Oligarhul rus Alexeï Kuzmicev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris pentru fraudă fiscală în formă agravată și presupusă spălare de bani, fiind plasat sub control judiciar, a anunțat Parchetul Național Financiar (PNF), potrivit AFP.

Sediu Alfa-Bank UcrainaFoto: Profimedia Images

PNF ceruse ca oligarhul rus să fie plasat în arest preventiv, dar acesta „a fost în cele din urmă plasat sub control judiciar cu obligația” de a „depune o cauțiune de 8 milioane de euro” și cu interdicția „de a părăsi țara”, a precizat Parchetul financiar.

De asemenea, el a fost acuzat de „efectuarea de muncă disimulată în grup organizat”.

Avocatul său a refuzat să comenteze.

Alexeï Kuzmicev, în vârstă de 61 de ani, este descris ca fiind „un acționar majoritar al conglomeratului Alfa Group, care include Alfa Bank, unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, potrivit Uniunii Europene, care l-a plasat pe lista persoanelor vizate de sancțiuni la 15 martie 2022.

Oligarhul „este considerat una dintre cele mai influente persoane din Rusia, cu legături bine stabilite cu președintele rus: fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria, a condus un proiect caritabil, Alfa-Endo, care a fost finanțat de Alfa Bank”, a subliniat UE într-un document care detaliază lista persoanelor sancționate.

El a fost arestat luni la Saint-Tropez (Var) și plasat în arest preventiv.

Percheziții au fost efectuate în aceeași zi „în mai multe locuri, în special în Var și la domiciliul din Paris al domnului Kuzmicev”, a precizat o sursă judiciară.

Percheziția casei sale din Saint-Tropez a durat o zi întreagă. „Au fost confiscate numerar și bijuterii”, a adăugat aceasta.

Kuzmicev a câștigat în justiția franceză dreptul să își folosească iahturile aflate sub sancțiuni

Deși mai puțin cunoscut comparativ cu alți oligarhi ruși, Kuzmicev a atras atenția presei internaționale în septembrie anul trecut, când a dat în judecată autoritățile franceze pentru a obține înapoi accesul la două dintre iahturile sale, argumentând că funcționarii vamali nu aveau dreptul să le imobilizeze, în ciuda faptului că acesta se află pe lista de sancțiuni a UE.

Avocații săi au atacat în instanță în două acțiuni separate sechestrul pus pe navele „La Petite Ourse" și „La Petite Ourse II”, reținute în orașele Antibes și Cannes de pe Coasta de Azur.

„Dacă deții un bun pentru uz personal, cum ar fi un iaht, ai dreptul să te folosești de el, chiar dacă este indisponibilizat", a declarat la momentul respectiv Philippe Blanchetier, unul dintre avocații oligarhului.

Judecătorii francezi i-au dat câștig de cauză lui Kuzmicev în ambele procese, potrivit Financial Times.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat Blanchetier după pronunțarea primei decizii.