung considerată „curtea din spate” a Rusiei, dar care a atras atenția Occidentului după începerea războiului din Ucraina.

13:55Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în teritoriile regiunii Herson pe care le controlează, a declarat că apărarea antiaeriană a „respins un atac masiv cu rachete al forțelor armate ucrainene asupra regiunilor de sud ale Federației Ruse”. Potrivit acestuia, șapte rachete au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Herson

Nu este clar deocamdată dacă afirmațiile sale au vreo legătură cu explozia din Mariupol, Saldo afirmând că rachetele doborâte se îndreptau spre Crimeea.

13:44Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, a declarat miercuri după-amiaza că o explozie puternică a fost auzită în tot orașul, ea având loc în zona uzinei Azovstal.

„La Mariupol o explozie puternică s-a auzit în toate raioanele orașului. Sursa exploziei a fost apărarea antiaeriană rusă din zona Azovstal. Totodată, în portul Mariupol a fost activată mascarea cu fum, asemănătoare cu cea din Crimeea. Luând în considerare prezența unei nave de mare tonaj în port, acest lucru adaugă un condiment și un interes deosebit evenimentului”, a scris Andriușcenko pe canalul său de Telegram.

El a precizat că circumstanțele exploziei sunt în curs de clarificare.

13:01Guvernul elvețian a decis să păstreze statutul de protecție pentru ucrainenii care fug de război până pe 4 martie 2025, a anunțat miercuri într-un comunicat, citat de Reuters.

„Nu se așteaptă ca situația din Ucraina să se schimbe în viitorul apropiat", se arată în mesajul Consiliului Federal.

Guvernul elvețian a stabilit, de asemenea, un obiectiv pentru integrarea pe piața muncii, urmărind ca 40% dintre persoanele cu statut de protecție S apte de muncă să se angajeze până la sfârșitul anului viitor.

Statutul de protecție S, care permite persoanelor să călătorească în străinătate, precum și să lucreze în Elveția, este în general limitat la un an, dar poate fi prelungit.

12:45Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a avut miercuri o reacție batjocoritoare la adresa producătorului danez de bere Carlsberg, după ce compania s-a plâns că afacerea sa din Rusia a fost confiscată de autoritățile ruse.

Șoigu a calculat de câte zile ar avea nevoie Rusia să doboare avioanele F-16 promise Ucrainei

12:30 Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a afirmat că se așteaptă ca avioanele militare F-16 promise Ucrainei de către partenerii săi occidentali vor fi doborâte de Rusia în aproximativ 20 de zile, „dacă sistemele rusești de apărare aeriană funcționează așa cum sunt acum”.

„În același timp, aș dori să remarc că cele 37 de avioane (n.r. atâtea susține Rusia că a doborât în ultima lună) sunt aproape dublul numărului care a fost promis Ucrainei în ceea ce privește aeronavele F-16. Asta înseamnă că, cu o astfel de operare a sistemului nostru de apărare aeriană, [aeronavele F-16 vor fi doborâte] în aproximativ 20 de zile de lucru”, a calculat el la o ședință cu conducerea forțelor armate ruse.

12:11Șeful Statului Major al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat că persoane necunoscute transmit mesaje de „natură provocatoare” în numele său. „Trebuie să vă atrag atenția asupra igienei informaționale. Am primit informații că cineva, folosind numele meu, trimite mesaje personale anumitor persoane celebre cu cereri și oferte de natură provocatoare și care să discrediteze”, a spus el.

„Subliniez: contul @Zaluzhniy_ua din Telegram nu îmi aparține, precum și orice alte conturi sub numele 'Valeri Zalujnîi', etc. Toate sunt false”, a spus el, amintind că singurul canal prin care informează societatea despre activitatea sa sunt cele de pe Facebook și X care folosesc denumirea funcției sale, nu numele său personal.

11:51Ucraina va introduce înregistrarea obligatorie a companiilor de export de produse alimentare în scopul de a preveni abuzurile, cum ar fi evaziunea fiscală în exportul de bunuri agricole esențiale, a anunțatt guvernul într-o rezoluție publicată miercuri, informează Reuters.

Ucraina este unul dintre principalii producători și exportatori de alimente din lume, dar oficialii estimează că până la o treime din bunurile destinate exportului sunt cumpărate în numerar și fără a plăti taxele necesare.

O problemă suplimentară o reprezintă ascunderea veniturilor în valută în conturi din afara Ucrainei.

Conform noii proceduri, doar companiile care sunt înregistrate în Registrul Agrar de Stat, sunt plătitoare de taxă pe valoarea adăugată și nu au datorii fiscale sau întârzieri în returnarea veniturilor în valută pot face exporturi.

