Ministerul rus al apărării susține luni că sistemele sale de apărare antiaeriană au reușit să doboare nu mai puțin de 8 rachete Storm Shadow în timpul unui singur atac lansat de Ucraina asupra unor ținte din Crimeea, relatează TASS.

Rachetă Storm Shadow / SCALPFoto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

„Pe 30 octombrie, în jurul orei 13:00, ora Moscovei, a fost dejucată o încercare de a ataca regimul de la Kiev cu opt rachete de croazieră Storm Shadow asupra țintelor din Peninsula Crimeea. Ca urmare a respingerii atacului de către sistemele de apărare aeriană de serviciu, toate rachetele au fost doborâte”, afirmă ministerul apărării de la Moscova într-un comunicat.

Anunțul de luni după-amiaza al ministerului rus al apărării vine după ce Comandamentului comunicațiilor strategice (StratCom) de la Kiev a declarat mai devreme în cursul zilei că forțele ucrainene au lovit azi-noapte cu succes un obiect strategic al sistemului de apărare aeriană rusesc din Crimeea.

„În noaptea de 30 octombrie, forțele armate ale Ucrainei au lovit cu succes un obiect strategic al sistemului de apărare aeriană de pe coasta de vest a Crimeei ocupate temporar", se spune în comunicat. Luni dimineață canale de Telegram din Crimeea au raportat explozii puternice în zona Sevastopolului ocupat iar Podul Kerci a fost închis temporar.

Deși armata rusă a susținut de mai multe ori că a reușit să doboare rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie Ucrainei, cifra de 8 vehiculată acum pare a fi una record.

În luna mai, la doar câteva zile după ce guvernul britanic confirmase trimiterea către Kiev a unor astfel de rachete cu rază lungă de acțiune, ministerul rus al apărării revendica doborârea a 7 unități.

Cu toate acestea, site-ul independent Oryx care monitorizează pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina nu a reușit să confirme pe baza dovezilor vizuale și a altor surse deschise doborârea vreunei rachete Storm Shadow de către ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 614-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.