Volodimir Zelenski a declarat că tulburările antievreiești din Daghestan arată că fundația morală a Rusiei a fost atât de contaminată de ură încât nu mai este capabilă să obțină o victorie „strategică". Președintele ucrainean a spus că luarea cu asalt duminică a unui aeroport din sudul Rusiei de către protestatari care căutau pasageri evrei a fost al doilea moment din acest an, după revolta Wagner, când Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor.

Soldați ucraineni în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul transmis marţi seară, că Ucraina va adăuga, cu ajutorul partenerilor, şi mai multă securitate la Marea Neagră, iar Rusia va pierde orice oportunitate de a domina această zonă şi de a-şi răspândi influenţa şi forţa distructivă în alte ţări.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat, în timp ce unii dintre consilierii săi nu mai cred în victoria împotriva Rusiei.
  • Un tribunal rus a respins marți apelul împotriva detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, potrivit AFP.
  • Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga dacă Statele Unite vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat marţi doi miniştri americani.
  • „Succesul Ucrainei în bătălia de la Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie, deşi nu se discută prea des acum”, a spus Zelenski.
  • Trei ruși arestați la New York pentru exportul de componente electronice de arme. Doi bărbați și o femeie din Rusia au fost arestați marți la New York și inculpați pentru export din Statele Unite de componente electronice folosite de armata rusă și găsite pe teren în Ucraina, a anunțat justiția americană, potrivit AFP.
  • Rusia anunță că trei soldați ucraineni capturați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și „tratament crud” aplicat civililor.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 615, LIVETEXT:

01:10Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul transmis marţi seară, că Ucraina va adăuga, cu ajutorul partenerilor, şi mai multă securitate la Marea Neagră, iar Rusia va pierde orice oportunitate de a domina această zonă şi de a-şi răspândi influenţa şi forţa distructivă în alte ţări. „Succesul Ucrainei în bătălia de la Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie, deşi nu se discută prea des acum”, a spus Zelenski.

22:29Un tribunal rus respinge recursul împotriva detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva

Un tribunal rus a respins marți apelul împotriva detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, potrivit AFP.

Doamna Kurmașeva „și avocatul ei au cerut ca măsura de constrângere să fie schimbată din detenție în arest la domiciliu. Instanța a respins apelul”, a declarat pentru agenția de presă Interfax un reprezentant al Curții Supreme din Tatarstan, o regiune din centrul Rusiei unde a fost arestată la 18 octombrie.

21:54Japonia acuză că un elicopter rusesc a încălcat spațiul său aerian deasupra Hokkaido

Un elicopter, presupus a fi rusesc, a încălcat spațiul aerian al Japoniei deasupra insulei Hokkaido, în nordul țării, a anunțat marți Ministerul japonez al Apărării.

Ministerul nipon a precizat că avioane de vânătoare ale Forțelor aeriene japoneze au fost mobilizate pentru a răspunde.

Ageția japoneză Kyodo News notează și că ministerul a „înaintat Moscovei, prin canale diplomatice, un protest vehement în legătură cu incidentul”. (The Kyiv Independent)

Șeful Pentagonului: „Fără susţinerea noastră Putin va fi victorios”

21:05 Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga dacă Statele Unite vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat marţi doi miniştri americani.

„Putin caută cu adevărat să profite de atacul Hamas împotriva Israelului, în speranţa că acesta ne va distrage (...) şi că va determina SUA să îşi retragă resursele” pentru Ucraina, a afirmat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în faţa unei comisii din Senatul SUA.

În cadrul aceleiaşi audieri, consacrată ajutorului pentru Ucraina şi Israel, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat și el că Putin va reuşi în tentativa sa de a ocupa teritoriul ucrainean cu forţa dacă SUA vor înceta să susţină Kievul. „Pot să vă garantez că fără susţinerea noastră Putin va fi victorios”, a spus el. „Dacă li se netezeşte drumul acum, Putin nu va face decât să devină mai puternic şi va reuşi să facă ceea ce vrea: să ia în posesie teritoriul suveran al vecinului său”.

Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, angajând în acest scop zeci de miliarde de dolari după declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022.

20:33 O persoană a fost ucisă în urma unei lovituri rusești asupra orașului Herson

Forțele rusești au lovit marți districtul Dniprovski din orașul Herson, atac în urma căruia o mașină a luat foc, iar șoferul a murit, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin.

Mai târziu, Rusia a lansat un alt atac cu rachete, rănind doi angajați ai unei societăți de transport, potrivit lui Prokudin.

Victimele, un șofer în vârstă de 34 de ani și o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, au fost transportate la spital în urma atacului.

Rusia condamnă trei soldați ucraineni capturați la închisoare pe viață

19:52Trei ruși arestați la New York pentru exportul de componente electronice de arme

Doi bărbați și o femeie din Rusia au fost arestați marți la New York și inculpați pentru export din Statele Unite de componente electronice folosite de armata rusă și găsite pe teren în Ucraina, a anunțat justiția americană, potrivit AFP.

Nikolaï Goltsev, în vârstă de 37 de ani, și soția sa Kristina Puzyreva, în vârstă de 32 de ani, ambii cetațeni canadieni și ruși care locuiesc la Montreal, și Salimdzhon Nasriddinov, în vârstă de 52 de ani, care are dublă cetățenie rusă și tadjică și locuiește în Brooklyn, sunt suspectați că au „trimis” în 2022 și 2023 „pe câmpul de luptă rusesc peste 300 de transporturi de materiale restricționate, în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari”, a precizat într-un comunicat Ivan Arvelo, agent special însărcinat cu investigațiile privind securitatea internă din New York.

19:36Pentru Israel da, pentru Ucraina... mai încolo

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că se așteaptă ca pachetul de ajutor pentru Israel al Camerei să fie votat joi, a declarat el pentru Fox News într-un interviu înregistrat luni.

Johnson s-a opus legării ajutoarelor pentru Israel și Ucraina, ceea ce contrastează cu democrații, precum și cu liderul minorității din Senat, Mitch McConnell.

18:42Rusia anunță că trei soldați ucraineni capturați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și „tratament crud” aplicat civililor.

Potrivit comitetului de anchetă al Rusiei, cei trei soldați au fost găsiți vinovați de „tratament crud asupra civililor”, „utilizarea de metode interzise într-un conflict armat” și „crimă și tentativă de crimă”.

Moscova a condamnat în repetate rânduri soldații ucraineni capturați la pedepse lungi cu închisoarea în cadrul unor procese pe care Kievul nu le recunoaște pe teritoriul pe care Rusia l-a confiscat, notează AFP.

„Zelenski crede că Occidentul l-a trădat”

18:13Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat, în timp ce unii dintre consilierii săi nu mai cred în victoria împotriva Rusiei.

17:50 Prim-ministrul Bulgariei Nikolai Denkov a discutat telefonic cu Zelenski despre problema garantării securității în regiunea Mării Negre în contextul încălcării flagrante a libertății de navigație de către Rusia, conversația dintre cei doi având loc de Ziua Internațională a Mării Negre.

„Din păcate, agresiunea Rusiei a transformat regiunea Mării Negre într-o zonă de ostilități și amenințări la adresa libertății de navigație. Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi modalități de a asigura securitatea în această regiune, care este importantă pentru Europa și lume”, a subliniat Zelenski, potrivit unui comunicat publicat de administrația sa.

„Sunt extrem de optimist cu privire la intensificarea cooperării bulgaro-ucrainene. Putem deja să vedem cum funcționează unitatea noastră, cum funcționează poziția puternică a statelor Mării Negre împotriva agresiunii ruse. De asemenea, suntem recunoscători pentru sprijinul politic al Bulgariei față de aspirațiile europene ale Ucrainei, pentru participarea sa activă la implementarea 'Căilor Solidarității' și implementarea Formulei de pace a Ucrainei”, a mai transmis el, conform aceleiași surse.

17:34 Nikolai Patrușev, secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat că , în contextul sancțiunilor occidentale, importurile paralele au contribuit la „stabilizarea situației” de pe piața rusă, dar că utilizarea în continuare a unui astfel de mecanism trebuie justificată deoarece afectează negativ dezvoltarea economică internă.

17:29 Statele Unite au cerut statelor membre ONU să ofere un pachet de finanțare pentru nevoile umanitare ale Ucrainei, care continuă să crească pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii critice înainte de frigul iernii, a declarat marți seara Robert Wood, reprezentantul permanent adjunct al SUA pe lângă Organizație.

Blinken pledează pentru un sprijin simultan pentru Ucraina și Israel

16:48 Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 2,8% în primele 9 luni ale anului, a declarat premierul rus Mihail Mișustin la o reuniune pe probleme economice.

„Perioada de adaptare la provocările externe a trecut în mare măsură, iar până la sfârșitul acestui an ne așteptăm ca economia Rusiei să crească. Pe baza rezultatelor din primele 9 luni, creșterea Produsului Intern Brut a fost de 2,8% - aceasta este o estimare preliminară a Ministerului dezvoltării economice”, a spus șeful guvernului rus.

16:22Statele Unite ar trebui să ofere simultan sprijin suplimentar Ucrainei și Israelului în același pachet propus de președintele Biden, deoarece aceste două situații sunt strâns legate, în special, datorită rolului distructiv al Iranului și Rusiei, a declarat marți secretarul american de stat Antony Blinken.

„Dacă Rusiei i se permite să câștige cu sprijinul Iranului, [acest lucru] va încuraja atât Moscova, cât și Teheranul”, a subliniat Blinken.

În plus, a spus el, solicitarea este esențială pentru a ține în frâu rivalii strategici ai Americii, cum ar fi China, și pentru a consolida descurajarea în alte regiuni, consolidând astfel securitatea națională pentru americanii de acasă.

15:55 Bugetul de stat al Ucrainei a primit aproximativ 2,8 miliarde de dolari în octombrie de la partenerii săi internaționali, respectiv SUA și UE, a anunțat marți Ministerul de Finanțe de la Kiev.

Suma include un grant de 1,15 miliarde de dolari din partea Statelor Unite și 1,6 miliarde de dolari ca parte a unui pachet de asistență macrofinanciară din partea UE, notează Kyiv Independent.

15:34 O explozie a avut loc la una dintre cele mai mari uzine militare rusești, cea din regiunea Perm Krai, au anunțat serviciile de urgență, citate de agenția de stat rusă RIA Novosti.

Fabrica Ural, situată în orașul Solikamsk, produce, printre altele, explozibili pentru muniții și arme de calibru mic, noează Kyiv Independent.

Firmele străine nu pot pleca din Rusia cum vor ele, spune Kremlinul

15:07Înconjurat de lumânări și de un glob de cristal, clarvăzătorul ucrainean Roman Zavydovski le spune celor care urmăresc videoclipurile sale postate pe rețelele de socializare: „Vă asigur că războiul total se va încheia în 2024”.

În condițiile în care Kievul și analiștii militari independenți nu reușesc să prevadă rezultatul celor 20 de luni de conflict, unii ucraineni apelează acum la astrologi, cititori în cărți de tarot, vrăjitori și magicieni pentru a afla viitorul, notează France Presse, adăugând că predicțiile celor mai populari prezicători din țară ajung la sute de mii de vizualizări pe YouTube și TikTok.

Cei mai mulți dintre cei care îl consultă pe Zavydovski îl întreabă „când se va termina războiul”, a declarat acesta pentru AFP. A doua cea mai frecventă întrebare? „Când va muri Putin?”

14:48 Cel puțin 25 de ucraineni au murit în timpul conflictului armat dintre Hamas și Israel, a declarat ambasadorul statului Israel la Kiev, scrie Ukrinform.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a precizat că 21 de persoane au decedat în Israel, iar alte 4 în Fâșia Gaza.

14:25Liderul cecen Ramzan Kadîrov a dat ordin Poliției ca cei care ies la proteste în contextul războiului Israel-Hamas să fie împușcați, pentru a preveni mulţimi violente antisemite precum cea adunată în Daghestanul vecin, în weekend, scrie DPA.

14:09Rusia și-a apărat marți „regimul special” destinat companiilor străine care doresc să plece, după ce au fost introduse noi restricții privind vânzarea de active.

„Având în vedere cvasi-războiul purtat împotriva Rusiei de către Occident în ansamblu, inclusiv războiul economic, există, desigur, un regim special pentru companiile occidentale care părăsesc Rusia”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Evident, nu pot exista plecări fără restricții”, a adăugat el. (AFP)

ONU: Atacul din Hroza a fost o lovitură rusească cu rachetă

13:51 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a reținut un complice la tentativa de asasinare a fostului deputat ucrainean și a politicianului și omului de afaceri pro-rus Oleg Tsaryov, au anunțat marți agențiile de presă rusești.

FSB a afirmat într-o declarație că au fost obținute dovezi privind implicarea serviciilor speciale ucrainene în tentativa de asasinat.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene a spus săptămâna trecută că tentativa de asasinat, la Ialta, în Crimeea anexată de Rusia, a fost realizată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

13:37 VIDEO Băiețelul lui Blinken s-a dus să-l colinde pe Biden de Halloween costumat în Zelenski

13:10 Biroul ONU pentru drepturile omului a identificat „temeiuri rezonabile" pentru a concluziona că atacul cu rachete care a ucis 59 de persoane într-o cafenea din satul ucrainean Hroza a fost lansat de forțele armate ale Rusiei.

„Publicăm astăzi un raport asupra evenimentelor din 5 octombrie, care concluzionează că există temeiuri rezonabile pentru a crede că racheta a fost lansată de forțele armate ruse”, a declarat la Geneva Liz Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului,.

Ea a adăugat că „nu există niciun indiciu privind prezența de soldați sau de alte obiective militare legitime la cafenea sau în apropierea acesteia în momentul atacului". (Reuters)

Carlsberg: Rusia „ne-a furat afacerea”

12:56Putin a discutat despre acţiuni pentru contracararea „interferenţelor externe”, spune Kremlinul

12:29După luni de discuții, Muntenegru a reușit să pună în funcție un guvern. Ce a primit partidul socialist pro-rus ca să sprijine noua putere

12:04 Kremlinul a subliniat marți că încă nu a început campania pentru alegerile prezidențiale de anul viitor din Rusia și că ar putea exista mai mulți candidați care să intre în cursă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste declarații ca răspuns la o întrebare despre dacă și când președintele Vladimir Putin își va anunța propria candidatură. Peskov nu a dat niciun detaliu despre viitoarele planuri politice ale lui Putin.

11:51„Ne-au furat afacerea”: Un gigant mondial nu vrea să încheie cu Rusia vreun acord privind cele opt fabrici de acolo

Un oligarh rus a fost reținut în Franța

11:47Oligarhul rus Alexei Kuzmicev a fost reținut în Franța în legătură cu o presupusă schemă de evaziune fiscală și spălare de bani, precum și pentru încălcarea sancțiunilor internaționale, a anunțat marți Parchetul Economic de la Paris.

11:12 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Comandantul adjunct al forțelor rusești din Ucraina, generalul-colonel Mihail Teplinski, a preluat probabil personal comanda grupării rusești de forțe Nipru, potrivit presei ruse. El îl înlocuiește pe generalul-colonel Oleg Makaevici.
  • Această grupare este responsabilă pentru zonele ocupate din regiunea Herson, inclusiv malul estic al fluviului Nipru. Luptele s-au intensificat în această zonă în ultimele săptămâni, deoarece forțele ucrainene au sfidat controlul rusesc asupra malului estic al râului.
  • Teplinsky este probabil apreciat de Marele Stat Major rus și are experiență la comanda operațiunilor din zonă: el a fost ofițerul responsabil de retragerea relativ reușită a Rusiei de la vest de Nipru în noiembrie 2022.
  • Este aproape sigur că respingerea atacurilor ucrainene peste Nipru și menținerea teritoriului în regiunea Herson ocupată rămâne un obiectiv de mare prioritate pentru forțele rusești din Ucraina. Numirea lui Teplinsky este probabil un indiciu al unei presiuni sporite asupra forțelor rusești care apără această zonă.

Rubla a urcat la un maxim al ultimelor 3 luni, dar...

10:47 Rubla rusă a urcat marți la un maxim al ultimelor trei luni, trecând de nivelul de 92 de unități pentru un dolar, susținută de ratele ridicate ale dobânzilor după majorarea de vineri a ratei și de obligația exportatorilor de a vinde un procent ridicat din veniturile lor în valută.

Banca Rusiei a majorat vineri ratele dobânzilor cu 200 de puncte de bază (mai mult decât se aștepta piața), până la 15%, crescând costurile de împrumut pentru a patra ședință consecutivă, ca răspuns la rubla slabă, la inflația persistentă și la creșterea cheltuielilor bugetare.

„Majorarea ratei cheie a dus la o scădere a cererii de consum, iar cererile exportatorilor pentru dolari și yuani au scăzut ușor. Dar, în același timp, creșterea masei monetare continuă și acest lucru va duce cu siguranță la slăbirea rublei.", a declarat Alexei Antonov de la Alor Broker.

10:05 Ultimele evoluții de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele ucrainene au făcut luni progrese confirmate în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie la 30 octombrie.
  • Trupele rusești continuă să folosească unități de asalt „Storm-Z", alcătuite mai ales din deținuți recrutați, în atacuri frontale de infanterie ce presupun pierderi mari.
  • Forțele rusești au desfășurat luni operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kremina, lângă Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie și au avansat în unele zone.

09:53Maia Sandu intervine în conflictul dintre bisericile ortodoxe din R. Moldova: „Toată lumea ar trebui să lucreze pentru atingerea obiectivului principal al țării”

Peste 300.000 de soldați ruși ar fi fost „eliminați” până acum

09:06 Soldați ruși ar fi ucis o familie ucraineană din Volnovakha (regiunea Donețk), ceea ce evidențiază și mai mult periculosul climat de violență care domnește în toate zonele ocupate din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Avocatul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a declarat că trupele rusești au ucis nouă civili, inclusiv doi copii mici, în casa lor din Volnovakha, în timpul nopții, și a sugerat că este posibil ca unitățile cecene să fi comis crimele pentru că familia a refuzat să le adăpostească în casa lor.

Mai multe surse ucrainene și o importantă sursă rusă au spus că dovezile medico-legale indică faptul că atacul a fost desfășurat de personal militar bine pregătit și echipat.

Atacurile asupra civililor „hors de combat” (departe de zonele de lupte active) de către reprezentanții unei puteri ocupante constituie o încălcare clară a mai multor norme juridice internaționale și foarte probabil atinge nivelul unei crime de război sau crime împotriva umanității, mai spune ISW

08:48 Peste 300.000 de soldați ruși ar fi fost „eliminați” până acum în război / Mesajul postat de ucraineni după atingerea acestui prag

07:57 Forțele rusești au atacat luni cinci comunități din regiunea ucraineană Sumî, în nord-estul Ucrainei, provocând peste 100 de explozii, a raportat administrația militară regională.

În vestul regiunii Hmelnîțkîi, apărarea antiaeriană ucraineană a fost activă azi-noapte, a declarat Serhii Tiurin, prim-adjunct al șefului administrației militare regionale. Potrivit lui Tiurin, nu s-au înregistrat victime sau daune de infrastructură.

Forțele aeriene avertizaseră anterior asupra unor posibile atacuri cu drone în regiunea Hmelnîțkîi. (Kyiv Independent)

Zelenski: Rusia a pierdut controlul evenimentelor pentru a doua oară în acest an

07:34 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni că este încrezător că Camera Reprezentanților din SUA, aflată de săptămâni întregi în frământări legate de funcția de președinte al Camerei, va susține o cerere de fonduri suplimentare pentru armata ucraineană.

„Principalul lucru este rezultatul - sunt suficiente voturi sau nu? Iar în acest moment avem toate motivele să credem că există voturi în Camera Reprezentanților a SUA pentru proiectul de lege care oferă Ucrainei sprijin suplimentar", a declarat Kuleba pentru televiziunea națională ucraineană.

El a adăugat că este conștient de „rezistența politică considerabilă" față de prevederile proiectului de lege și că ar fi „păcat" ca legislatorii americani să nu folosească legislația pentru a-și promova propriile interese. (Reuters)

01:30Blogger militar rus, nevoit să își închidă canalul de Telegram după ce „trădători” i-au furat ratonul / Animalul fusese furat de ruși anul trecut dintr-o grădină zoologică din Herson.

01:11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat, luni, în discursul video adresat naţiunii, că incidentele de duminică de pe aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, luat cu asalt de protestatari care căutau pasageri israelieni, arată, deja pentru a doua oară în acest an, după revolta eşuată a mercenarilor ruşi din iunie, că Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

------------------