Liderul cecen Ramzan Kadîrov a dat ordin Poliției ca cei care ies la proteste în contextul războiului Israel-Hamas să fie împușcați, pentru a preveni mulţimi violente antisemite precum cea adunată în Daghestanul vecin, în weekend, scrie DPA.

Ramzan KadîrovFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Amintim că o mulţime anti-evrei a luat cu asalt duminică aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, şi i-a atacat pe oamenii care sosiseră cu un avion de la Tel Aviv. Peste 20 de persoane au fost rănite şi alte 83 au fost reţinute, au declarat oficiali locali.

Cecenia şi Daghestanul sunt ambele republici ruse semi-autonome situate în nordul Caucazului. Au populaţii majoritar musulmane.

Agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti scrie că Ramzan Kadîrov a spus la o întâlnire a guvernului regional cecen la Groznîi că oricine va lua parte la astfel de demonstrații va fi reţinut şi trimis la închisoare.

Dacă cineva opune rezistenţă, polițiștii ar trebui să tragă trei focuri de avertisment. „După aceea, dacă persoana încă încalcă legea, trageţi al patrulea foc în cap! Nu o va mai face. Acesta este ordinul meu”, a spus Kadîrov, scrie DPA, potrivit Agerpres.

Asemenea Kremlinului, Kadîrov a acuzat Occidentul că a incitat la atacul antisemit din Daghestan.

Kremlinul: Incidentul din Daghestan, provocat de „ingerințe externe”

Potrivit ultimelor informații prezentate de autoritățile ruse, peste 20 de persoane au fost rănite în urma incidentelor, inclusiv polițiști, iar 83 de persoane au fost reținute. Autoritățile și liderii religioși din Daghestan au condamnat incidentul, legându-l de o „provocare”.

Dmitri Peskov a vorbit și el luni despre o „influență externă” în ceea ce privește incidentul.

„Este binecunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului Mahacikala sunt rezultatul unor ingerințe externe, inclusiv a unor informații de influențare”, a spus el, adăugând că actori „rău intenționați” au folosit imagini cu suferințele palestinienilor din Fâșia Gaza pentru a agita spiritele în Daghestan. El nu a precizat pe cine suspectează Kremlinul de orchestrarea incidentului.

La scurt timp însă, diplomaţia rusă a acuzat Ucraina că a jucat un „rol-cheie” în tulburările anti-Israel care au izbucnit pe aeroportul din Daghestan. Aceste tulburări au fost „rezultatul unei provocări planificate şi conduse din exterior” în care Kievul a jucat un rol „cheie şi direct”, a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Washingtonul califică drept „absurde” acuzațiile Moscovei

Statele Unite au calificat drept „absurde” acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi jucat un „rol-cheie” în revoltele anti-israeliene care au avut loc duminică pe aeroportul din Daghestan, republică rusească predominant musulmană din Caucaz.

„Am văzut comentariile lor care dau vina pe Ucraina și sunt absurde (...) Credem că ar trebui să îi tragă la răspundere în schimb pe cei responsabili”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

„Cerem autorităților ruse să condamne public aceste demonstrații violente și să asigure siguranța israelienilor și evreilor din Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.