Un înalt oficial de la Kiev respinge virulent informațiile prezentate în articolul Time despre starea de spirit a conducerii Ucrainei

11:07Scenele de duminică de pe aeroportul Mahacikala din regiunea Daghestan, unde o mulțime s-a dezlănțuit prin terminal și pe pistă în căutarea evreilor care debarcau dintr-un avion din Israel, ar putea sugera că președintele Vladimir Putin începe să își piardă controlul de fier asupra Federației Ruse.

10:35Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a avut o reacție virulentă la adresa reportajului publicat de revista Time privind atmosfera pesimistă din rândul conducerii Ucrainei, oficialul de la Kiev lansând și un atac voalat la adresa cancelariei președintelui Volodimir Zelenski.

09:41Trupele ucrainene continuă operațiunile ofensive pe frontul de la Melitopol, în regiunea Zaporojie, și în apropiere de orașul Bahmut din estul țării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul axei Kupiansk-Svatove-Kreminna, dar nu au avut câștiguri teritoriale confirmate în ultimele 24 de ore.

Oficialii ucraineni, inclusiv Statul Major General, au raportat că forțele ruse au efectuat atacuri nereușite în apropiere de Synkivka (la 8 km nord-est de Kupiansk), Ivanivka (la 20 km sud-est de Kupiansk) și Nadiia (la 16 km vest de Svatove), dar nu au efectuat operațiuni ofensive pe frontul Lyman.

Deși Statul Major General al Ucrainei a raportat că trupele continuă să desfășoare operațiuni ofensive la sud de Bahmut, eforturile lor de a avansa nu s-au soldat cu câștiguri confirmate în ultima zi.

Între timp, bloggeri militari ruși au afirmat că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdiumivka (13 km sud-vest de Bakhmut), mai notează ISW.

Un blogger militar rus a afirmat că forțele ucrainene au consolidat controlul asupra pozițiilor la est de linia de cale ferată de lângă Andriivka și au făcut progrese marginale la sud de această localitate.

Forțele rusești au contraatacat marți în apropiere de Bahmut, dar nu au revendicat câștiguri teritoriale.

Atac masiv al forțelor rusești asupra infrastructurii ucrainene

09:34 Rusia a pierdut 301.490 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, dintre care 680 în ultimele 24 de ore, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei

08:47Rusia a lansat zeci de drone și o rachetă într-un atac desfășurat peste noapte care a vizat infrastructura militară și critică, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, în timp ce oficiali regionali au declarat că rafinăria de petrol Kremenchuk a fost lovită, informează Reuters.

Forțele Aeriene au declarat că 18 din cele 20 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia au fost distruse înainte de a-și atinge țintele, la fel ca și racheta.

Dar o țintă repetată a atacurilor rusești anterioare, rafinăria de petrol Kremenchuk din regiunea centrală Poltava, a fost lovită, provocând un incendiu, potrivit lui Filip Pronin, șeful administrației militare din regiune.

„(Incendiul) a fost stins. Situația este sub control", a declarat el pe Telegram, adăugând că nu există încă informații privind posibile victime.

Rafinăria, despre care Pronin a spus că nu era în funcțiune, a fost atacată în mod repetat de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina, în urmă cu 20 de luni, precizează Reuters, care nu a putut verifica independent informațiile.

07:48 O alertă de raid aerian a fost declarată în portul Sevastopol din Crimeea, iar traficul pe Podul Kerci, precum și transportul maritim au fost suspendate, au declarat miercuri dimineață oficialii instalați de Rusia în Peninsula Crimeea, potrivit Reuters.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul transmis marţi seară, că Ucraina va adăuga, cu ajutorul partenerilor, şi mai multă securitate la Marea Neagră, iar Rusia va pierde orice oportunitate de a domina această zonă şi de a-şi răspândi influenţa şi forţa distructivă în alte ţări.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat, în timp ce unii dintre consilierii săi nu mai cred în victoria împotriva Rusiei.
  • Un tribunal rus a respins marți apelul împotriva detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, potrivit AFP.
  • Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga dacă Statele Unite vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat marţi doi miniştri americani.
  • „Succesul Ucrainei în bătălia de la Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie, deşi nu se discută prea des acum”, a spus Zelenski.
  • Trei ruși arestați la New York pentru exportul de componente electronice de arme. Doi bărbați și o femeie din Rusia au fost arestați marți la New York și inculpați pentru export din Statele Unite de componente electronice folosite de armata rusă și găsite pe teren în Ucraina, a anunțat justiția americană, potrivit AFP.
  • Rusia anunță că trei soldați ucraineni capturați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și „tratament crud” aplicat civililor.

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro